Apikal rezeksiyon

Apikal rezeksiyon

3.04.2019 10:27:40

Diş kökü ucundaki kistin veya enfeksiyonun, diş kökünün 1/3 lük alt kısmıyla beraber çıkartılması işlemidir.
Dişlerinin bulunduğu bölge, apikal rezeksiyon için detaylıca değerlendirilmelidir. Bunun için bilgisayarlı tomografi gibi çeşitli görüntüleme yöntemlerini almak faydalı olabilmektedir.
Ayrıca diş kökünün uzunluğu, apikal rezeksiyon için önemli bir faktördür. Diş kökünün 1/3 lük alt kısmı çıkartıldığı durumda, kalan diş kökünün uzunluğu çok kısa kalacaksa, dişi çekmek daha sağlıklı olacaktır.
İşlem uzman ellerde ağrısız ve kısa sürmektedir. Anesteziyi takiben dişetinde insizyon yapılır ve dişeti kemikten ayrılır.
Dişin, kök ucu çevresindeki kemik bir miktar kaldırılır. Kök ucunda kist mevcutsa, kist tek parça halinde kemik içerisinden çıkartılır. Dişin kök ucu kısmı, kesici aletler yardımıyla kesilerek çıkartılır ve düzeltilir.
Kanal tedavisinin, kök ucundaki bölümü bir miktar oyulur. Üzerine sızdırmazlığı sağlayacak şekilde, özel dolgu malzemeleriyle (MTA ) kanal ağzı kapatılır. Kist boşluğu, bol serum fizyolojikle yıkanarak steril hale getirilir. Kist boşluğunda büyük kemik yıkımı oluşmuş ise, kemik tozları ile boşluk doldurulur.
Yumuşak doku, dikişler yardımıyla kapatılarak apikal rezeksiyon işlemi bitirilir.
Operasyon sonrası kanama oluşmaması için, tamponun yarım saat kadar tutulması gerekir. Sıcak ve sert yiyecek içeceklerden uzak durulması gerekir. Anestezinin etkisi geçmeden katı gıdalar yenilmemelidir.
Operasyondan sonra şişlik oluşmaması için dışarıdan buz tatbik etmek gerekir. Buz, 24 saat 10 dakika da bir operasyon bölgesine dışarıdan uygulanır. Bu işlem daha çok, kemiğin fazla kaldırıldığı durumlarda uygulanmalıdır.
İşlem sonrası dişin üzerine çok aşırı kuvvet verilmemelidir. Apikal rezeksiyon sonrası hafif şişlik ve ağrı normaldir. Hekiminizin yazmış olduğu antibiyotik, ağrı kesici ilaçları kullanmalısınız. Ağız gargarası ve diş fırçalama işlemiyle de ağız hijyenini en üst seviyede tutmak gerekir.
Uzman ellerde yapılan apikal rezeksiyon işlemlerinin başarı oranı yüksektir. Apikal rezeksiyon işlemi masraflı protez tedavilerinden daha ekonomiktir. Ayrıca kişinin kendi dişi uzun yıllar ağızda korunabilmesine olanak sağlar.

YORUM YAP