Yolunuz açık olsun

Yolunuz açık olsun

10.01.2018 09:46:42

Hasan-Sabriye Gümüş Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Özgür Mercan, öykü ve romanından sonra “bin sevmek” adlı ilk şiir kitabını okuyucusuyla buluşturdu.

İlçemiz yazar eğitimcilerinden Hasan-Sabriye Gümüş Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Özgür Mercan, “Bir Zenciyi Sevebilmek” adlı öykü ve “Kara Köpek Büyüsü” adlı romanından sonra “Bin Sevmek” adını verdiği ilk şiir kitabının mutlu heyecanını yaşıyor.
Yıllardır biriktirdiği şiirlerini kitaplaştıran Mercan'ın eserini şair-yazar İhsan Tevfik şu sözlerle yorumluyor; “Özgür Mercan, yazın hayatına verdiği emeği hikâye kitabından ve romanından sonra şiirle sürdürüyor. Aslında uzun yıllar çıkınında biriktirdiklerini okurla şimdi paylaşıyor desek daha uygun düşer. Düzyazının insanı belirleyen bir yanı var ama şiirle ‘hemhal olmak' insana elbette başka bir duyarlılık katıyor.
Özgür Mercan'ın şiirlerine baktığımda şunu görüyorum. Plastik, yapay olmayan bir şiir. Hayata bütün kanallardan dokunmaya çalışan, bunu yaparken de yer yer ironiyi, karamizahı içine alan bir şiir. “Asfalt karası dünyalar sizin olsun, ben gidiyorum” dediği yerde, paltosunu omuzuna alıp çekip giden bir şiir aynı zamanda. Sarsan, alıcıyı harekete geçirmeye, tavır koymaya çalışan bir şiir.
“Yüzleri silinmiş çocuklar”ı ve bir deniz kenarına kumsala saplanıp kalan aylan'ları hissetmeye çağıran bir şiir. Bu yönüyle vicdanlara seslenen ve eleştiren bir şiir Özgür Mercan'ın dokunduğu… Elbette kendi yaşamından yola çıkarak yazdığı naif, incelikli şiirlere de rastlayacaksınız kitapta.
Şair, “pusula”sını hayat karşısında insanın daha doğrusu insan olabilmenin temel hallerine çevirmiş. Anlaşılmadığı yerde restini çeker ve gider.”
pusula
kapı aralığından ışık süzülüyor
baklavadır tüm kilimler
eskidir bütün eller

mavi ararsan her yer mavi
beyaz ararsan her yer
dokunamazsın

yitip gitmek üzereyim
gitmek üzereyim
bütün insanlar hır gür
bütün dünya elimin tersi

dün bahçeden taze biber topladım
yanına yeşil soğan kopardım
yeşil, çizgili bir gömleğim vardı
takıldı kuşburnu dikenine
çağlayıp gitti yanımdan
çizgili, yeşil bir tren
alnımın ortasından
kocaman, mavi bir evren

keskin bir kokusu var yenilerin
eskilerin hepsi kilim
ne pusula bilirim, ne de yön
sadece sana geldim

Özgür Mercan

Artshop yayıncılıktan çıkan “Bin Sevmek” adlı şiir kitabını kitapçılardan bulabilirsiniz.
Renginar SALİ

YORUM YAP