“Depremler önlenemez, ancak zararları azaltılabilir”

“Depremler önlenemez, ancak zararları azaltılabilir”

4.02.2020 12:21:47

Silivri İlçe Kaymakamlığı ve Silivri Belediyesi desteğiyle Silivri Dayanışma Platformu tarafından, 01 Şubat Cumartesi günü, Silivri Belediyesi Tiyatrosu Önder Yılmaz Sahnesi'nde yoğun katılımla düzenlenen “Yuvanız Yıkılmasın” temalı Deprem Çalıştayının 1. oturumu geçmiş dönem Silivri Belediye Başkanı İnşaat Mühendisi Hüseyin Turan'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Konuşmacı olarak Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Silivri Temsilcisi Mustafa Yazıcı, Jeoloji Mühendisi Umut Alaner ve İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Kemal Duran katıldı.
ERSOY: ÜLKEMİZDEKİ
DEPREM TEHLİKESİ ARTTI
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, sunumunda Dünyada her yıl milyonlarca depremin olduğunu, bunlardan 500 binin ölçülebilir, 100 binin hissedilebilir ve 100'ün de hasar verebilir depremler olduğu istatistiği paylaştı. Türkiye'de ise her yıl 24 bin depremin olduğunu, fayların sayısının ise son otuz yılın içinde 500'e çıktığını ve tehlikenin 3 kat artığını, çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.
Elazığ'da meydana gelen son depreme değinen Prof. Dr. Ersoy, buradaki gerginliği fark ettiklerini paylaştı. 27 Aralık 2019 tarihinde televizyonlarda yaptığı açıklamalarında burada 7 şiddetine yakın bir depremin olduğunu söylediğini paylaştı. Bir ay sonra depremin olduğunu ancak kendi söylediklerinin depremi bilmek olarak kabul etmediğini, kimsenin bilemeyeceğinin altını çizdi.

“5.8'LİK DEPREM, BÜYÜK
DEPREMİN BİR PROVASIYDI”
Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Depremin gününü ve saatini bilme şansımız yok. Marmara Denizini arındırsanız içinde 1 200 metreye varan bir çukur var. Silivri açıklarındaki 5.8'lik depremden kaygı duyduk. Kırılmaya aday bölgeden başlayınca kafamızdaki senaryolar gelişmeye başladı. Silivri ve Avcılar arası kırılırsa en az 7.2 şiddetinde deprem olur. Ciddiye alınması gerekir. Marmara'da beklediğimiz kadar sadece burada olmayabilir, fayın kara üzerinde de kolları var. Bursa, Eskişehir, Çanakkale buralarda da kırılmaya aday yerler var. Silivri açıklarındaki 5.8 şiddetli deprem bizim için bir provaydı. Yapılarımızın durumunu gördük, ulaşımda, haberleşmede sıkıntı yaşadık. Vatandaş veya karar vericiler olarak hatalarımızı görme şansımız oldu. Milli tatbikat diyebileceğim bir evreydi.

“İSTANBUL, TÜRKİYE'YE
BAKAR AMA TÜRKİYE
İSTANBUL'A BAKAMAZ”
Nüfus, zemin, tarihsel depremler, fayları, kültürel yapısı ve oluşabilecek heyelanlar açısından baktığınızda burası çok önemli bir yer. İstanbul'un içinde 17 milyon, çevresindeki illeri kattığınızda nüfus 26 milyona çıkıyor. Türkiye'nin önemli bir kesimi burada yaşıyor. Yapı stoku açısından baktığımızda sadece İstanbul'da 4 milyon, Marmara'da 6 milyon konut var. Sanayinin, eğitimin kalbi burada atıyor. İstanbul, Türkiye'ye bakar ama Türkiye İstanbul'a bakamaz. “İstanbul'un iki yakası bir araya gelmiyor” Sorun ortada, karar vericilerin inisiyatif kullanarak biraz daha hızlanmaları gerekir.
Marmara ve çevresinde, her 50 yılda bir 7'den büyük deprem oluyor. Dolayısıyla buna dikkat etmemiz gerekiyor. İstanbul'u çok seviyoruz ama hakikaten bir azman şehir oldu. Sağlıklı bir projeye oturtmak gerekiyor. Yapılacaklar belli. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki jeoloji haritaları çok doğru ve uzman ekipler tarafından hazırlandı. Tekrardan yapılması doğru değil.

“DEPLEMLER ÖNLENEMEZ, ANCAK ZARARLARI AZALTILABİLİR”
Ve sonuç olarak depremler önlenemez, ancak zararları azaltılabilir. Marmara Denizi bir deprem bölgesidir. Jeolojik geçmişinde yıkıcı depremler bulunmakta. Tsunami, denizaltı heyecanları nedeniyle oluşabilir. Gelecek depremler geçmişten daha yıkıcı olabilir. Depremler heyelanları tetikleyebilir. Türkiye'nin bilimsel ve ekonomik gücü, afetlerle baş etmeye yeterlidir.”
Sunumun ardından paylaştığı önemli bilgiler dolayısıyla, Prof. Dr. Şükrü Ersoy'a teşekkür plaketi platform adına Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz tarafından sunuldu.
Oturum Başkanı İnşaat Mühendisi Hüseyin Turan, sözü İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Kemal Duran'a vererek Silivri ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi istedi.

DURAN, SİLİVRİ'NİN AFET RİSK
PROFİLİNİ ANLATTI
İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Kemal Duran, Silivri'nin afet risk profili hakkında bilgi paylaştı. Bilgi paylaşımı ve sağlıklı çalışabilmek adına Belediye ile irtibat kurmalarının çok önemli olduğunu belirterek Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a teşekkür ederek sunumuna başlayan Duran, şöyle konuştu: “Üç pilot bölgemiz var; Silivri, Avcılar ve Fatih. Zemin, bina stoku ilgili sıkıntılar var. Silivri'nin yüzölçümü 869,51 km2, nüfusü 187.621, 35 mahallesi ve 50.096 binası var. Jeoloji haritasını hazırladık. Başkanın bahsettiği İBB'nin Kentsel Dönüşüm Stratejik Planı var. Zemin çalışması da vardı. Silivri Belediyesi tarafından zemin çalışmasının ihale edildiğini buraya geldiğimizde öğrendik. Bizde zaten vardı ve ücretsiz temin edilebilirdi. Bunu çözeceğiz inşallah. Aynı şekilde bina envanteri çalışmasını yaptık. Silivri ile de paylaştık. Riski yüksek olan ilçelere öncelik veriyoruz.”
Oturum Başkanı Hüseyin Turan, araya girerek 2004 yılında Silivri'nin zemin etütlerinin yapıldığını söyleyerek, katılımcılar arasında bulunan geçmiş dönem Belediye Başkanı Selami Değirmenci'den de teyit aldı.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, beldelerin zemin etütlerinin çıkarılmadığını hatırlatarak Silivri'de 4 bin 500 hektarlık bölüme zemin etüdü yapılmadan imara açıldığını ve buralara binaların yapıldığını dile getirdi.
Turan, o dönemde Silivri'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olmadığından belde belediyelere bu çalışmanın yapılmadığını belirtti.
TSUNAMİ RİSKİ
İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Kemal Duran, Tsunami Risk analizi bölümünde şu bilgileri paylaştı: “Silivri'de yaptığımız çalışmada en önemli sıkıntının derelerden kaynaklandığını gördük. Burada hem taşkın hem tsunami öngörüleri var. Dört tane önemli dere var. Binalar bu derelerin taşkın alanlarında kalmakta. 10 Yılda bir taşkınlar yaşanıyor ve can kayıpları yaşıyoruz. 4-5 Metrelik tsunami dalgaları bekliyoruz. Piri Mehmet Paşa Mahallesinin yaklaşık yüzde 56'sı su altında kalır. Tsunami analizlerini ilçelere özel hazırlıyoruz. Bu verileri sizlerle paylaşacağız.

SİLİVRİ BİNA ENVANTERİ
İstanbul Bina envanterini güncelledik. Silivri'nin bina sayısı toplamı 50.096, 1980 yılı öncesi 1.338 adet, 1980-2000 yılları arası 25.292 adet, 2000 yılı sonrası 23.466 adet, toplam nüfus 187.621. Bina envanter bilgilerini bakanlık ve Silivri Belediyesiyle paylaştık.

BİNA HASAR ÖNGÖRÜSÜ
Yaptığımız çalışma sonucunda deprem hasar tahmini 2018 yılı bina hasarı öngörümüze göre fiziksel risk endeksleri en yüksek olanlar; Mimar Sinan Mahallesi, Yeni Mahalle, Selimpaşa, Cumhuriyet mahalleleri.

“İBB OLARAK KURUMLAR ARASI HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞE VARIZ
Zemin Hakim Frekans Haritasını ve diğer çalışmaları hazırlayıp Nisan ayı sonu gibi kitapçığımızda sizinle paylaşacağız. Sakıntılara aşinayız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü işbirliğine varız.”
İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Kemal Duran'a teşekkür plaketi AK Parti bölgemiz milletvekili Tülay Kaynarca tarafından sunuldu.

KAYNARCA: İŞBİRLİĞİ
İÇİNDE OLMALIYIZ
AK Parti bölgemiz milletvekili Tülay Kaynarca, “Aslında en önemli şey birlik; hükümetiyle, büyükşehriyle, yerel belediyesiyle işbirliği içinde olarak çözülebilecek bir olay. Her şeyden önce Silivri'de oturan bir milletvekiliyim. Yuvamız burada. Verdiğiniz rakamlar can alıcı. 450'ye yakın acil yıkılması gereken ve ağır hasarlılarla birlikte toplamda 2 bin küsur binamız var. Her şeyin ötesinde yaşam hakkı çok önemli.” dedi. Kaynarca, düzenledikleri bu önemli çalıştay dolayısıyla Silivri Dayanışma Platformu'na ve kendilerine destek olanlara teşekkür etti.

ALANER: EN TEHLİKELİ YER
PİRİ MEHMET PAŞA MERKEZ
Çalıştayın birinci oturumu Silivri'nin çocuğu olan ve burada 20 yıldır Jeoloji Mühendisliği yapan Umut Alaner'in sunumuyla devam etti. Alaner, taşıma gücü, oturma v.b. mühendislik açısından problemli zemin birimleri, yer altı su seviyesi yüksek, deprem sırasında sıvılaşma riski taşıma gücü, oturma problemi beklenen zemin birimleri açısından ilçemizdeki durumu şöyle ortaya koydu: “Boğluca ve Tuzla Dereleri arası ve çevrelerinde, Altınörak'ta yine dereden dolayı aynı şekilde kötü zemin oluştu. Eğer tsunami gelirse dereden TEM'e kadar olan bölgeye ulaşır. Altınorak ve Selimpaşa'daki derelerde de aynı etki olabilir.
Sıvılaşma ve bina taşıma riski açısından en tehlikeli yer Piri Mehmet Paşa Mahallesi merkez. Yaptığımı birçok projede iyileştirme çalışmalarına başladık. Uygun zemine uygun binalar inşa etmeye başladık. Maliyet arttı ama buna alışmak gerek. Yeni yapılaşma da bu şekilde devam ediyor. Yeni yapılanlarla eskiler arasında sayı olarak da çok fark var. Eski binalarımızda büyük sorunlar var.

“ZEMİN İYİLEŞTİRME
UYGULANMALI”
Silivri'de dere yatakları ve çevresinde yer altı suyun yüksek olduğu, deprem sırasında sıvılaşma riski taşıyan, yumuşak siltler, gevşek kum birimler yer almakta. Deniz kenarlarına yakın falezlerde depremde beklenebilecek heyelan veya kaya düşmesi riskli alanlar bulunmakta. Zeminlerin mühendislik özellikleri dikkate alınarak, inşaat projelerinde derin temel veya zemin iyileştirme uygulanmalı.”
Sunumunun ardından Jeoloji Mühendisi Umut Alaner'e teşekkür plaketi sunuldu.

YAZICI: BİNALARIN BİR ÖMRÜ VAR
İnşaat Mühendisleri Odası Silivri temsilcisi Mustafa Yazıcı, depremle ilgili oda olarak yaptıkları ve Silivri'de de gerçekleştirdikleri bilgilendirici ve yetkilileri uyarıcı etkinliklerden bahsetti. Bundan sonra yapılacak çalışmaların çok daha hızlı, daha akılcı olması ve ortak akılla hareket edilmesi gerektiğini savunan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Binalar yapılırken belli bir ömür olarak tasarlanıyor. Silivri'de çoğunlukta olan Betonarme karkas binaların yaşam ömrü 50-60 senedir. Ömürlerini tamamladıktan sonra binalar mutlaka ya güçlendirilmeli ya da yıkılıp yeniden yapılmalı. Eski binalarımızın yıpranma ve dayanıklık açısından, zaten sıkıntılı olan zemini de üstüne koyarsak 3-5 bin arası çok sıkıntılı bir durumun olduğunu söyleyebilirim.”
Yazıcı'ya teşekkür plaketini Silivri Dayanışma Platformu sözcüsü Nursel Erel sundu.
Deprem Çalıştayının 1. oturumu burada sona erdi. Renginar SALİ

YORUM YAP