“Silivri’de çok güçlü bir yönetim ve paydaşlar var”

“Silivri’de çok güçlü bir yönetim ve paydaşlar var”

25.02.2020 15:00:34

Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü çalışmaları kapsamında Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde değerlendirme ve bilgilendirme toplantısına katılan İstanbul Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, “Silivri'de çok güçlü bir yönetim ve paydaşlar var” dedi.

İstanbul Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ve diğer yetkililer, Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü pilot okulumuz Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde değerlendirme ve bilgilendirme toplantısına katılarak çalışmaları takdirle karşıladı, talepler alındı, sorunlar konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Eğitim programlarının sektörlerle birlikte tasarlanması ve mezunların niteliğinin artırılması için hazırlanan, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Odası arasında 25 Ocak 2019 tarihinde imzalanan iş birliği protokolü çalışmaları ilçemizde sürüyor. Protokol kapsamında pilot okul seçilen Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde dün bir değerlendirme ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

İSO YETKİLİLERİ KATILDI

İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Can Cihangir Turan, Okul Müdürü Gürsel Ergün ve Teknik Müdür Yardımcısı Halilcan Gültekin'in hazır bulunduğu toplantıya İstanbul Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İstanbul Sanayi odası Genel Sekreter Yardımcısı Burçin Değirmencioğlu, İstanbul Sanayi Odası Çalışma Hayatı ve Mesleki Gelişim Şubesi Müdürü Hakan Çoban, Silivri Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş, Projenin Yürütme Kurulu Başkanı ve Mesan Kilit Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, Sarten Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir katıldı.

ÖZHAMARATLI: ORTAYA İYİ ÖRNEKLER ÇIKARMALIYIZ

İstanbul Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, toplantıda yaptığı konuşmada mesleki eğitimin önemine değindi, oda olarak 40 okula hamilik yapıldığı ve ortaya güzel örneklerin çıkarılması için emek verildiği, eksiklikler varsa da mutlaka ortaya çıkarılması gerektiğini paylaştı.

“HEP BİRLİKTE DAHA İYİYE, DAHA GÜZELE ULAŞACAĞIZ”

Ozhamaratlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorumluluğumuz büyük. Başarılı olmak zorundayız. Koordinasyonu iyi sağlamalıyız. Öğrencilere aidiyet duygusu kazandırmakla beraber sportif ve kültürel etkinliklerle kendilerini sınayacakları ortamlar için de gayret ediyoruz. İhtiyaçlar çok, karşılamak için çalışmalara önem veriyoruz. 100 bin TL'ye kadar katkı sağlayacağız. Eğitimcilerimize de geliştirmemiz çok önemli. Odamızda kendilerine yönelik seminerler düzenliyoruz. Hep birlikte daha iyiye, daha güzele ulaşacağız.

 

“BU OKULLAR “ALTIN BİLEZİK” VERİYOR”

İstişareye her zaman açığız. Milli Eğitim Bakanlığı tam destek veriyor. Olumsuz cevap aldığımız bir konu olmadı. Öğrenci talebinin az olmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Mesleki eğitim büyük ihtiyaç. İlgililerden kontenjan da talep edeceğiz. O tünelin sonundaki ışığı da görebilmeli. Bu okullar sonuçta “altın bilezik” veriyor. Veli ve öğrencileri ikna etmeliyiz. Bir tanıtım filmi hazırlanmalı, okuyan ve mezun olan öğrencilerin başarı hikayeleri anlatılmalı, okuldaki bölümler hakkında bilgi paylaşılmalı. Mümkün olduğu kadar fazla talep oluşturmalı, öğrenci kaliteli artırılmalı.

Kaynakları verimli kullanmak lazım. Mümkün olduğunca ilgili bölümler olsun. Sadece sınavla kurgulanmasından yanayız. Bu noktaya getirmek lazım.

“SİLİVRİ'DE ÇOK GÜÇLÜ BİR YÖNETİM KURULU VE PAYLAŞLAR VAR”

Silivri'de çok güçlü bir yönetim kurulu ve paydaşlar var. Bu yüzden buradaki öğrenci ve eğitimcileri çok şanslı.”

MESLEKİ EĞİTİMİ TANITIM VİDEOSU ÖNERİSİ

Şube Müdürü Can Cihangir Turan, Mesleki Eğitimi anlatan kaliteli, profesyonel ve genel bir videonun hazırlanmasını, önce Rehber Öğretmenlerine, ardından da kendilerinin veli ve öğrencilerine izlettirilmesi önerisinde bulundu.

TURAN: ONLARA SADECE KALİFİYE ELEMAN OLARAK BAKILMAMALI

Şube Müdürü Turan, mesleki eğitim alan öğrencilere sadece kalifiye eleman olarak bakılmaması, sosyal, sanatsal ve sportif ihtiyaçlarının da düşünülmesi gerektiğini savundu.

SARIBEKİR: İYİYE DOĞRU GİDİYORUZ

Sarten Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir de proje kapsamında yaptıkları ilk çalışmalarda Rehber Öğretmenlerinin dahi ön yargılı olduklarını, daha sonra meslek eğitimi alan ve işletmelerde staj yapma fırsatı bulan öğrencilerin sigorta ve maaş avantajlarının anlatıldığında bu ön yargıyı kırdıklarını ve öğrencilerin de meslek alanlarına daha ilgili hevesli olduklarını paylaştı. Sarıbekir, “İyiye doğru gidiyoruz.” dedi.

Sarıbekir, öğrencilere de çalıştıkları ortamlarla ilgili anketlerin yapılması gerektiği önerisinde bulundu. Zeki Sarıbekir, iş güvenliği eğitiminin de önemine değindi. Öğrencilerin iş ortamında soğutulacak olayların yaşanmaması gerektiğine dikkat çekti. Sarıbekir, “İyi ustalar ve mühendisler olmalı, öğrencileri en doğru yönlendirerek bilgilendirmeli.”

MERTÖZ: BU İŞE GÖNÜL VERDİK

Projenin Yürütme Kurulu Başkanı ve Mesan Kilit Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, “Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği ve Proje Yürütme Kurulu olarak bu işe gönül verdik. Okulumuzun yedi bölümü var; Bilişim Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Teknolojileri, İnşaat Teknolojileri, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı, Metal Teknolojileri, Makine Teknolojileri, Matbaa Teknolojileri. İkinci eğitim-öğretim döneminde öğrencilerimize teknik gezinin yanı sıra müfredatlarına uygun bire bir ders vermeye başladık. Üretilen ürünlerle ilgili bilgi alıyorlar. Öğrencilerimizi iş ortamına hazırlıyoruz.”

BAŞARILI ÖĞRENCİLERE BURS VERİLECEK

Mertöz, yapılan ve yapılacak çalışmaları sunum eşliğinde şöyle anlattı: “Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği tarafından başarılı öğrencilere burs verilecek.

*Okul döner sermayesine katkı için faaliyetler başlatılacak.

*Alan öğretmenlerinin niteliklerinin arttırılması için çağımız düzeyine yükseltilmesi için İstanbul Teknik Üniversitesi'nden eğitim desteği alınacak.

*Okulumuzda okuyan öğrencilere; daha nitelikli staj imkânı sunulacak. Mezuniyetten sonra iş garantisi verilecek. Daha Yüksek ücret alması sağlanacak.

2.DÖNEM GERÇEKLEŞTİRİLECEK FAALİYETLER

*Bölgemizde bulunan işletmelere teknik gezi/eğitim programımız kapsamında ziyaretlerimiz devam edecek.

*Okulumuzda okuyan öğrencilerin işletmelerimizde aldıkları tam gün eğitimler devam edecek.

*Nisan ayında Silivri'de bulunan tüm okulların rehber öğretmenlerine yönelik okulumuzun tanıtım toplantısı yapılacak.

*Silivri MTAL Okul yönetimi tarafından gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerine destek verilecek.

*4 Nisan 2020 tarihinde Silivri MTAL okul çevresindeki duvarları üzerine;

*Tarihsel süreç içinde gerçekleşen 50 önemli icat simgeleri kronolojik olarak duvarlara resim edilecek.

*Düzenlenecek bu etkinlik Dünya Çocuk rekorları denemesine girecek olup, ulusal basında ilgi görmeye aday bir proje.”

Silivri MTAL REKOR HAZIRLIĞI İÇİNDE

Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 4 Nisan 2020 tarihinde Dünya Çocuk Rekorları Kitabında yer alacak Temalı İcatlar Kronolojisi Duvar Boyama Rekoru kırmayı hedefliyor.

KOCABAŞ: STAJ KONUSUNDA YETKİLİ YOK, EKSİKLİK VAR

Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş, İlçe Milli Eğitim ve sanayiciler arasında gerekli iletişim ve koordinasyonu sağlayacak, öğrencileri en doğru işletmelere staj için yönlendirecek, işletmelere de ihtiyaçları olan stajyerleri bulacak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisinin olmamasına dikkat çekerek bu konudaki eksikliğe değindi.

KOCABAŞ, MESLEKİ EĞİLİM ANKETLERİNİ ÖNERDİ

Kocabaş, bir ikinci konu olarak da dernek olarak geçmiş üç yıl boyunca Meslek Eğilimi Anketlerini gerçekleştirerek öğrencilerin mesleklere olan ilgi ve eğilimlerini en kolay tespit etme imkânı bulduklarını ancak bunu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün izin vermemesi nedeniyle devam ettiremediklerini paylaştı. SİAD Başkanı bu Meslek Eğilimi Anketlerinin önemine değinerek, bu konuda İstanbul Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı'dan destek istedi.

ERGÜN, 2. DÖNEM PLANLANAN FAALİYETLERİ SIRALADI

Okul Müdürü Gürsel Ergün, 2. Öğretim döneminde işletme gezileri ve eğitimleri, fuar gezileri planladıklarını, öğrencilerden memnuniyet anketi uygulamasını başlattıklarını paylaştı. Bölülerde üretebilecekleri ürünler üzerinde çalışmalarda bulunduklarını dile getiren Ergün, okulun web sitesinde ürünlerinden oluşan ekranı kuracaklarını açıklayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “ Rehberlik konusunda, 8. sınıf Yönlendirme ve Mesleki Tanıtım çerçevesinde bilboard afiş çalışması yapıyoruz. İlçemizin rehberliğinde ortak bir çalışma yapıyoruz. Okulumuza gelen 8. sınıf öğrencilerine tanıtımlarımız devam ediyor. İş güvenliği konusunda; Bilişim öğretmenlerimiz Online Eğitim ve Sınav Programı hazırladı.

Sosyal etkinliklerimiz konusunda; Çok Amaçlı Salonumuz sahne ve soyunma odaları, elektrik ve su tesisat çalışmalarının yapılması sonunda daha iyi bir konumda olacağız. Öğrencilerimizin 10 Şubat 2020 tarihinden itibaren öğle paydosunda dışarı bırakmıyoruz, sportif etkinlik planlamasına başladık. 18 Mart'ta çok güzel bir ilçe programı hazırlığımız devam ediyor. 02 Nisan 2020 Tarihinde Medeniyetimize Yön Veren Şehirler Projesi kapsamında Şanlıurfa İlini tanıtacak olup Şanlıurfa Kültür Dayanışma Derneği katkılarıyla programımızı sunacağız. 04 Nisan 2020 tarihinde Dünya Çocuk Rekorları Kitabında yer alacak Temalı İcatlar Kronojisi Duvar Boyama Rekoru kırmayı hedefliyoruz. Erasmus projemiz devam ediyor.”

Konuşmaların ardından okuldaki bölümler gezildi. Sarten Ambalaj tarafından kazandırılan Çok Amaçlı Salon, Makine Teknolojisi Alanı, Matbaa Teknolojisi alanları ve diğerleri tek tek ziyaret edilerek yapılan çalışmalar yerinde görüldü.

İstanbul Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde iyi bir temelin oluşturulduğunu, üretim ve döner sermaye için yapılması gerekenler hakkında fikirlerini paylaştı.

Renginar SALİ

 

 

 

 

 

 

YORUM YAP