Ayan: Finansa erişim sanayicinin en önemli sorunu

Ayan: Finansa erişim sanayicinin en önemli sorunu

4.12.2019 09:41:11

Küpe Fm'de her Salı günü yayınlanan İş Dünyası programının bu haftaki konuğu Çorlu İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği (ÇİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Trakya Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu ( TRAKYASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Ayan oldu.

Silivri SİAD ve Küpe FM'in birlikte başlattığı İş Dünyası program dizisi 3 Aralık Salı günü, Çorlu İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Trakya Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Ayan ile devam etti. Radyo programcısı Turhan Alyakut'un sorularını yanıtlayan Ayan,  görev üstlendiği sivil toplum kuruluşlarının amaçları, çalışmaları ve Trakya sanayicilerinin sorunlarıyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

“ÇİSAD, TÜRKONFED'İN ÖNEMLİ BİR PARÇASI”

Turhan Alyakut: Çorlu İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği'nin kuruluş amacı nedir, ne tür faaliyetler yürütüyorsunuz?

Müjdat Ayan: Çorlu İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği, 2002 yılında 7 iş insanının emekleriyle kurulmuştur. Çorlu İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği bünyesinde 29 federasyon, 244 dernek, 25 bin iş insanı ve 40 bine yakın şirket bulunduran TÜRKONFED'in önemli bir parçası. Derneğimiz TÜSİAD, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği, Silivri Kadın Girişimcileri Derneği, Lüleburgaz Sanayici ve İş Adamları Derneği, Edirne Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin de üye olduğu Trakya Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu'nun kurucu üyesidir.

“ÜYELER ARASINDA İŞ VE GÜÇ BİRLİKLERİNİN OLUŞUMUNU SAĞLAMAK ÜZERE FAALİYET GÖSTERİYORUZ”

İş insanları sosyal çevreleri sayesinde iş yapmak durumundalar.  Çorlu İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği üyelerinin iş ve sosyal hayatlarının gelişimine katkı sağlamak, iletişimlerini ve bilgi paylaşımını artırmak amacıyla faaliyetlerimize devam ediyoruz. Yaklaşık 3 yıldan beri Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğüm Çorlu İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği'nde her ay bir panel yapmayı hedefliyoruz. Ekim ayında düzenlediğimiz panelimiz ‘Patronlar Çorlu'da Buluşuyor' etkinliğiydi. Çorlu'da faaliyet gösteren önemli firmaları misafir ettik. Birbirleriyle tanışmalarını sağladık. Ticari hacimlerini artırmalarını amaçlamıştık. Bunu Trakya çapında planlıyoruz. Daha sonraki hedefimiz ise komşu ülkelerimizi de bu işe katıp Dış Ticaret Zirvesi haline getirmek.

“SANAYİCİLERİN EN ÖNEMLİ SORUNU, FİNANSA ERİŞİM”

Turhan Alyakut: Trakya sanayicilerinin sorunları nelerdir?

Müjdat Ayan: İlk önce rakamsal bir tespitte bulunmamız gerekiyor. Trakya genelindeki organize sanayi bölgelerinden bahsetmek isterim. Tekirdağ'da 14, Kırklareli'de 4, Edirne'de 1 organize sanayi bölgesi bulunmakta. İstanbul'da ise dağınık sanayileşmeden dolayı sadece 8 organize sanayi bölgesi var. Sanayicilerin acil sorunlarından en önemlisi, finansa erişim sorunu. Ekonomide bir havuzun içerisine 3 muslukla kaynak sağlanabiliyor. Bunlardan biri başta bankalar olmak üzere finansal kurumlar. Bugünlerde bu musluk kireçlenmiş durumda. Bunlardan diğeri devlet. Bu musluk da kireçlendi. Bir şansımız kalıyor, ihracat. Bu musluğu kullanmak da sanayici ve yatırımcıların elinde. Bunu kullandığımız takdirde taze paranın girişini sağlarız. Tabi eğitimli personel istihdam sorunumuz hala devam ediyor. Enerji maliyetleri sorunumuz var. Elektrik ve doğal gazdaki fiyat artışları artık belimizi bükmeye başladı. Destek ve teşvikler konusunda da söyleyeceklerim var. Destek ve teşviklerin kriterleri yerine getiren tüm firmalara eşit olarak dağıtılması taraftarıyız. Bir de firmaların bilançolarında ticari kar ve mali karlar arasında farklılıklar ortaya çıkıyor. Maliye Bakanlığı Vergi Usul Kanununa göre bilanço yapmamızı, bankalar ise finansal raporlama teknikleriyle bilanço yapmamızı istiyor. Artık firmalar iki ayrı bilanço yapmaya başladı. Bunun bir an önce önüne geçilmesi gerekiyor. Maliye Bakanlığının da uluslararası finansal raporlama tekniklerini kabul etmesi gerektiğini düşünüyorum.

“EKONOMİMİZİN GÜNÜ KURTARAN DEĞİL, GELECEĞİ İNŞA EDEN BİR ANLAYIŞTA OLMASI GEREKİYOR”

Turhan Alyakut: Yoğun bir seçim maratonu yaşadık. Türkiye'nin seçim atmosferi yatırımcıları nasıl etkiliyor?

Müjdat Ayan:  Sanayicileri ve yatırımcıları olumsuz etkilediği kesin. İki yılda bir seçim yapmaya başladık. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor çünkü biz hep rakamlara bakan insanlarız. Enflasyon 31 Mart seçimleri öncesinde %10 gibi rakamlardaydı, seçim sonrası %20'lere kadar çıktı. İşsizlik oranlarında da seçim öncesinde bir azalış olmuştu ama bugünlerde %14'lere varan bir oranla karşı karşıyayız. Bir an önce istikrara kavuşmamız gerekiyor. Ekonomimizin günü kurtarma anlayışından sıyrılması gerekiyor. Orta ve uzun vadede planlar yapılmalı. Seçimlerin bunu engellediği kanaatindeyim.

“ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDEKİ RANT SORUNUNUN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Turhan Alyakut: Çorlu İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği Başkanı aynı zamanda Trakya Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu olarak yerel yönetimlerle ortaklaşa gerçekleştirdiğiniz ya da gerçekleştireceğiniz projeler var mı?

Müjdat Ayan:  Yapılması gerekenlerden bahsetsek daha iyi olur diye düşünüyorum. İstanbul'daki çarpık sanayileşmeye değinmiştim. Bu dağınık sanayileşme içindeki fabrika ve atölyeler, komşu şehirlere doğru kanalize oluyor. Bunun da çarelerini komşu şehirler bulmak zorunda. Bunlardan bir tanesi de Çorlu çünkü Gebze ve İzmit tarafında yer kalmadığı konuşuluyor veya fiyatların çok yüksek olduğundan bahsediliyor. Çorlu, Lüleburgaz veya Çerkezköy Belediyelerinin buna bir çözüm bulmaları gerektiğini düşünüyorum. Bunlardan bir tanesi sanayicilerin yüksek maliyetlere katlanarak arazi satın almaları. Organize sanayi bölgelerindeki rant sorunları. Bunun engellenmesi gerekiyor. Yerel yönetimler buna el atarsa, ucuz maliyetli yerler bulabilirse sanayici, yatırımlarını buralara doğru kaydırabilir, işsizliği de önleyebiliriz diye düşünüyorum. Bu konuda Çorlu, Çerkezköy, Lüleburgaz üçgeninde sanayici inanın çok büyük sıkıntılar içinde. Organize sanayi bölgesi olmadan önce sanayici yol yapmaya başlamıştı, inanılır gibi değil. Biz üretim mi yapacağız, ihracat mı yapacağız, yol mu yapacağız?  Paralarımızı yollara serdik. İnşallah atlatacağız, organize sanayi bölgeleriyle bunları da çözeceğiz diye düşünüyorum.

“ÖĞRENCİLERİN SEKTÖRLE BULUŞMASININ, SEKTÖRÜN İHTİYAÇLARINA GÖRE KENDİNİ GELİŞTİRME FIRSATI YAKALAMASININ VE DAHA ÖNEMLİSİ MEZUNİYET SONRA İSTİHDAM İMKANINA KAVUŞMASININ YOLLARINI AÇIYORUZ”

Turhan Alyakut: Endüstri 4.0 konusunda Çorlu İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği olarak üyelerinize yönelik geliştirdiğiniz ya da üyelerinizin geliştirdiği bir takım projelere destek şeklinde çalışmalarınız var mı?

Müjdat Ayan: Namık Kemal Üniversitesi ile beraber Tümleşik Eğitim protokolü doğrultusunda 4. sınıf öğrencilerine iş imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Tümleşik Eğitim Modeli ile öğrencilerin teorik bilgileri edinmelerini sağlıyoruz. ÇİSAD Akademi'yi oluşturduk. ÇİSAD Akademi'deki komisyon üyelerimiz, Genç Başarı Eğitim Vakfı ile beraber lise öğrencilerine proje yapmayı öğretecekler. Bu da çok önem verdiğimiz projelerden bir tanesi. Öğrencilerin ileride iş hayatına atıldıklarında planlı ve fizibilitenin şart olduğu işlere yönelmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Endüstri 4.0 herkesin ağzına pelesenk oldu ama buna konfederasyonumuz gerçekten çok önem veriyor. TÜRKONFED ve İş Bankası birlikteliği ile her kalkınma ajansının olduğu bölgede seminer ve paneller veriliyor. Bunlara da üyelerimizle mümkün olduğunca katılmaya çalışıyoruz. Ben bunun bütün illerde yaygınlaşacağına inanıyorum ve destekliyorum.

“İŞ KADINLARINA YÖNELİK POZİTİF AYRIMCILIK UYGULUYORUZ”

Turhan Alyakut: Derneğin isminde ‘iş insanları' terimini kullanmayı uygun görecek kadar hassasiyete sahip bir sivil toplum kuruluşu olarak kadınların iş gücüne katılmaları konusunda neler söylersiniz?

Müjdat Ayan: Bu konuya değindiğiniz için teşekkür ederim. Çorlu İş Adamları ve Sanayicileri Derneği idi unvanımız fakat 2012 yılında genel kurulumuzda aldığımız ani bir kararla değiştirdik. Çorlu İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği olarak devam etme kararı aldık. Sonra iş kadınlarına da pozitif ayrımcılık yaparak yeni üye olan iş kadınlarına aidatta %50 iskonto yaparak bünyemize katılmaya davet ettik. Kadın komisyonu oluşturduk. Yine istatistiklere başvuracağım. İş gücüne dahil olmayan ev hanımlarının sayısı 11 milyon. Ev hanımlarımızdan yarısını iş dünyasına katmayı başarabilirsek,  Almanya'daki rakamların üzerine çıkmış olacağız. 

“ÇEVREYİ TAMAMEN SANAYİCİ KİRLETİYOR DİYE BİR ALGI OLUŞMASINI İSTEMİYORUZ”

Turhan Alyakut:  Ergene Nehri'ndeki sanayi atıkları nedeniyle bölgede kanser hastalığının artış gösterdiği de bir gerçek. Çorlu en yüksek kanser oranına sahip yerleşim birimi olarak karşımıza çıkıyor. Bütün bunları bir araya getirdiğimiz zaman çevre faktörünü de konuşmamız gerekiyor. Çevreyle ilgili geliştirdiğiniz projeler var mı? 

Müjdat Ayan: Çorlu'ya bir katı atık bertaraf tesisi kuruldu. Geçenlerde katı atık bertaraf tesisinde çıkan yangın bölgedeki sorunu gözler önüne serdi. Bu yangın olayından sonra Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptığım Çorlu Sivil Toplum Kuruluşları Platformu'nu olarak bir araya geldik ve konuyu değerlendirdik. Bir çevre mühendisi arkadaşımızı davet ederek bu konu hakkında bilgi almaya çalıştık. Sanayi atıklarının toplanıp bertaraf edildiği bir tesis… Tamam güzel şeyler olacaktır ama yeri sanki yanlış gibime geliyor. Kapasite %90 çalıştığı zaman günde 250 kamyonun Çorlu'ya bertaraf için gelmesi söz konusu. Trafik kazası ihtimali var. Çevreye verdiği rahatsızlıklar olabilir. Bunların yanlış planlandığı doğrultusunda görüş birliğine vardık. Ergene havzasının çevre sorununa bizde çözüm bulma taraftarıyız. Tabi Ergene havzasıyla alakalı hükümetimiz bir çaba sarf ediyor, bizlerde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ama çevreyi tamamen sanayici kirletiyor diye bir algı oluşmasın lütfen. Bilinçsiz sanayici de var. Bunların da önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çevre Bakanlığı ve Çevre İl Müdürlüğünün bunlara izin vermemesi gerekiyor. Biz bu şehirde yaşıyoruz. Aynı havayı soluyoruz. Kim kötü havayı solumak ister ki? O yüzden hep beraber çare bulmamız gerektiğini düşünüyorum.

“YENİDEN GÖRÜŞMEK DİLEĞİYLE…”

Turhan Alyakut: Yayınımıza katıldığınız için teşekkür ediyoruz.

Müjdat Ayan: Çok teşekkür ederim. İnşallah başka bir yayınınızda daha detaylı konular görüşmek üzere hepinize sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

Hazal BAŞARAN

 

YORUM YAP