Cemil Kenar

Zaman tüneli

Zaman tüneli

Bizim zamanımızla başlayan hikâyeler yaşlılık alameti olarak görülebilir ama futbolun tüm kategorilerinde bire bir yaşanmış 43 yıllık bir tecrübe söz konusu.

Dolayısıyla zaman yolculuğu yaparak geçmişi günümüze taşımak farklı bir bakış açısı kazandırmak adına bugün de zaman tüneline giriyoruz…

Bu çok kısa bir kuruluştan günümüze Silivrispor hikâyesidir.

Merak eden, ilgi duyan, ihtiyacı olan herhangi birine ipucu olsun, arşivlerinde bulunsun. İnsanlar zamana mekâna göre unutur ama arşiv unutmaz.

Silivri'de futbol 1930'lu yıllarda Dayı Bey Şerafettin Arda, Fahrettin Özgür, Halim Uluşahin, Siyami Köylü, Hüseyin Metinoğlu ve zamanın gençleri tarafından kurulan Silivri Gençler Birliği ile Silivrigücü takımlarıyla başlamış. Silivri eşrafından Halim Uluşahin o zamanlar maçlara at sırtında gelirmiş. Heyecan böyle başlamış.

Bir süre sonra Sanayispor adıyla bir takım daha kurulmuş. Gayri federe olarak faaliyet gösteren bu takımlar 1957 yılında birinden kırmızı diğerinden lacivert rengi alınarak Silivrispor adıyla tescil edilip amatör liglere katılmaya başlamış.

Silivri ve çevre köylerdeki yetenekli oyunculardan kurulu bir takımla amatör liglerdeki ilk şampiyonluğunu 1975 yılında yaşamışlar.

Silivrispor'un sahası olmadığı için 80'li yıllara kadar tüm maçlarını İstanbul'da oynamış 1983 yılında zamanın Başbakanı Özal'ın sahası olan ilçe takımları 3. Lige alınacak demesiyle kısa sürede stadını yapan Silivrispor bir anda kendini profesyonel ligde buldu.

Büyük bir heyecan ve ilgi ile desteklenen Silivrispor üç yıl sonra Akgün Silivrili Başkanlığında şampiyon olarak 2. Lige çıktı.

Dönemin tanınmış oyuncularını transfer ederek kurduğu takımla çok zorlu bir sezon sonunda küme düştü. Bu başarısızlık, hayal kırıklığı yaratmış kulübün yükselişinde önemli payı olan Başkan Akgün Silivrili'nin vefatıyla camia sarsılmıştır.

1989 yılında Belediye Başkanı seçilen Selami Değirmenci yeni bir hamle başlatarak Silivrispor'u tekrar şampiyonluk kovalayan takım haline getirmiş ancak sonra gelen yönetimler devam ettirememiş, ekonomik şartlar ve altyapı yetersizliği nedeniyle 1994 yılında amatör kümeye geri dönülmüştür.

Civarda yetişen yetenekli oyuncular Silivrispor da olduğu gibi bazıları başka takımlara transfer olarak Türk Futboluna hizmet etmişlerdir. Bunların içinden en önemli iki örnek Milli takımı seçilerek gurur vesilesi olan Müjdat Gürsu ve bugün belediye başkanı olarak Silivri'ye hizmet eden Volkan Yılmaz'dır.

Yaklaşık 20 yıllık bir deneme yanılma döneminden sonra 2011 yılında Mustafa Saral Başkanlığında bu kez tüm rakiplerini yenerek tekrar 3. Lige çıkmıştır.

2017 yılında Ümit Kalko Başkanlığında şampiyon olarak bir kez daha 2. Lige çıkan Silivrispor garip genel kurul, borç, harç, transfer entrikaları sonunda aynı sezon tekrar küme düşerek camiaya dejavu yaşatmıştır.

Özgür Kurt döneminde Sivasspor'dan alınan dışında bir kuruş bonservis girdisi olmadan. Kayda değer bir oyuncu yetiştiremeyen ve sık sık tahliyesine karar verilen tesisleriyle 3. Ligde yaşam mücadelesi veren Silivrispor eski günlerini arıyor.

Ne yazık ki Türk Futbolunun genel problemi olan transfer bağımlısı tüm kulüpler gibi bizde hızla yabancılaşarak tabanla bağımızı bağlantımızı kuramıyoruz.

YORUM YAP