Diyet mevsimi geldi

Diyet mevsimi geldi

22.04.2017 13:59:16

Yaza girerken diyete başlayıp, yaz sonunda kendini bırakanlardan mısınız? 

“EVET İŞTE O BENİM” seslerini duyar gibiyim.
Öncelikle şunu belirtmeliyim; çok sık diyet yapıp bırakanların metabolizma hızı önemli ölçüde yavaşlar. Gelin bu kez kararlı olalım, geçici çözümlerden medet ummayalım. Yaz gelmeden alışkanlıklarınızı değiştirelim, kışın da verdiğiniz kiloyu koruyalım ki metabolizmalarınız hızını daha fazla kaybetmesin!

PEKİ NE YAPACAĞIZ?
Yaza sağlıklı kilonuzda girmeniz için işte size bir kaç öneri:

•Ekmeği kesmeyin, şekeri kesin!

Karbonhidrat düşmanımız değil! Biz sadece kötü karbonhidratlara karşıyız. Esmer tahıllar (çavdar, tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf) B vitaminlerinden ve liflerden zengin, günlük beslenmemizde mutlaka olması gereken karbonhidratlardır.

Bunların aksine şeker ve şeker içeren besinler (bisküvi, çikolata, dondurma, tatlılar), beyaz undan yapılmış hamur işleri (kek, börek, çörek, kurabiye) gibi basit karbonhidratlar diye adlandırdığımız besinler, vücudumuzun aslında ihtiyaç duymadığı, yüksek oranda yağ ve şeker içeren, dolayısıyla kilo alımına sebep olan sağlıksız karbonhidrat çeşitleridir. Ayrımı iyi yapmalısınız!

• Ara öğün?

İştah kontrolünde zorlanıyorsanız ara öğün şart. Bir sonraki öğüne kadar açlığı bastırmak gereğinden fazla yemenin önüne geçer. Ancak, açlıkla baş etmekte zorlanmıyorsanız veya sık sık yemeye fırsatınız olmuyorsa da illa ki 6 öğün şeklinde beslenmek zorunda değilsiniz. Daha önce de dediğimiz gibi, diyet kişiye özgü olmalıdır.

• Sadece doymak için yemek yemeyin!

Açlığınızı herhangi bir besin ile bastırabilirsiniz. Ama önemli olan karnınızı doyurmak için hangi seçimi yaptığınızdır. Vücudunuzun belli miktarda enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral gereksinimleri vardır. Sağlıklı beslenmede amaç bu gereksinimleri doğru kaynaklardan sağlamaktır. Diyelim ki; siz bütün gün açlığınızı marketten aldığınız bisküvilerle, çikolatalarla bastırdınız. Ama maalesef ki, ihtiyacınız olan proteini, vitamini, minerali alamadığınız için vücudunuz yağ depolamaya başladı!

• Boş kalori!

Cips, çikolata, bisküvi gibi paketli besinleri günlük beslenmenizden çıkarmaya başlayın. Çünkü bu tarz yiyecekler sağlığınıza zarar veren katkı maddeleri, glikoz-fruktoz şurupları, sağlıksız yağlar ve yüksek miktarlarda şeker içerirler. Bu tarz ürünlerden aldığımız enerjiyi boş kalori olarak adlandırırız. Hem size bir faydaları dokunmaz, hem de yağlanmaya ve çeşitli hastalıklara sebep olurlar. Abur cuburlar yerine meyve, yoğurt, ceviz, badem gibi besinlerle ara öğün yapabilirsiniz.

• Çözüm az yemekte değil

Zayıflama diyetlerinde en çok göz ardı edilen konu günlük enerji ihtiyacının yeterince karşılanmamasıdır. Her gün belli miktarlarda belli besin gruplarından tüketmelisiniz. Nedir bu besin grupları?

 -Süt ve süt ürünleri
 -Sebze ve meyveler
 -Et/tavuk/balık/
kuru baklagiller
 -Tahıllar
 -Sağlıklı yağlar

Siz ihtiyacınızdan az yediğinizde, vücudunuz görevlerini yerine getiremeyeceğinden yağ yakımı başlayamayacak, üstüne üstlük vücut kendini kıtlıkta zannedip alabildiğini de yağ olarak depolamaya başlayacaktır. Bu nedenle çok az kalorili diyetlerde kilo yağdan değil kas ağırlığından kaybedilir. Kastan kaybedilen kilolar da rahatlıkla geri alınır. Aman dikkat!

•Popüler diyetlerden uzak durun!

Tek besin grubu içeren diyetleri duyduğunuzda oradan koşarak uzaklaşın. Sağlıklı beslenmede önemli olan çeşitliliktir. Sadece sebzeyle, sadece etle veya sadece meyveyle beslenemezsiniz. Diyet kişiye özeldir. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirme sürecinde diyetisyeninizin söylediklerine kulak verin, kulaktan dolma bilgilerle sağlığınızı tehlikeye atmayın.

• Su içmek sandığınızdan
daha önemli!

Yeterli miktarda su içmek metabolizmanızı ortalama %20 oranında hızlandırır. Çay kahve gibi içecekler vücuttan daha fazla su attırdıkları için suyun alternatifi olamazlar. Günlük su tüketiminiz 2-2.5 litre olmalı.

• Egzersiz olmazsa olmaz!

“Çok yoğunum, çok yorgunum, spor salonuna gidemiyorum” bahanelerini artık bir kenara bırakın. Kendinize günde en azından 30 dakika kaliteli zaman ayırın ve egzersiz yapın. Yürüyüş, dans, bisiklet vs. seçim size kalmış. Bedeninize en azından bu kadarını borçlusunuz .

Medical Park Silivri - Diyetisyen Seren Naz

YORUM YAP