
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca 30 Haziran’da yürürlüğe gireceği kararlaştırılan yasada iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirecek olan kanun 1 yıl, İş Güvenliği Hekimliği zorunluluğu ise 2 yıl ertelendi. 50’den az çalışanı olan işletmelerde ertelenmesi söz konusu olan yasa işletme sahiplerinin risk analizi yaptırmalarını ortadan kaldırmıyor. Piyasadaki durgunluk yüzünden sıkıntıda olan sanayi esnafının durumu İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın ertelenmesiyle daha da karıştı. Hükümlülükleri yerine getirilmediğinde işverene ağır ceza uygulamaları getirecek olan yasa nedeniyle danışmanlık firmalarıyla anlaşan sanayi esnafı ne yapacağını bilmiyor ve tedirgin. İş yoğunluğunun giderek azaldığını kaygıyla dile getiren esnaf, sanayiye E-5 girişi açılmasının ve farkındalık yaratan tabela konulmasının kazanım getireceğini aktardı. Kimyasal üretim yapan işletmelerin salınım yaptıkça zehir saçtığını söyleyen esnaflar sağlıklarının tehdit altında olduğunun altını çizdi. 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasıyla birlikte çırak bulma noktasında da sıkıntı çeken esnaf o dönemin eskide kaldığını ve kapandığını söyledi. Hühaber Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Uygun öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz ziyarette Silivri Küçük Sanayi Site esnafı sorunlarını ve taleplerini şöyle anlattı:
"SİTE YÖNETİMİ ÇALIŞIYOR”
Ali Ertuğrul-Kardeşler Havalandırma: Sanayi yönetiminden memnunum, çalışıyor. Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlık seçimlerinden haberdarım fakat henüz buraya gelerek konuşma yapan olmadı. Ortak kullanım alanları herkese açık, şikâyet eden esnaf arkadaşlarımız varsa onlar da kullanabilir, boş yerler de mevcut. Silivri Belediyesi çalışmalarını da görüyor ve hoş karşılıyoruz.
"CUMARTESİ GÜNÜ İZİNLİ OLALIM”
Umut Erkan-İpek Oto: İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası konusunda henüz bir adım atmadık, yakında başvurumuzu gerçekleştireceğiz. Cumartesi günleri akşam 20.00’lere kadar çalıştığımız oluyor, tatil olmasını istiyorum.
"ZEHİRLENİYORUZ, BUNU KİMSE GÖRMÜYOR”
Harun Aksoy-Aksoy Oto&Elektrik: İşler durgun. Bedavaya çalışırım diyorsanız iş yapıyorsunuz, parayla olduğu zaman kimsenin geldiği yok. Sanayi Kooperatif seçimlerinde Ramazan Saika’nın karşısına Ersun Ödemiş usta çıktı. Ersun usta biraz bu toplumdan kopuk bir insan, aktif değil. Yanındaki kişileri de öyle seçmiş ki; Abbasoğlu, çok konuşur hiçbir şey yapmaz. Karşısındaki Hüseyin de çok konuşur ondan beter. Şimdiki yönetim kimsenin tavuğuna kış demiyor. Başkan dürüst adam, kimseye bir zararı yok ama destek verirken eleştirimizi de yapıyoruz. E-5’ten sanayi içerisine girişi bir türlü açamıyoruz, bu sıkıntı. Depolarla ilgili olan sorunlarımızda artık yapacak bir şey yok, o treni kaçırdık. Kimyasal işletmecilik ve bilgisayarlı kesimcilik yapan demirciler bizi zehirliyor. Özellikle lodoslu havada burası tehlike saçıyor. Bu duruma kimse müdahale etmiyor.
"KİRACILARIN DA SÖZ HAKKI OLMALI”
Bayram Altınel-Teknik İş Ticaret: Siteye yol istemiştik yollarımız yapıldı. Güvenlikle ya da esnafla bir sorunumuz yok. Karşımızda kimyasal üretimi yapmakta olan bir işyeri var. Belediye zabıtasına durumu bildirdiğimizde geldi ve işletme yetkilileriyle görüştü fakat müdahale edemeyeceğini, bu işin Ankara’ya intikal etmesi gerektiğini söyledi. Bekliyoruz. Ben astım hastasıyım, sesim kısılıyor. Burası oto-sanayi sitesi olmasına rağmen ben bu havayla yaşamak zorunda kalıyorum. Otomotiv sektörüne hitap eden bir yer olan sanayide bu tip işletmelerin yer almaması gerektiğini düşünüyorum. Prosedür yalnızca dükkân sahiplerinin katılmasını öngördüğü için toplantıya katılamadım. Kiracıların da söylemek istediği bir şeyler vardır.
"YASA, PARA TUZAĞI”
Serdar Uçkun-Renop Özel Servis: İşler iyi ve yolunda gidiyor. "İşim gücüm yok, aç geziyorum” diyen kişi zamanında yaptığı hataların bedelini ödüyordur. Sitede depolar çok fazla yer işgal ediyor. Daha fazla esnaf daha çok hareket getirecek düşüncesindeyim. Genel anlamda baktığımızda işler zayıf. Kimyasal bizi kötü yönde etkiliyor, geçen günlerde salınım yaptıklarında gözlerimiz yaşardı. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, para tuzağı. Elemanlarımız sigortalı çalışıyor, iş güvenliğini kendimiz sağlamaktayız zaten.
"İŞ POTANSİYELİ DEĞİŞİYOR”
Mehmet Altınel-Renop Özel Servis: İşler durgun, gün günü tutmuyor.
"4+4+4, ÇIRAKLIK SİSTEMİNİ KALDIRDI”
Mehmet Kurban-Kilitçi Mehmet: İşler iyi gitmiyor, herkes oturuyor. Bunu söylememiz bile uygun düşmüyor biz halkız. Bizim sesimiz demokratlar ve muhalefet olmalı, onlar konuşmalı. Kahve muhabbetine gerek yok, ortam da herkesin durumu da belli. İş güvenliği yasası, bir tane sigortalı işçi çalıştırana doktor, hemşire hatta 3 kişilik bir heyet tutmanı öngörüyor. Her ay belli bir para vereceksiniz, kontrol etmeleri için. Bizler fabrika değiliz. 1 yıl ertelenmeyi düşünüyorlarmış, ben parayı verip kaydımı yaptırdım. 'Yanındaki adamı çıkar yanlış çalıştırıyorsun’ diyorlar. Bu nedenle yanındaki elemanını işten çıkartanlar var, insanları buna zorluyorlar. Artık bu iş çığırından çıktı. Çırak olayı 4+4+4 eğitim sistemiyle bitti. Adamın kafası çalışmıyorsa zorla okutsan ne olacak? Hangi memlekete yararlı olacak?
"YASA DEĞİŞSİN, ESNAF NEFES ALSIN”
Ramazan Saika- Küçük Sanayi Sitesi Başkanı: Sanayi esnafının kafası İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası konusunda karışık. Sanayi sitesinin çalışma ortamı belli işyerlerinde çok değişik şeyler yapma imkânımız yok. Bu çalışma ortamından farklı bir düzenle de zaten biz çalışamayız. Ertelenmesi esnaf için hayırlı oldu. İnşallah, bu yasa 50 kişinin üzerinde çalışan işyerlerini kapsar da esnafımız da derin bir nefes alır.
"SANAYİNİN YARISI ŞİRKETLERE PARA YATIRDI”
Hüseyin Yalçınkaya: Esnafı zaman konusunda sıkıştırdılar. Ay sonu müfettişlerin geleceği söylendi, 3-4 bin cezası olduğu milleti şaşırttı. 6 ay zamanımız olduğu bize söylenmedi. Sanayinin yarısı yaptırdı ben de dâhil. Şirketler geldiğinde bize ilk önce cezayı söyledi, neyin nasıl yapılacağını söylemediler. Eskiden beri var olan iş etüdü aslında gerekli olan bir şey.
"GÜVENCE GETİRİYOR”
Yılmaz Kepçeli-Yılmaz Oto & Elektrik: Yasa çalışana güvence getiriyor, yapıcı olduğunu düşünüyorum. Ertelendiği söylentisi doğruysa esnaf için iyi olmuş. Piyasa durgun olunca işler de pek istenildiği gibi olmuyor.
"KÜÇÜK ESNAFA DARBE İNDİRİYOR”
Murat Arslan-Murat Otomotiv: Yasadan henüz bir şey anladığımız yok. Ne ben bir şey biliyorum ne muhasebeci ne de esnaf, kimsenin bir şey bildiği yok. Özel şirket geldi yasayla ilgili yardımcı olmak için onun da ticari amaçları söz konusu. Sanayi esnafı zaten zor geçiniyor. Bu yasa küçük esnafa darbe indiriyor, zor duruma sokuyor. Yapılması gereken bir şey varsa yapacağız ama önce bir açıklama yapılsın, vatandaş ne yapacağını bilsin. Kimisi 600, kimisi 400 TL’ye yapacağız diyor, kimin ne yaptığı da belli değil.
İşin gerçeği, küçük esnaf bunu kaldırabilecek kapasitede değil. Son 10 yıldır çırak yetişmiyor. Okul bittiğinde adam 20 yaşına geliyor, askere gidiyor. 23 yaşında gelen adam anahtar tutmayı bilmiyor.
"ÇALIŞAN ADAMA İŞ VAR”
Murat Arslan-Silivri Oto: Yasayla ilgili net bilgiye sahip değilim. Henüz kayıt yaptırmadık ama yaptıracağız. Siteyle ilgili herhangi bir problem yok. Hükümetimizden Allah razı olsun, işlerimiz de iyi. Çalışan adama iş her zaman var, işsizlik diye bir şey yok. Çırak bulmak zor, sistem yanlış.
"TEKNOLOJİ İLERLEDİKÇE İŞLER DÜŞÜYOR”
Ünal Karpuzoğlu-Ünal Otomotiv: Yeni seçilen yönetim sanayi esnafına hayırlı olsun. İşler bazen çok güzel oluyor, bazense hiç iyi gitmiyor. Teknoloji ilerledikçe işlerimiz yavaşlıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile ilgili henüz bir adım atmadık. Yönetimin yaptığı toplantıyla kaldı, gelen giden olmadı.
"E-5 GİRİŞİNİ BIRAKIN TABELA YOK”
Tuncay Küçükoğlu-Küçükoğlu Ticaret: İş yok, sanayi olduğu gibi yatıyor. Bu sorun bir bende değil ki piyasa herkesi etkiliyor. E-5 yolundan sanayiye açılan bir giriş olması farkındalık yaratır. Çoğu burada sanayi olup olmadığını bile bilmiyor, girişi bırakın tabela bile yok.
"DOĞRU YAPMAYA ÇALIŞAN YANLIŞ YAPIYOR”
Serkan Karaçat-Serkan Ticaret: İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı uyguladık. Haziran aynın son olması, cezasının 4,5 milyar olması bizleri telaşa kaptırdı. Şimdi ertelenebileceği gündemde, bir yasa çıkıyor ertesi gün başka bir şey çıkıyor. Türkiye’de yaşadığımız her şey oyun olmuş durumda. Ben 1.180 TL para ödedim. Korkunç bir ceza vardı, 4,5 milyarı her ay için ödemeniz gerekiyor. İşi doğru yapmaya çalışanlar yanlış yapıyor işte. Sitede trafik sıkışıklığından başka bir engel teşkil edecek durum yok.
"ÇATILAR ONARIMI, DIŞ ÇEPHE BAKIMI SÖZÜ VERİLDİ”
Nuray Koçer-Çağdaş Otomotiv: Sanayide yapılacak pek iş kalmadığı görüşündeyim. Yönetim, çatı onarımlarımızın gerçekleştirilmesi ve dış cephe boyalarının yenilenme işlerinin yapılacağını ifade etti. Tuvalet temizliklerini de gündemlerine aldılar. Esnafımıza bu konularda söz verdiler. 2-3 yıldan beri aidatlarda bir değişiklik olmadı yine 25 TL. Aslında aidatların yükselmesi gerekir, 25 TL ile bazı işler olmaz. Aidat için ödediğimiz tutar 2 paket sigara parası. İş yapamayan esnaf biraz da kendisini sorgulamalı diye düşünüyorum. Bu şartlar altında iş de kendi kendine gelmiyor. Her şeyi de Sanayi ve Esnaf Sanatkârlar Odası’nın ya da site yönetiminin üzerine yüklememek gerekir.
"YASANIN KÜLFETİNİ SİLİVRİ SANAYİSİ KALDIRAMAZ”
Şenol Balçık-Değişim Rot Balans: İşler pek iç açıcı değil ama şükrediyoruz. Yasayla ilgili bilgim var ama şu anda Silivri Sanayisi o potansiyeli kaldıracak bir seviyede değil. Sanayiye E-5’ten bir girişin olması ön blokta iş yapan esnaf arkadaşlarımıza hareket getirebilir. Site ve yönetimiyle ilgili bir sorunumuz yok.
"HÜRHABER GAZETESİ VE ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜRLER”
Ruknettin Akgül- Küçük Sanayi Sitesi Başkan Yardımcısı: 25 TL olan aidat ücretini artırmayı düşünmüyoruz. Çatıların elden geçirilmesi, dış cephelerin tadilatı ve kameraların çoğaltılması gibi düşüncelerimiz var. Yasayla ilgili müracaatımızı yaptık ama temennimiz 2016 yılına kadar uzatılması.
Hürhaber Gazetesi’ne ve ekibinize başta siz olmak üzere her hafta istikrarlı bir şekilde esnafın sıkıntılarını dinleyip, takipçisi olduğunuz için teşekkür ederim.
"İBB’NİN YAPACAĞI İŞ İLE SİLİVRİ BELEDİYESİ’Nİ AYIRT ETMELİ”
Çağni Varlı- Varlı Oto&Elektrik: Yalnız çalıştığım için İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı uygulamam gerekmiyor. Gerçekleştirilen toplantıya katılamadım. İşler bir hayli durgun, sanayinin halini görüyorsunuz. E-5 girişinin sanayiye açılmasının faydası çok olur. Silivri Belediyesi çalışmalarını olumlu buluyorum. Daha da iyi olabileceğinin farkındayım ama CHP’li bir belediye ve karşısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi olması çalışmalarına engel teşkil edebiliyor. İSKİ buralarda dolanıp duruyor, iş yapıyormuş gibi gözüküyorlar. Aşağıda mobilyanın oradaki köprüyü aylarca bitiremediler sanki Boğaz Köprüsü yapıyorlar. Boğaz Köprüsü yapılsa çoktan biterdi. Maksat insanları Silivri Belediyesi’ne karşı suçlu göstermek hâlbuki belediyenin ilgisi yok.
Hazal BAŞARAN