
Silivri'ye mezbaha kazandırma girişimlerine İBB'de sonuç alamadığı eleştirisini yineleyen Başkan Volkan Yılmaz konuyla ilgili çalışmalarını Tarım Bakanlığı nezdinde sürdüreceğini açıkladı ve hayvan üreticilerine bir büyük müjde verdi: “Geçtiğimiz Cuma günü Et, Balık Kurumu Genel Müdürü ve Tarım Bakanımızın danışmanıyla bir toplantı yaptık. Canlı Hayvan Pazarımıza, içerisinde mezbahanın da olacağı, aynı zamanda Et ve Balık Kurumunun kesimhanesinin deposunun da bulunacağı, bölge hayvancısıyla alım garantili Hayvan Yetiştirme Protokolü desteklenecek bir çalışma için görüşme gerçekleştirdik.”
Silivri Belediyesi, Çiftçiye Tohum Desteği Projesi kapsamında Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Törenlerine 10 Ağustos 2023 tarihinde Kurfallı'da devam etti.
Törene Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Meclis Üyesi Sefer Ölçer, muhtarlar, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer,Silivri Ziraat Odası Başkan Vekili Süleyman GencoğluKurfallı çiftçiler katılanlar arasındaydı.
Kurfallı Mahallesi'nde düzenlenen tören, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.
GENCOĞLU: KURAKLIK KENDİNİ HİSSETTİRMEYE BAŞLADI
Bölgemizin köklü çiftçilerinden ve iş insanı Süleyman Gencoğlu, törende yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Bir yılın ardından tekrar Arpa Dağıtım Törenindeyiz. Dünyadan bir örnek vermek gerekirse, İspanya en büyük zeytinyağı üreticisi. Malumunuz bu süreç bir aydır kamuoyunu ilgilendiriyor. Türkiye'den çok ciddi bir miktarda zeytinyağı talep ettiler ve Tarım Bakanlığı on beş gün önce zeytinyağın yurt dışına satışını yasakladı, çünkü ülkemizde de ciddi bir kuraklık var. Özellikle Hatay'da hasat yapılacak yerde yüzde 40 gibi bir verim kaybı olacağı düşünülüyor. Dolayısıyla, dünyada, Türkiye'de, bölgemizde kuraklık kendini hissettirmeye başladı.
“ZİRAAT ODASI VE ÇİFTÇİLER OLARAK ELİMİZDEN GELEN TÜM DESTEĞİ VERELİM”
Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz, kendini bu konuda, tarımda çok ciddi anlamda ispat etti. Ziraat Odası ve çiftçiler olarak neler yapabiliriz bakalım ve elimizden gelen tüm desteği verelim. Başkanım belki bir çalıştay olabilir.
“ÖNDER ÇİFTÇİLİĞİNİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
Çiftçilere verdiğiniz desteklere, önder çiftçiliğinize teşekkür ediyoruz. Saygılar sunuyorum.”
KADIN ÇİFTÇİLERDEN İPEK SÜTÇÜ, TEŞEKKÜR ETTİ
Kadın çiftçileri temsilen söz alan İpek Sütçü, “Geçen sene olduğu gibi bu yıl da yardımlarınızı bizden esirgemediniz. Saman olsun, arpa olsun, üretmemiz için imkanlarınızı sunuyorsunuz. Teşekkür ederiz.” dedi.
MUHTAR YILMAZ SÜTÇÜ, BAŞKAN YILMAZ'A TEŞEKKÜR ETTİ
Kurfallı Mahalle Muhtarı Yılmaz Sütçü, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a köyüne yaptığı desteklerden dolayı teşekkür etti.
YILMAZ: KENDİ TARLALARIMIZDA TOHUMLARI ÜRETEREK ÇİFTÇİMİZLE PAYLAŞIYORUZ
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Bu gün öğlene kadar olan programımızı köylerimize ve çiftçilerimize ayırdık. İlk durağımız her zaman bizi bağrına basan, sıcaklığı ve samimiyetiyle bizi kabul eden Kurfallıhemşerilimizle beraberiz. Sonraki durağımız Bekirli ve Akören.
Kendi tarlalarımızda üreterek, alın teri dökerek elde ettiğimiz yerli, milli, sertifikalı Türk tohumlarını, yine sahibi olan köylünün efendisi Türk çiftçisi, Kurfallı, Bekirli ve Akören'deki çiftçimizle paylaşıyoruz.
“KONUŞMAK KOLAY, ÜRETMEK ÇOK AMA ÇOK ZOR”
Konuşmak kolay, üretmek çok ama çok zor. Takıp elbiseyi giyip, kravatı takacaksın, kürsü senin, dilediğin gibi atacaksın. Üretmek o kadar zor ki, hele hele sizin dışınızdaki şartların; kuraklık, sel, dolu v.s dahil olduğu bir süreç olunca.
“TAKLİT EDİLMEMİZ, BAŞARIMIZIN NİŞANESİ”
Üreten eller ve gönüllerle beraberiz. Onun için bu toplantı çok kıymetli. Bazıları bunları önemsemiyor. Dudak bükseler bile ilk başta hatırlarsanız “Saman mı dağıtılır? Hangi devirdeyiz? Çiftçilik mi, hayvancılık mı kaldı?” diyenler bugün yaptığımız çalışmaların takibinde, taklitle meşguller.
Yapmış olduğumuz çalışmaların değer bulması, taklit edilmesi esasında başarımızın nişanesi. Üreten herkese selam olsun.
“EKONOMİK DEĞERİ 400 BİN TL OLAN 100 ÇİFTÇİMİZE 20 TON ARPA DAĞITIYORUZ”
100 kişiye 200'er kg'lık dilimlerle 20 ton Arpa tohumu dağıtacağız. Bu tohumlarla Kurfallı'da bin dönüm arazi ekilecek. Dağıttığımız tohumun bugünkü ekonomik değeri 400 bin lira. Bu tohumları tıpkı sizin gibi üreterek elde ediyoruz. Sizlerden topladığımız vergilerle satın alıp size dağıtmıyoruz.
“ÇALIŞLMALARINIZA ORTAK OLUP ÜRETEREK KATMA DEĞER YARATMAK ÖNEMLİ”
Satın alınıp da dağıtılabilinir ama üreterek katma değer yaratarak dağıtılması ve yaptığınız çalışmalara ortak olmak adına da çok önemli ve kıymetli. Sizin yaşadığınız zorluklar, empati yapmak adına da önemli. Personelimiz birebir sizin yaşadıklarınızı yaşıyor, yağmur bekliyor, fırtına çıkmasın, dolu yağmasın diye bekliyor, gübre atınca gece yağmur duası ediyor.
“YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR SEÇİM ÇALIŞMALARI DEĞİL”
Yapmış olduğumuz çalışmalar seçim çalışmaları değil, bu ülkeye, millete, toprağa borcunu ödemekle mükellef olan bir Belediye Başkanının yapması gereken çalışmalar. İnanarak yapıyoruz. Hiçbir şekilde irademizden ve gücümüzden şüpheye düşmeden sizlerle beraber çalışıyoruz. Silivri için üretiyor, Türkiye için geliştiriyoruz.
“YAKTIĞIMIZ ÇOBAN ATEŞİ, TÜRKİYE'NİN BİRÇOK YERİNDE YANKI BULDU”
Silivri'de yaktığımız küçük çoban ateşi Türkiye'nin birçok yerinde yankı buldu. Birçok Belediye irili ufaklı, beldesinden Büyükşehre kadar Silivri Belediyesinin çalışmalarını takip ediyor. Belediyemizi ve Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzü ziyaret ediyorlar. Bu çalışmaların nasıl yapıldığını, nasıl başarabildiğimizi araştırıyorlar.
“SİLİVRİ BELEDİYESİ BOYUNDAN ÇOK BÜYÜK İŞLERE İMZA ATTI”
Hayvanların aşısından, yem bezelyesine, silajından ama en büyük önem verdiğimiz yerli ve milli Türk tohumların yaygınlaştırılması, tohum ıslahlarının desteklenmesine kadar Silivri Belediyesi bugün boyundan çok büyük işlere imza attı. Bizim işimiz değil, Tarım Bakanlığının işi demeden her türlü sorunun altına elimizi değil, gönlümüzü koyarak sizlerle beraberiz.
“EKİLMEYEN BİR M2 ARAZİ KALMAMIŞ”
Çiftçiler, “Sayalar'da ekilmeyen bir m2 arazi kalmad”ı diyorlar. Danamandıra'da keza öyle, araziler küçük küçük de olsa ekilmiş. En son 200'ün üzerinde hanımefendiye biber fidesi dağıttık. Bugün Sayalar'ın en ücra yerine kadar fideler ekildi. İnşallah Eylül ayı içerisinde bir Biber Şenliği de orada yapacağız. Danamandıra'da barbunya ekimi için hanımefendileri destekliyoruz. Buğday, Ayçiçek gibi katma değeri yüksek ürün ekilmesi gerekiyorsa, alım garantisi, tohum, gübre dahil ortak olmaya ve bütün maliyetlerinizi karşılamaya varız.
“GAZİ'NİN DEDİĞİ GİBİ TEK BİRŞEYE İHTİYACIMIZ VAR”
İpek gibi genç çiftçilerimizin, hanımefendilerimizin sayısı artmak zorunda. Allah bize öyle bir coğrafya bahşetmiş ki bize, havası, suyu, toprağı, dört mevsimin yaşandığı, her şeyin ekilebileceği ve hiç bir şeye ihtiyacımızın olmadığı bir yer. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi tek bir şeye ihtiyacımız var o da çalışkan olmak.
Bu topraklarda aç kalıyorsak, satıyorsak, terk edip, şehre göç ediyorsak, kimse kusura bakmasın bu ne Bakanın, ne Belediye Başkanının suçu, bu bizim suçumuz. Bu topraklarda tekrar üretimi canlandırıp bolluğun, bereketin, refahın, huzurun sağlandığı, herkesin harman sonunda düğününü yaptığı, ev sahibi olduğu günlere ulaşmak için biraz daha çalışmalıyız.
“UFUK ÇITASINI BİR ADIN DAHA İLERİYE TAŞIMAK”
Bizim yapmış olduğunuz bir farkındalık çalışmasıydı, size omuz vermek, destek olmaktı, elinizden tutup yol yürümekti ama bundan sonra ufuk çıtasını bir adım daha ileriye taşımak yeni bir hikaye yazmanı vakti. Bu hikâyede aile işletmelerinin içerisinde bulunduğu, hasat şenliklerinin olduğu, bereketin arttığı bir Kurfallı ve Silivri. Bu mücadelede sizlerle beraber olmaya varım. Ne dilerseniz, hangi projeyi üretirseniz bu kardeşiniz de sizinle yol yürümeye hazırım.
Bu topraklarda yetişmiş ürünlerin kurutulmuş halleri, eriştelerin, makarnaların üretildiği bir kent olabiliriz. Kooperatifler mantığıyla pazarlamasının desteklenmesi gerekiyor.
“MEZBAHA, ET VE BALIK KURUMU DEPOSU VE ALIM GARANTİLİ HAYVAN YETİŞTİRME PROTOKOLÜ”
Hayvan yetiştiricilerimizin talebi üzerine, ciddi bir yatırım yaparak Canlı Hayvan Pazarı'nı ilçemize kazandırdık. Mezbaha eksikliğini kendini hissettirdi. Görev ve yetki İBB'de, ancak talebimize olumsuz cevap geldi. Geçtiğimiz Cuma günü Et, Balık Kurumu Genel Müdürü ve Tarım Bakanımızın danışmanıyla bir toplantı yaptık. Canlı Hayvan Pazarımıza, içerisinde mezbahanın da olacağı, aynı zamanda Et ve Balık Kurumunun kesimhanesinin deposunun da bulunacağı, bölge hayvancısıyla alım garantili Hayvan Yetiştirme Protokolü desteklenecek bir çalışma için görüşme gerçekleştirdik.
DOĞA TURİZMİ
Silivri, turizm, tarım ve sanayi şehri. Turizmden kast ettiğimiz doğa turizmi. Kurfallı'da tarım vasfını yitirmiş orman kenarlarında turizmle gelirinin sağlandığı bir imar, Turizm Mastır Planının yapılmasının zamanı çoktan geçmiş. Turizm Bakanımıza, İBB Başkanımıza ifade ettim. Tarım topraklarına dokunmadan, çok düşük imarlı, yani 10-20 odalı oteller kurulabilir. Bunlar sayesinde bölgedeki tarım da canlanacak. Otellerin, personele, sizin ürettiğiniz tarımsal ürünlerine ihtiyacı olacak. Köyün doğasına ve tarımına dokunmadan, turizmle köylere giren hasılatı canlandırabiliriz.
Silivri'yi koruyarak, kollayarak, geliştirerek ve büyüterek, tarımıyla, hayvancılığıyla, turizmiyle, sanayisiyle herkesin gıpta ettiği bir şehir haline getirmeye çalışıyoruz. Yeniden İstanbul'un gıda üssü haline gelmiş bir Silivri'yi inşa edebiliriz. Yolumuz uzun gibi görünse de, çetin virajları olsa da, engelleri sizlerle beraber aşmaya hazırız.
Dağıttığız yerli ve milli tohumları toprakla buluşmasını hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bereketli kazançlar diliyorum.”
Sevginar SALİ