Eğitim-İş’ten Bilişim Dersi tepkisi

Eğitim-İş’ten Bilişim Dersi tepkisi

01.07.2025 11:36:15

Eğitim-İş Sendikası, MEB'in bilişim teknolojileri ders saatlerini azaltma kararına sert tepki gösterdi. “Dijital çağda çocuklarımız geleceğe erişim hakkından mahrum bırakılıyor” denildi.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), Milli Eğitim Bakanlığı'nın bilişim teknolojileri derslerinin ders saatlerini azaltmasına yönelik yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, bu kararın yalnızca pedagojik değil; toplumsal ve ekonomik açıdan da büyük bir geri adım olduğu vurgulandı.
ORTAOKULLARDA DERSLER SEÇMELİYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Sendika açıklamasında, ortaokullarda bilişim teknolojileri derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılarak sadece 5. ve 6. sınıflarda haftada 2 ders saatiyle sınırlandırıldığı, 7. ve 8. sınıflarda ise seçmeli hale getirildiği bilgisi paylaşıldı:"Sadece ortaokullarda 5. ve 6. sınıflarda haftada 2 ders saatine indirerek, 7. ve 8. sınıflarda ise seçmeli ders haline getirerek çağın ruhuna aykırı bir karara imza atmıştır."
“BU KARAR PEDAGOJİK VE TOPLUMSAL GERİ ADIMDIR”
Açıklamada, alınan kararın yalnızca pedagojik değil, aynı zamanda toplumsal ve ekonomik gelecek açısından da büyük bir hata olduğu vurgulandı: "Bu karar; yalnızca pedagojik açıdan değil, toplumsal ve ekonomik gelecek açısından da geri adımdır. Dijital uçurumun giderek büyüdüğü dünyada, çocukların teknolojiye erişimini ve yetkinliğini artırmak yerine azaltmak; onları dünyadaki teknolojik gelişmelere uyum sağlayamaz edilgen bireyler haline getirmek anlamına gelir. Yani bu dersin saatlerini azaltmak, çocukları yalnızca bilgiye değil, aynı zamanda geleceğe erişim hakkından da mahrum bırakmaktır."
“ÖĞRETMENLER NORM KADRO FAZLASI HALİNE GETİRİLİYOR”
Eğitim-İş, bilişim teknolojileri derslerinin azaltılmasının öğretmen istihdamını da doğrudan etkilediğine dikkat çekerek, norm kadro sorununun büyüdüğünü belirtti:
"AKP iktidarı döneminde eğitimin her alanında bilimden uzak, piyasacı ve ideolojik tercihler doğrultusunda alınan kararlar, şimdi de bilişim teknolojilerine yönelmiştir. Ders saatlerinin azaltılmasıyla birlikte, bilişim teknolojileri öğretmenleri norm kadro fazlası haline getirilmekte; öğrencilerin ise dijital çağın gerektirdiği becerileri edinme hakkı ellerinden alınmaktadır."
“BİLİŞİM ÖĞRETMENLİĞİ GÖZDEN DÜŞÜRÜLDÜ”
Sendika, 2000'li yıllarda en yüksek puanla tercih edilen öğretmenlik alanlarından biri olan bilişim öğretmenliğinin bugün tercih edilmeyen bir bölüm haline geldiğine işaret etti:
"AKP iktidara geldiği dönemde, öğretmenlik bölümleri arasında bilişim öğretmenliği en yüksek puanla girilen alanlardan biriydi. Bu durum, toplumun teknolojiye ve geleceğe olan inancını da yansıtıyordu. Ancak bugün gelinen noktada, bilişim öğretmenliği bölümleri tercih edilmeyen, geri plana itilmiş alanlar haline gelmiştir. Bu da alınan kararların, yalnızca eğitim sistemini değil, gençlerin meslek seçimlerini ve gelecek vizyonlarını da olumsuz etkilediğini açıkça göstermektedir."
“DİJİTAL BECERİLER TEMEL EĞİTİM HAKKIDIR”
Eğitim-İş, açıklamasının sonunda eğitim politikalarının çağın gerekliliklerine ve bilimsel temellere dayanması gerektiğini belirterek şu çağrıyı yaptı: "Eğitim-İş olarak bir kez daha uyarıyoruz; Türkiye'nin eğitim politikaları çağın gerekliliklerinden değil, ideolojik saplantılardan beslenemez!
Dijital beceriler temel eğitim hakkının bir parçasıdır. Bilişim teknolojileri dersi tüm kademelerde güçlendirilmeli, öğretmenlerimizin mesleki güvencesi korunmalı, öğrencilerimizin dijital çağın yurttaşları olarak yetişmesi sağlanmalıdır."
“GELECEĞİ KARARTACAK HER ADIMIN KARŞISINDAYIZ”
Son olarak, sendika çocukların geleceğini tehdit eden her türlü kararın karşısında duracaklarını belirtti: "Eğitim-İş, çocuklarımızın geleceğini karartacak her adımın karşısında; bilimin, laikliğin ve kamusal eğitimin yanında olmaya kararlılıkla devam edecektir."
Haber MERKEZİ

 

YORUM YAP