
Selimpaşa Kapalı Pazar Yeri ve Güneş Enerjisi Projesinde Silivri Belediyesi'nin kullandığı elektriğin önemli bir bölümünü üreteceklerinin altını çizen Başkan Volkan Yılmaz, bu yatırımlarının su tasarrufu bakımından da yararlarına işaret etti. Yılmaz, çevreci yaklaşımla hayata geçirilen bir başka Belediye yatırımı Selimpaşa'da açılışı yapılan 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi ile Artı Kart uygulamasına da değindi.
Silivri Belediyesi Haziran Meclisi'nin ikinci oturumunda Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Volkan Yılmaz, yerel yönetimin çevreci yaklaşımını ortaya koyan yatırım ve alanlara değindi.
YILMAZ: ÇEVRECİ BİR PAZAR YERİNİN TEMELİNİ ATTIK
Yılmaz şöyle konuştu: “Bildiğiniz üzere 5 Haziran Dünya Çevre Günü, ülkemizde Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle bir haftaya yayılarak Çevre Haftası ilan edildi. Bu kapsamda biz Selimpaşa'da bir Kapalı Pazar Yeri ve Güneş Enerjisi Projemizin temel atma törenini gerçekleştirdik. Selimpaşa Mahalle'mizin halk pazarının halihazırda çadırlarla kurulduğu 7 bin m2 alanda betonarme ve çelik konstrüksiyon sistemiyle şık ve modern 500 tezgahlı, çevreci bir pazar yerinin temelini attık.
“BELEDİYE OLARAK KENDİ ELEKTRİĞİMİZİ ÜRETECEĞİZ”
Silivri Belediyesi olarak bizim kullandığımız elektrik kadar üretime hakkımız var. Bizim de 1.2 megavat yenilenebilir enerji yapma hakkımız mevcut. Biz de bu 1.2 megavatla ilgili projeleri bitirdik, izinleri aldık. 1.7 megavatı Selimpaşa'da, 1.5 megavatı da Gümüşyaka'daki Kapalı Pazar Yeri'nin üstünde olmak üzere 1.2 megavatlık güneş enerji sistemini bu pazar yerlerimizin üzerine koyarak kendi elektriğimizi üreteceğiz. Sürdürülebilir ve yaşanabilir bir doğa ve çevre için de katkısı olacak. Silivri Belediyesinin hemen hemen bütün elektriğini buradan karşılayacağız.
“YAĞMUR SULARINI DEPOLAYARAK YEŞİL ALAN SULAMALARINDA KULLANACAĞIZ”
Önümüzdeki yıllarda su en önemli kaynaklardan biri olacak. Biz de bu projede çatıdaki yağmur sularını 150 bin litrelik, yer altı tankında depolayarak gerek pazar yerindeki kullanımda, gerek Selimpaşa ve Silivri'deki park ve bahçelerimizin sulamalarında kullanacağız.”
1. SINIF ATIK GETİRME MERKEZİ KURULDU
Kısa bir süre önce hizmete geçirilen bir başka çevre atılımı ile alakalı açıklamalarını sürdüren Başkan Yılmaz, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının esasında tüm kamu kurumlarında zorunlu tuttuğu bir Sıfır Atık Belgesi var. Bu belgelerin tamamlanabilmesi için en son aşama 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi'nin inşa edilmesi. Biz Selimpaşa'da Sıfır Atık Projesi kapsamında kurduğumuz bu merkezde, kağıt, metal, cam, bitkisel ağ, atık pil, atık elektronik eşyalar, ömrünü tamamlamış oto lastikleri, tekstil ürünleri, ilaç atıklarının geri dönüşümünü veya bertarafını gerçekleştireceğiz. 1500 m2'lik alanda kurduğumuz tesisin içerisinde Teknik Atölye, 60 tonluk kantar, atık cam ve dal budama deposu, ömrünü tüketmiş lastiklerin deposu, karışık ambalaj deposu, tekstil atıkların deposu, malzeme deposu, dal budak ağaçların yongalandığı gübreyle karıştırılıp Park ve Bahçeler Müdürlüğünde kurulan bir makineyle toplama ekipmanları yer alıyor.
“DOĞA İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL”
Silivri, Mayıs ayı itibariyle aldığımız verilerle günde yaklaşık 300 ton atık evlerimizden çıkıyor. Çöp kovalarına atılan bu atık, Katı Atık Depolama Merkezi'ne götürülüyor. Bu, İstanbul'un çok büyük bir sorunu. İBB'nin görev ve yetkisinde, ilçemiz Seymen Mahallesi'nde böyle bir Katı Atık Depolama Merkezi var. Her gün 12 bin ton İstanbul çöpü Silivri'ye geliyor. Çevre ve doğa için sürdürülebilir bir durum değil. Her ne kadar teknik verilerden yararlansak da “vahşi” bir depolama merkezi.
“300 TON OLAN ÇÖPÜ 50'YE DÜŞÜRMEYİ HEDEFLEDİK”
Evden çıkardığımız çöpleri kaynağında ayrıştırıp bugün Silivri'de 300 ton olan çöpü, 10 yılın sonunda 50 tonlara düşürmeyi kendimize hedef koyduk. Bunun yapılabilmesi için vatandaşın el birliği ile hareket etmesi gerekiyor. Çevreye duyarlı insanlarımız var ama istediğimiz seviyede değil. Ne kadar duyarlı olursanız olun kamunun sizi teşvik edecek ekonomik yaptırımların olmaması bir eksiklikti.
ATIKLAR, EV EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK
1.Sınıf Atık Getirme Merkezi'mize mobil araçlar satın aldık. Haftada bir en uzak köylere dahi gideceğiz. Bir Artı Kartı Programı geliştirdik. Vatandaşlarımız bu kartları talep edecekler. Kontör kart mantığı ile düşünün. Merkezimize gelen bütün atıklar tartılacak, her bir atığın ayrı ekonomik değeri var. Bunlar kartlara kontör olarak yüklenecek. Hanımefendiler ev ekonomisine katkıda bulunacak. Marketlerden veya Belediyemizin Sosyal Tesisinde bu kartlarda biriken paraları harcayabilecekler. Beni heyecanlandıran ve mutlu eden bir proje. İnşallah katlanarak büyür. Özellikle de çocuklarımızın büyük ilgisi var. İnşallah doğa için ve ev ekonomisi için güzel bir proje olacak. Merkezimizin açılışını gerçekleştirdik, Silivri'mize hayırlı olsun.”
Sevginar SALİ