Yılmaz: Silivri için bu işin takipçisi olacağım

Yılmaz: Silivri için bu işin takipçisi olacağım

17.04.2019 10:54:54

Sıfır Atık ve Uygulamaları konulu Bilgilendirme toplantısında konuşma yapan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz: “Doğa için, Silivri için Sıfır Atık Projesinin sonuna kadar takipçisi olacağım.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2017 yılında sürdürebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde oluşan atıkların kontrol altına almak ve gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak adına hayata geçirdiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayelerindeki “Sıfır Atık Projesi” kapsamında Sıfır Atık ve Uygulamaları konulu Bilgilendirme toplantısı İlçe Kaymakamlığımız tarafından dün Yaşar Kemal Sergi Salonu'nda düzenlendi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı personeli Özlem Babacan'ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıya İlçe Kaymakamı Ali Partal, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürü Bahar Eşmen, Belediye Meclis Üyeleri, kamu kurum müdürleri, okul müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı. Program Okul Müdürlerimizden Selahat Özel'in sunumunda gerçekleştirildi.

SIFIR ATIK SİSTEMİ KURULUMU VE AŞAMALARI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı personeli Özlem Babacan, toplantıda yaptığı konuşmada Sıfır Atık Sisteminin kurulumunu ve aşamalarını sırasıyla anlattı. İsrafın önüne geçilmesi, doğal kaynakların korunması, ekonomiye katkı sağlanması, Sıfır Atık Projesinin uygulandığı yerlerde çevre bilincinin artması, katı atık düzenli depolama sahalarına olan ihtiyacın azalması, çöp toplama maliyetinin azalması gibi avantajları olan Sıfır Atık Sistemi'nin firma, kurum veya kuruluşların “Sıfır Atık”a dahil olabilmesi için uygulanması gereken adımlardan oluşan 7 aşamalı yol haritası şöyle açıklandı;

Odak Noktalarının Belirlenmesi
Kurumdaki sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasından, etkin ve verimli bir şekilde uygulanmasından, izlenmesinden, bilgi akışının sağlanmasından, raporlama yapılmasından sorumlu olacak kişiler belirlenir. Bunlar sıfır atık yönetimini sağlayacak ekibin başında olacak kişilerdir.
Mevcut Durum Tespiti
Sıfır Atık Yönetim Sistemini kurumunuzda uygularken, öncelikle atıklar konusunda ne durumda olduğunuzu belirlemeniz, mevcut durumunuzu analiz etmeniz, ilerlerken size kolaylık sağlayacaktır.
Planlama
Bu aşamada, mevcut durum esas alınarak kuruma özgü temrin planı hazırlanır.
İhtiyaçların Belirlenmesi ve Temini
Sıfır Atık Sistemi kurumda uygulanırken, kurumdaki her birim dikkate alınarak (ofisler, yemekhane, revir gibi) ihtiyaç duyulacak tüm ekipmanlar belirlenir, listelenir ve uygulamaya geçilmeden önce temin edilir.

Eğitim-Bilinçlendirme
Ekipmanların temini tamamlandıktan sonra, uygulamaya geçilmeden önce hedef kitlelere yönelik uygulamalı eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapılır.

Uygulama
Temin edilen biriktirme ekipmanları personellerin kolayca ulaşabileceği noktalara, uygun aralıklarla yerleştirilir. Ekipmanlara göre tasarlanmış bilgilendirme afişleri, ekipmanların üstüne, kolayca görülebilecek şekilde asılır. Biriktirme ekipmanı ve tanıtım materyallerinde renk skalasına dikkat edilmelidir.
www.sifiratik.gov.tr. Sitesinden detaylı bilgi alınabilir. Sıfır Atık Projesine katılan, veri girişini düzenli yapan firmalar, bakanlık tarafından yapılacak denetimlerin ardından vergi indiriminden de yararlanabilir.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, sunumun ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı personeli Özlem Babacan'na teşekkür çiçeği sundu.

YILMAZ: DOĞA VE ÇEVREYE ÂŞIK BİR BELEDİYE BAŞKANI OLACAĞIM
Başkan Yılmaz, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en büyük miras doğa ve çevrenin olduğunu hatırlatmak isterim. Doğa ve çevreyi maalesef ki maalesef hunharca katlettik ve katletmeye devam ediyoruz ama buradan bir geri dönüşüm yapılması lazım. Sıfır Atık Projesine öncülük eden başta Emine Erdoğan olmak üzere, emeği geçen ve geçecek olan herkese şimdiden teşekkür ediyorum. İlçemiz Kaymakamlığı, Silivri Belediyesi Sıfır Atık Projesini desteklemekle mükellefiz. Buna lojistik, teknik ve eğitim desteği sunmakla mükellefiz. Bundan da hiç şüpheniz olmasın. Ben çevre ve doğaya aşık bir belediye başkanı olacağım. Onları kirletmeden, Silivri'nin huzur ve refahını artırmak için elimden geleni yapacağım.

“EVSEL ATIKLARIMIZI DOĞRU AYRIŞTIRIRSAK ÇÖP DİYE BİR ŞEY KALMAZ”
Adaylığımın açıklandığı ilk gün Katı Atık Merkezine gittim. Avrupa Yakası'nın 20 bin ton çöpü günde Silivri'mize geliyor. Bin tır çöp geliyor. Bunlar mazot yakıyor, petrol için para dışarıya gidiyor. Doğa ve çevri kirliliğimiz neden oluşuyor, çünkü biz bu çöpleri doğru toplayamıyoruz. Bunları doğru bir şekilde toplamak memlekete olan borcumuzdur. Silivri'de her yıl 20 trilyonun üzerinde bir para çöp toplayan firmaya ödeniyor. Biz bu çöpü Sıfır Atık Sistemine göre toplarsak bu masraf 5 trilyona düşer. Çok ciddi bir tasarruf yapabiliriz. Kadın kuruluşları ve belediye ile başlayacağız, okullar, fabrikalar, pastahanelerle devam edeceğiz. Eğitim vereceğiz. Bu çalışmayı 2023 yılına kadar hanelere sokmak zorundayız. Evdeki atıklarımızı doğru ayrıştırırsak esasında evde çöp diye bir şey kalmaz. Bunları yapabilecek potansiyele sahibiz. Eğitime önce çocuklarımızdan başlayacağız. Ben Belediye Başkanı olarak bu işin peşini bırakmayacağım. Hep arkasında olacağım.

“SİLİVRİ İÇİN BEN BU İŞİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM”
Belediye Başkanı Adaylığım açıklandığında ikinci ziyaretimi de Geri Dönüşüm yapan firmaya gerçekleştirdim. Sahibi şaşırdı. Belediye ile iş yaptığı için tedirginlik yaşadı. Belediye Başkanı olduğum takdirde çok para kazanacağını, ülkeye de çok para kazandırması gerektiğini söyledim. Geri Dönüşüm işinde ne kadar başarılı olursa, Silivri Belediyesinin de o kadar çok kazanacağını söyledim. Toplanan çöpün yüzde 25'ini geri dönüşüme kazandırdığını anlattı. Belediye olarak kendisine her türlü desteği verdiğimizde çok daha iyi verim sağlanabilineceğini söyledi. Bunlar beni heyecanlandıran unsurlar. Ben bunları yaparken bir şeyi daha üzülerek söylemek isterim ki o firmaya 10 yıl boyunca Silivri Belediye Başkanı hiç ziyaret etmemiş. Bunu buradan üzülerek söylüyorum. 10 Yıldır geri dönüşümüzü toplayan bir firmanız var, bir defa bile gidip ziyaret etmiyorsunuz! Onları teşvik etmiyorsunuz veya yaptıkları yanlışları söylemiyorsunuz. Ben Sıfır Atık için, doğa için, Silivri için bu işin takipçisi olacağım. Hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

PARTAL, KAZANIMLARDAN SÖZ ETTİ
İlçe Kaymakamı Ali Partal, yaptığı konuşmada şu ifadelerine yer verdi: “Sıfır Atık Sistemi hakkında bilgilendik. Bundan sonra görev bize yani uygulamaya düşüyor. Ne kadar atık topladığımızı veri sistemine giriş yaparak bildirmemiz gerekiyor. 2018 Yılı verilerimize göre yaklaşık 43 bin ağacı kesmekten kurtarmışız. Yaklaşık bin 700 ton petrolün geri dönüşümünü sağlamışız. Bir ton plastikten 16.3 varil petrol tasarruf ediyorsunuz. Bunlar çok büyük rakamlar.

“SİLİVRİMİZİ DAHA TEMİZ HALE GETİREBİLİRİZ”
Öğretmenlerimizden ricam, okullarımızda çocuklarımızı bilinçlendirir ve bu sistemi uygularsak Silivri'mizi daha temiz hale getirebileceğiz.
Geri Dönüşüm konusunda Silivri Belediyesinden büyük destek aldık, özellikle kutular konusunda. Önümüzdeki günlerde onları farklılaştıracağız, biraz daha fonksiyonel hale getireceğiz, atıkları çeşitlendireceğiz. Biraz daha organik atıklara yoğunlaşabiliriz. Bilgilendirme ve denetimleri yapacağız. Eksikleriniz olduğunda takviyelerde de bulunacağız. Şimdiden teşekkür ediyorum.”
Renginar SALİ

YORUM YAP