Şiddetsiz ve ‘daha kadın’ bir Türkiye isteği

Şiddetsiz ve ‘daha kadın’ bir Türkiye isteği

12.05.2014 10:46:03


Kadının toplum içindeki yeri, sorunları ve çözüm yolları ile birlikte, "Siyasette, sanatta, ev-iş hayatında kısacası yaşamın her alanında kadın” konusunun işlendiği panel Kagider Hukuk ve Finansal İşler Komisyonu tarafından, 7 Mayıs Çarşamba günü, Silivri Belediyesi Sergi ve Fuaye Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında davet edilen Tekirdağ Karacakılavuz Köyü’nün Küçük Sanat Kooperatifi üyelerinin el dokuması ürünleri ve geleneksel köy lezzetleri ile Ressam ve Fotoğraf Sanatçısı Emine Toprak’ın resimleri sergilendi. İlçe Kaymakamı Salih Keser, CHP İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Elif Yılmazer, Ak Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Ziynet Demirel, meclis üyeleri, Kent Konseyi Başkanı Dilruba Önal, Kadın Girişimciler Derneği Çevre Komisyonu Başkanı ve Tema Vakfı Silivri İlçe Gönüllü Sorumlusu Seher Dertop, Silivri Rotary Kulübü Dönem Başkanı Aysel Akbulut, Sanatçı-Yazar Lerzan Öke, Edirne Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı İsmet Açıkgöz ve davetliler panele katılanlar arasında hazır bulundu.

SÜLEYMANOĞLU: ANALARIMIZ, TOPLUMUN GELECEĞİDİR
Silivri Kagider Başkanı Aynur Süleymanoğlu, açılış konuşmasında kadın girişimciliğinin geliştirilmesi açısından daha etkin ve destekleyici önlemler alınması gerekliliğine dikkat çekti. Süleymanoğlu, şunları kaydetti: "Anneler Günü nedeniyle derneğimizin, Hukuk ve Mali İşler Komisyonumuzun emekleriyle organize edilen bu anlamlı günde sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Tüm annelerin Anneler Günü’nü kutluyorum. Kadına bahşedilen en önemli meziyetlerin başında ‘annelik’ gelir. Analarımız, ailenin temel direği ve toplumun da geleceğidir. Sağlam bir toplum ancak temelleri sağlam atılmış aile yapısıyla mümkündür. Analarımız, dilimizin öğreticisidir. Hayatı bize tanıtandır.

"ÜLKEMİZDE KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ TEŞVİK EDECEK POLİTİKALARA İHTİYAÇ VAR”
Kadın girişimcilik son yıllarda çok popüler bir kavram oldu. Ancak bu kavramın altında yer alması gereken politikalar oluşturulmuş değil. Kadınların istihdama katılmasının bu kadar düşük olduğu ülkemizde kadın girişimciliği teşvik edecek politikalara ihtiyaç var. Kadının üreterek, varlığını özgür biçimde ortaya koyarak, tüm karar alma süreçlerinde etkin ve eşit rol aldığı bir ülkede iş yapmayı arzu ediyoruz. Ülkenin ileri gitmesi için kadına ve kadının çalışmasına ihtiyaç olduğu hem sosyal hem matematiksel hem de ekonomik açıdan açıkça ortadadır. Bizler Kagider üyeleri olarak bu yıl başlattığımız Kız Meslek Lisesi son sınıf öğrencilerine, iş gücüne katılmak isteyen kızlarımızın fikirlerini paylaşıp, harekete geçebilmeleri için cesaretlendirmeye, meslek seçimlerinde yönlendirmeye veya işini yeni kurmuş genç kızlarımıza veya bayanlarımıza danışmanlık, mentörlük yapacağız.

"GİRİŞİMCİ OLMAK İSTEYEN ÇOK, YOLUNU BİLEN PEK YOK”
Girişimci olmak isteyen çok ancak yolunu bilen pek yok. Çünkü ülkemizde, kültürümüzde kızlarımızın ve kadınlarımızın düşüncelerine bile yön verilir; "Sen yapamazsın!”, "Bu kadar eziyete ne gerek var?”, "Otur evinde”… Bunu daha kolay aşmak için derneğimizce organize ettiğimiz kurslar, eğitim ve panellerle bilgileniyor, bilgilendiriyor ve güçleniyoruz.

"TARİHLERİNİ YAŞATAN KARACAKILAVUZ KÖYÜ’NÜN KÜÇÜK SANAT KOOPERATİFİ’Nİ KUTLUYORUM”
Bugün çok özel misafirlerimiz var. Tekirdağ’ın Karacakılavuz Köyü’nün Küçük Sanat Kooperatifi kurucu üyeleri buradalar. Atalarının Anadolu’dan Rumeli’ye göç eden ve tarihte ‘93 Harbi’ diye bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı ertesinde bugün yaşadıkları topraklara dönen yani göç eden halkın kadınlarıdırlar. Onlar köyden kente göç edip kent yaşamına ayak uydurmaya çalışmamışlardır. Ama çok önemli olduğunu düşündüğüm, yüzlerce yıllık bir tarihin izlerini sembolleştiren ve her biri birer sanat eseri niteliğindeki Osmanlı’ya özgü ve orijinal el işlerini bir kültür değeri olarak nesilden nesile aktaran ve yaşatan Karacakılavuz Köyü’nün Küçük Sanat Kooperatifi üyelerini kutluyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum. Her şeyden önce geçmişlerine tarihlerine, kültürel miraslarına sahip çıkmışlar. Ruhlarını geliştirmiş, hobilerini renklendirmişler, çalışmışlar, yaratmışlar. Kadın dayanışmasıyla iş birliği ve güç birliğinin nasıl yapıldığının güzel bir örneği olduklarını vurgulamak istiyorum. Bugün yaptıklarını göstermek ve kendilerini anlatmak için buradalar.”

KESER: ANALARIMIZI BAŞ ÜSTÜNDE TAŞIMAMIZ GEREKİR
İlçe Kaymakamı Salih Keser, kendisine söz verildiğinde kadının toplumun zarafeti ve zenginliği olduğunu belirtti. Annelerin değerinin bir gün değil her zaman bilinmesi gerektiğini söyleyen Keser, kadına şiddetin eğitim, kültür ve demokrasi bilinci ile aşılabileceğine inandığını ifade etti. Keser, "Analık, bizim kültürümüzde değerlerin en üstünde. Başımızın üzerinde taşımamız gereken varlıklar. Onlara ne kadar saygı ve sevgimizi göstersek de haklarını ödememiz mümkün değil. Kutsal dinimiz de anneleri öyle bir övgüye layık görmüş ki, cennetin onların ayakları altında olduğunu ifade etmiş. İçinde bulunduğumuz toplumda kadınımızın hak ettiği değeri farkına varamayan kendini bilmez eşler, erkekler var. Eğitimle, kadınımıza verdiğimiz değerle ve analığın kutsal yanlarını göstermekle onların bu hoşgörüsüzlüğünü eriteceğini düşünüyorum. Her işi eğitimle aşabileceğimizi düşünüyorum. Değerli annelerin, kadınlarımızın Anneler Günü’nü kutluyorum.” şeklinde konuştu.

ÇAYLALI: HEM MİRASIMIZA SAHİP ÇIKIYOR HEM DE AİLE BÜTÇESİNE KATKI SAĞLIYORUZ
Karacakılavuz Köyü Küçük Sanat Kooperatifi’nin Dokuma Kursu Öğretmeni Fatma Çaylalı, el dokumacılığının ata mirası olduğunu şöyle dile getirdi: "1973 Karacakılavuz doğumluyum. Tekirdağ Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü’nde usta öğretici, Kooperatif Kurucusu ve aynı zamanda Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktayım. 2004-2005 yılında kursa katılarak sertifikamı aldım. 2006 yılında kurumda usta öğreticisi olarak göreve başladım.
Kültürel mirasımızı yaşatırken aynı zamanda aile bütçesine yararının olacağını düşünerek Kooperatif kurulmasına öncülük ettim. Dokumalarımız bize atalarımızın emanetidir. Biz bu emanete sahip çıktığımız için çok mutluyuz.” Çaylalı, Karacakılavuz el dokumaları için Türk Patent Enstitüsü'nden marka tescil belgesi aldıklarını sözlerine ekledi.

ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN ÇAĞRIDA BULUNULDU
Çaylalı’nın konuşmasının ardından katılımcılara kadına karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması, kadınların karar mekanizmalarında yer alması ve kadına yönelik şiddete son verilmesini vurgulayan bir slayt sunumu izletildi.
"Hiçbir gelenek, hiçbir âdet ve anane, kadına yönelik şiddeti meşrulaştıramaz." mesajıyla şiddetin önlenmesi çağrısı yapıldı.

KARACAKILAVUZ’UN EL EMEKÇİLERİNE TEŞEKKÜR ETTİLER
Kültürel mirasa sahip çıkan ve gelecek nesillere aktarmak için emek harcayan Karacakılavuz Köyü’nün Küçük Sanat Kooperatif Başkanı Yasemin Karakaya ve Dokuma Kursu Öğretmeni Fatma Çaylalı çiçek ve plaketle onore edildi.

UNUTAN, TÜRK KADININ TOPLUMDAKİ YERİ HAKKINDA KONUŞTU
Kagider Hukuk ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Kurucu Dernek Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda Silivri Baro Temsilcisi Avukat Ender Unutan, Türk kadınının toplum içerisindeki yerini tarihi ve dini perspektiften irdeleyen bir konuşma yaptı. Mustafa Kemal Atatürk’ün, kadının toplumsal ve çalışma hayatına katılması yönünde gerçekleştirdiği atılımları vurguladı. Kadın ve erkek eşitliğinin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak yaşamın her alanında hayata geçirilmesinin hukuki bakımdan temel hak ve demokrasi gerekliliği üzerinde durdu.

KAGİDER, YENİ ÜYELERİYLE DAHA DA GÜÇLENDİ
Derneğe üye olan Avukat Aynur Cemre Mertöz, Diş Hekimi Piraye Mutlu, Nakipoğlu Biev Tekstil Sultan Aydın’a üyelik belgeleri verildi ve rozetleri takıldı. Etkinliğe resimleriyle katkı sağlayan Ressam ve Fotoğraf Sanatçısı Emine Toprak’a çiçek takdim edildi. Programın sponsorluğunu üstlenen Semih Eczanesi’nin sahibi CHP Silivri Belediyesi Meclis Üyesi Semih Ayeş’e destekleri için teşekkür plaketi verildi. Programın sunuculuğunu üstlenen Özkan Kandemir’e Tema tarafından beş ağaç hediye edildi.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP