Anız yakma başladı ilk uyarı geldi

Anız yakma başladı ilk uyarı geldi

8.05.2017 10:30:09

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Bulut, anız yangınlarının önlenmesine ilişkin tebliğ yayınlayarak, yangına sebebiyet verenlere hapis cezası ve idari para cezası uygulanacağından herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için dikkatli olunmasını istedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İtfaiye Daire Başkanlığı Avrupa Yakası İtfaiye Müdürlüğü, anız yakanlar ve sebebiyet verenler hakkında yasal işlem yapılacağı uyarısında bulundu. Silivri Kaymakamlığına gönderilen ve kamuoyunun bilgilendirilmesinin sağlanmasını amaçlayan, 'Orman Yangını Ve Anız Yakma İle İlgili Cezai İşlemler' ile ilgili genelge şu şekilde:

Orman Yangını Ve Anız Yakma İle İlgili Cezai İşlemler
1-6831 sayılı Orman Kanununun 76. maddesinde ormanlık alanda nerelerde ateş yakılacağı ve 4 km mesafede anız yakılamayacağı belirtilmiştir.
Madde 76- (4.7.1995 Tarih ve 4114 sayılı kanunla değişiklik)
a)Devlet ormanlarında; Orman İdaresince belirlenen konak yerlerinden başka yerlerde gecelemek,
b) Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk etmek,
c) Ormanlara sönmemiş sigara veya yangına dolaylı olarak yol açabilecek madde atmak,
d) Ormanlara dört kilometre mesafede veya bu Kanunun 31'nci ve 32'nci maddeleri kapsamına giren köyler hudutları içinde anız veya benzeri bitki örtüsü yakmak, yasaktır.
2-6831 sayılı Orman Kanununun 110. maddesinde ormanlık alanda yangına sebebiyet verenlerle ilgili cezalar belirtilmiştir.
Ormanlık alana 4 km mesafede anız yakanlar hakkında 1-3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası uygulanmaktadır. (Para cezası mahkemece belirlenir.)
Orman yangınını çıkaranlar hakkında 10 yıldan başlayan hapis cezası uygulanır ve yanan ormanlık alanın maddi değeri ile tekrar dikim masrafları tanzim edilir.
MADDE 110-76'ncı maddenin:
a) (a) bendinde belirtilen fiili işleyenler bir milyon lira para cezası ile,
b) (b) ve (c) bentlerinde belirtilen fiilleri işleyenler bir yıldan aşağı olmamak üzere hapis ve on milyon liradan elli milyon liraya kadar ağır para cezası ile,
c) (d) bendinde belirtilen fiili işleyenler bir yıldan aşağı olmamak üzere hapis ve elli milyon liradan üç yüz milyon liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılır.
Tedbirsizlik ve dikkatsizlik ile orman yangınına sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve iki yüz milyon liradan beş yüz milyon liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılır.
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP