Balcıoğlu’dan 19 Mayıs konuşması

Balcıoğlu’dan 19 Mayıs konuşması

21.05.2022 13:04:35

Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına İBB Mayıs Meclisinde söz alan Bora Balcıoğlu, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı hakkında konuştu. Gençlere seslenen Balcıoğlu, “Ülkemizdeki bazı gelişmeler nedeniyle umutlarınızın azaldığı dönemler oluyor. Hayal kırıklıklarına uğruyorsunuz. Haksızlıklar karşısında güç durumlara düşüyorsunuz. Farkındayız! Ancak unutmayalım ki karanlığın en koyu olduğu günlerde dahi “...ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim...” diyen bir ulusal kahramanın açtığı yol ve gösterdiği hedef ile köklü bir tarihe sahibiz” mesajını verdi.

Bora Balcıoğlu 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla İBB Meclisinde söz alarak şu konuşmayı yaptı: “Devletimizin kurucusu ve Ulusal Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün, Samsun'a çıkışının 103. yıl dönümünde onu bir kez daha anmak ve 19 Mayıs Atatürk'ün anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı kutlamak amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz almış bulunmaktayım.

Öncelikle sizlere Mustafa Kemal Paşa'nın neden ve hangi şartlar altında Anadolu'da görevlendirildiğinden kısaca bahsetmek isterim: İtilaf Devletleri, işgal etmeye başladıkları İstanbul ve Anadolu topraklarında daha rahat hareket edebilmek maksadıyla dönemin Osmanlı Hükümeti'ne bir nota veriyorlar ve mealen söylüyorum, diyorlar ki: “Hâlâ silahlarını teslim etmeyen bazı bölgeler var ve duyuyoruz ki bölgesel olarak milis güçleri kurulmaya çalışılıyormuş. Bu şartlar altında biz Anadolu'daki Müslüman Türklere rahatlıkla eziyet edemiyoruz. Derhal bu durumlara son verilsin...”

Bu notanın gereğini yapması için yani işgal güçlerine yardımcı olması amacıyla dönemin Hükümeti, cephelerdeki başarılarıyla ünlenen Mustafa Kemal Paşa'yı 9. Ordu Müfettişi olarak görevlendiriyor. Tüm bu gelişmelerden eş zamanlı olarak haberdar olan Mustafa Kemal Paşa, görevi devralmadan önce, bir süredir kafasında tasarladığı “kendi planı” için stratejik bir hamle yaparak görev yetki alanını neredeyse bütün Anadolu'yu kapsayacak şekilde düzenletiyor ve görevini devralıyor.

“Kendi planı” kelimesini seçerek kullandığımı belirtmek isterim zira o, Samsun'a çıkışından önce İstanbul'da yaşadığı 6 aylık süre zarfında kendi planını tasarlarken, vatanın ve milletin kurtuluşunun ancak ve sadece Anadolu'da, milletinin bağrında olduğuna kanaat getirmiş ve bu yönde çalışmalarına başlamıştır.

İşte 20. yüzyılın en büyük Lideri, bu koşul ve gelişmeler altında işgalcilerin huzurunu sağlamak için gönderildiği Anadolu'da önce halk meclislerini, ardından işgale direniş için milis güçlerini ve son olarak da düzenli orduyu kuruyor. Ve nihayetinde “kendi planının” sonucu olan “egemenliğin yalnızca Türk Milleti'ne ait olduğu tam bağımsız bir ulus devletini” halkı ile birlikte inşa ediyor...

Ülkesi için yılmadan mücadele eden değerli genç arkadaşlarım! Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları tüm bunları gerçekleştirirken ne sırtlarında askeri üniformaları ne de emirlerinde silahlı askerleri vardı. Saray hükümetince çıkartılan ve boyunlarında asılı duran idam fermanlarına karşı tek dayanakları, kendilerini emanet ettikleri yurttaşlarının yüksek inanç ve koşulsuz destekleriydi.

“KARANLIĞIN EN KOYU OLDUĞU GÜNLERDE DAHİ “...BEN HİÇBİR ZAMAN UMUDUMU YİTİRMEDİM...” DİYEN BİR ULUSAL KAHRAMANA SAHİBİZ”

Ülkemizdeki bazı gelişmeler nedeniyle umutlarınızın azaldığı dönemler oluyor. Hayal kırıklıklarına uğruyorsunuz. Haksızlıklar karşısında güç durumlara düşüyorsunuz. Farkındayız! Ancak unutmayalım ki karanlığın en koyu olduğu günlerde dahi “...ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim...” diyen bir ulusal kahramanın açtığı yol ve gösterdiği hedef ile köklü bir tarihe sahibiz.

Ulu Önder, “...bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” diyerek yurdu sizlere emanet etmiş; laik ve demokratik Cumhuriyetimizi ileriye taşıma görevini sizlere vermiştir.

“BİRLİK OLDUĞUNUZDA ALTINDAN KALKAMAYACAĞINIZ HİÇBİR ENGEL YOKTUR!”

Çünkü Sizler, onun gibi; heyecanlı ve yüksek enerji sahibisiniz! Sizler, mücadeleci ve azimlisiniz! Çünkü sizler, bağımsızlık ve özgürlükten yanasınız! İnanın! Birlik olduğunuzda altından kalkamayacağınız hiçbir engel yoktur! Sizlere güvencimiz tamdır. Her daim sizlerin yanınızdayız!”

“DOĞABİLECEK DÜŞMANLARLA HER DAİM KARARLILIKLA MÜCADELE EDECEĞİZ”

Sözlerime son verirken; o gün olduğu gibi bugün ve yarın da “dahili ve harici bedhahların olabileceği” ve hatta “memleketin dahilinde, iktidara sahip olanların gaflet ve dalâlet ve hatta hıyanet içinde bulunabilecekleri”  bilinci ve hazırlığı ile, doğabilecek bu düşmanlarla her daim kararlılıkla mücadele edeceğimizi bir kez daha ifade ediyor; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını; şehit ve gazilerimizi saygı ve gönül borcuyla anıyorum. Bayramımız kutlu olsun.”

Sevginar SALİ

YORUM YAP