
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Tuğba Alkaya’nın fikir anası olduğu proje kapsamında ‘uyuşturucu madde nedir’, ‘insan vücudunu nasıl etkiler’, ‘sosyal ve psikolojik etkileri nelerdir’, ‘çocuğunuzun uyuşturucu kullanıp kullanmadığını anlamanın yolları’, ‘tedavi süreci nasıl ilerler’ başlıklarıyla fabrika çalışanlarına yönelik ayrıntılı bir sunum gerçekleştirilmekte. Meclis Üyesi Tuğba Alkaya’nın partisi ve kurumların desteğiyle uyuşturucu ile mücadele konusunda yürüttüğü sorumluluk projesi kapsamında çağımızın tehlikesine dönüşen konusu hakkında yapılması gerekenlere dikkat çekilmeye devam edilmekte.
MADDE BAĞIMLILIĞI NEDİR?
Alkaya’nın fabrika çalışanlarına aktardığı bilgiler şöyle: "Bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel, ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen madde alımının devam etmesi; bırakma isteğine rağmen bırakılamaması, aynı etkiyi elde edebilmek için giderek madde miktarının artırılması ve maddeyi alma isteğinin durdurulamaması durumudur.
Sevgi, güven, saygı ve kendini gerçekleştirme ihtiyaçlarına doyum bulamayanlar, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri kullanırlar ve bu sayede doyuma ulaştıklarını, çok güçlü olduklarını hissederler.
SİGARA ALIŞKANLIĞI UYUŞTURUCU MADDE KULLANMA RİSKİNİ ARTIRIR!
Ölüm nedenleri sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Sigara içen gençler içmeyenlere göre 8 kat daha fazla uyuşturucu kullanma riski taşır. Uyuşturucu madde kullananların %83’ünün ilk kullandıkları madde sigaradır. Uyuşturucu madde satıcıları, gençlere çoğunlukla "sigara gibi bir şey” diyerek ilk teklifi yaparlar. Yılda ortalama 5 Milyon kişi sigara nedeniyle ölmektedir. Her 10 yetişkinden birinin ölüm nedeni sigaradır.
AİLEYE DÜŞEN GÖREVLER
Tutarsız kararlar vermeyin. Aile içerisinde aldığınız kararlarda, çocuğunuza karşı eşinizle tutarsız ve ters yönlü davranışlarda bulunmaktan kaçının. Çocuğunuzun her olumsuz davranışına ceza uygulamayın. Verdiğiniz her cezanın sebebini açıklayın. Çocuğunuzun her dediğini yapmaya kalkışmayın. Çocuğunuz konuşurken, onu dinliyormuş gibi yapıp başka bir şeyle ilgilenmeyin. Çocuğunuzun kişiliğini eleştirmek yerine, davranışlarına odaklanın. Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın. Çocuğunuza lakap takmayın. Tepkilerinizde aşırılıklardan kaçının (koruma, kızma, sahiplenme). Onu kucaklayın: Hem bağınızı kuvvetlendirin hem de gözlemleyin. İstediğinde sizinle dertleşebilecek yakınlığı ve anlayışı gösterin. Madde bağımlılığı hakkında gerçek örnekler vererek bilinçlenmesini sağlayın. Arkadaşlarıyla tanışın, doğru rol model olun.”
ŞİMŞEK, ÖZGENÇ VE AKKAYA DESTEK SUNDU
Sunumun ardından, seminer Polis Memuru Bekir Şimşek’in yaşanılan olaylardan örnekler vererek yaptığı konuşmayla devam ederken, madde bağımlılığı sorununun yasal boyutunu anlatmak üzere seminere katılım gösteren Av. Mehtap Özgenç ve Av. Şükriye Akkaya’da karşılaştıkları adli vakalar konusunda aileleri bilgilendirdi. Birçok adli vakada ailelerin, çocuklarının uyuşturucu kullandığını karakolda öğrendiğini söyleyen Akkaya ve Özgenç yasaların önleyici olmasının yanında ailelerin bilinçlendirilmesinin de önemine dikkat çekti.