Silivri Müftülüğünden Ramazan Ayı Açıklaması

Silivri Müftülüğünden Ramazan Ayı Açıklaması

21.08.2009 10:31:39

“2009 Ramazan ayımızın Silivri ve İstanbul halkımıza hayırlı olmasını, temenni ediyor ve tebrik ediyorum. Milletimize, memleketimize, tüm İslam alemine hayırlara vesile olmasını Yüce Allah'tan diliyorum" diyen Silivri Müftüsü Mustafa Onat, şu açıklamada bulundu: "Ramazan mübarek bir ay olup, on bir ayın sultanı olarak anılmış ve meşhur olmuştur. Mübarek oluşu, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerimin bu ayda indirilmesinden olup, farz olan oruç da sadece Ramazanda tutulan oruçtur. Zekâtlarımızın, sadakalarımızın, sadaka-ı fıtır ve fitrelerimizin verildiği, ibadet ve tatlarımızın kabul olduğu, bir ibadet, mali yardımlaşma ve sosyal, insani ve ailevi bağların doruğa çıktığı mübarek bir aydır.

Okunan mukabelelerle, yapılan hatimlerle, kılman teravih namazları, iftar, sahur programları, yapılan va'z ve nasihat, irşat programları ile konu komşu haklarını gözetme, fakir-fukarayı gözetme, kimsesizleri, acizleri, yetimleri, güçsüzleri koruyup kollama ile ramazan bütün iyilik ve güzelliklerin toplandığı, ifa, edildiği bir mübarek aydır.

Oruç, bedeni bir ibadet olarak bütün peygamberlerden ve ümmetlerinden istenmiş olan bir ibadettir. Bunu Kur'an-ı Kerim bize haber veriyor.

"Ey İman edenler! Sizden öncekilere olduğu gibi size de oruç yazılmıştır (farz kılınmıştır) bu sayede kendinizi günahlardan korursunuz" Bakara:2/182

Yahudiler de Hıristiyanlar da oruç tutmakla yükümlü idi. Yahudiler, kendilerine farz kılınan orucu terk ettiler. Yılda bir güne indirdiler. Hıristiyanlar ise farz olan orucun zamanını ve mahiyetini değiştirdiler. Nihayet perhiz haline getirdiler. Yaz ile kış arasında bir mevsimi "oruç Mevsimi" olarak belirlediler.

Ramazan ayının faydaları-fazileti

a-Ramazan Ayı hidayete vesiledir. "İnsanlara hidayet olan Kur'an-ı Kerim bu ayda indirilmiştir".

Bakara 2/185

b-Ramazan ayında orucun sevabı çok büyüktür. Hadis-i Kutside: "Oruç benim içindi, onun karşılığını

da ben vereceğim" buyurulur.

c-Ramazan ayında bin geceden hayırlı bir gece vardır. "Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

Melekler ve ruh (Cebrail ve ruh adındaki melek) o gece rablerinin izni ile her iş için inerler. Gece tan yeri ağarmcaya kadar süren bir selamettir". (Kadir; 1-5)

d-Ramazan ayı tövbe etmemiş olanlar için son bir fırsattır. Herkes hata edebilir, günah işleyebilir,

Rabbimiz insanların günah işlemelerine değil, neden günahlarından pişmanlık duymadıklarına ve sanki hiç hata işlememiş gibi davranmalarına gazap eder.

e-Ramazan ayı sabır ve yardımlaşma ayıdır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyuruyor: "bu ay

sabır ayıdır, sabrın karşılığı cennettir. Bu ay, yardımlaşma ayıdır. Bu ayda müminin rızkı artar, kim bu ayda bir oruçluya iftar ettirirse, bir köle azad etmiş gibi sevap kazanır ve günahları affedilir."

f-Ramazan Ayı geçmiş günahlardan arınmak için bir fırsattır. Peygamber Efendimiz: "Kim inanarak ve mükâfatını Allah'dan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır" buyurur.

g-Ramazan ayında yapılan her bir amele binlerce sevap verilir. Bir hadis-i Kutside: "Her bir iyilik için, on mislinden, yedi yüz misline kadar karşılık vardır. Fakat oruç başkadır. Çünkü oruç benim içindir ve onun ecrini ben vereceğim" buyrulmuştur.

h- Ramazan Kur'an ayıdır. Ramazan Kur'an'ın indiği aydır. Okunan Kur'an'ın sevabı ayet ayet veya kelime kelime hesaplanmıyor. Her bir harfine sevap veriliyor. Kur'an-ı Kerimde "Kim Allah'ın huzuruna bir iyilikle gelirse, ona getirdiğinin on katı vardır." (Enam:6/160)

20 Ağustos 2009 Perşembe günü, ilk teravih namazı kılınıp, 21 Ağustos 2009 Cuma günü ilk oruca başlamış, Ramazan ayının birine kavuşmuş oluyoruz. Bu vesile ile İlçemiz Müftülüğü olarak, camilerimizde dini sohbet va'zlarımızla, okunan mukabelelerimizle kaliteli, kapsamlı iyi bir hizmet sunmayı ümit ediyoruz."

YORUM YAP