Yılmaz: Hırs uğruna bindiği dalı kesti

Yılmaz: Hırs uğruna bindiği dalı kesti

19.03.2016 11:55:08

“EKMEK ÜRETİM RUHSATI YOK”

Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Bölge Başkanı Ferhat Yılmaz, “Silivri'deki Göknur Fırın, belediye tarafından bina altında hizmet verdiği için yıkılacak. Fırının sahibi Enise Uzunoğlu ise ilçedeki bütün fırınların bina altında olduğunu söyledi” şeklindeki iddiaları içeren haber ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Selim Töre ve Enise Uzunoğlu tarafından işletilen Göknur Fırın'ın İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün 28/12/2011 tarih ve B.05.0.MAH.0.00.00.00-250-32255 sayılı genelgesine uygun olmadığı gerekçesiyle yıkılacağını söyledi. Ferhat Yılmaz, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Ekmek çeşitleri üreten fırınla unlu mamuller üreten fırını ruhsatta ayıran bazı prensipler var. Ben ekmek ruhsatı aldım unlu mamul üretirim diyemezsiniz. Her yere fırın ruhsatı alamıyorsunuz. Bitişik nizam ve kat maliki olmayacak, 270 metrekare afaki bir kullanım alanı mutlaka olacak, zemin etüdünün yapılması, baca yüksekliğinin ve imar durumunun uygun olması lazım. Adres değişikliği konusunda da yan dükkâna bile geçecek olsanız ruhsat iptal olur. Yan dükkânın konumu ekmek ruhsatı almanıza uygunsa ruhsat verilir eğer değilse alamazsınız. O ruhsatı yan dükkâna dahi taşıyamazsınız çünkü ruhsat kişiye değil iş yerine veriliyor. Ruhsat taşıma kalktı. Ekmek ruhsatında devir de kalktı.


“YER FIRINLAR İÇİN İSTENEN ŞARTLARA UYMUYOR”
Bu sadece Selim Töre'ye değil ruhsatsız işletmelerin hepsine uygulanan bir prosedürdür. Göknur Ekmek Fırını ve Unlu Mamuller, Silivri'de en son yapılan fırın. Dükkan tutulmadan bundan 2-2,5 yıl önce daha derneğimizi İl Dernekler Müdürlüğüne kayıta götürdüğümüz zaman Selim Töre, Fatih Çepni, Aydın Delal, ben aynı arabada birlikte gittik. “Ben fırın açacağım ama ortağıma açtırmayacaksınız” demişti. Aralarında husumet vardı. Kimse benim babamın oğlu değil. Sana eyvallah dediğim şeye bir başkasına yok diyemem. Bunu yüzüne de söyledik. Başkanım eyvallah ama bu konu bütün fırıncıları ilgilendiren bir konu. Bütün fırıncılarla bir araya geliriz, oradan çıkacak netice doğrultusunda yönetmeliğin gereği neyse onu yapmamız lazım demiştim. Gönül adaletin şaşıyorsa yaptığın iş yanlıştır. Bütün fırıncılar toplandı. “Eğer sen açacaksan bu adam da açacak, bu adam açacaksa sen de açacaksın” denildi.
Yönetmelik şartlarını yerine getiren işletmesini açar ve çalıştırır. “Ben sizi tanımıyorum, sizin aldığınız kararı da tanımıyorum. Burada 15 senedir esnafım. İlgili mercilere başvururum, ruhsatımı da alırım” dedi. Tutacağım dediği dükkânın metrekaresi tutmuyor, bina çok yaşlı, oraya kuracağın herhangi bir kütük o binayı olduğu gibi öldürür, binanın ömrünü azaltırsın çünkü o binanın altında bildiğin bir lav tabakası taşıyorsun. Yönetmelik unlu mamul üreticilerine bir çap koşulu sunuyor.
Simit, poğaça pişirebileceğin seyyar fırınlar gibi küçük bir fırın koyman gerekiyor çünkü büyük bir fırın koyduğun zaman onun kapladığı ağırlık ve sıcaklık direk binanın temeline zarar veriyor. Evet, birçok fırın bina altında çünkü eskiden ruhsat alınmış.

“DAHA DÜKKÂNI TUTMADAN ORAYA RUHSAT ALAMAYACAĞINI SÖYLEMİŞTİK AMA DİNLEMEDİ”
Göknur Ekmek Fırını ve Unlu Mamullerinde Selim Töre binanın metrekaresi tutmadığı için imarda izinsiz bir şekilde iki binayı birbirine bağlayıp aradaki duvarı yıktı. Selim abimize biz daha dükkanı tutmadan bu dükkanı tutma ruhsatı alamazsın dedik. “Alırım” dedi. Sonra derneğimize geldi, “Dernek benim düşündüğümden güçlü çıktı; ben buraya ruhsat alamıyorum, haklısınız. Ne yapmam gerekiyor?” dedi.


“RUHSATLI HALİ HAZIRDA EKMEK FIRINI VERDİK KABUL ETMEDİ”
“Arkadaki dükkâna unlu mamul ruhsatı almışsın, ön tarafta imalatını yapıp satış yapıyorsun. Maliyetlerinden kurtul arkadaki dükkânı iptal et. Dünya kadar kredi çektin. Kızı adına çekti. Hadi kendini bir şekilde kurtardın ama yazık günah bir hırs uğruna çocuğunu harcadın. Ön tarafa geç ekmek maliyetini sen hesapla. Ekmek ruhsatı olan istediğin fırını sen seç. 60 kuruşa mı mal ettin ekmeği, de ki ben bu fırından ekmek alacağım veya hamur alacağım. Gidelim fırıncı arkadaşla konuşalım; un sıkıntından kurtul, işçi sıkıntından kurtul, yakıt sıkıntından kurtul, belki bir yerde vergi sıkıntından kurtul.
İstediğin fırını söyle gidelim konuşalım oradan ekmeğini al ya da hamurunu al burda pişir sat. Sana sunabileceğimiz şartlar bunlar. Yönetmeliğin bize açık bıraktığı sana da olabilecek en iyi ihtimaller bunlar abi” dedik. “Ben burada çalışacağım” dedi. Bu duruma bir uzlaşı bulmamız için Silivri Belediyesi bizi çağırdı çünkü bir senedir tolere ediyorlar normalde bir sene önce çıktı oranın kapanma kararı. Mahkeme kararıyla işletmene kepçe vuracaklarına kendin yık maliyetinden kurtul Silivri'de çarşının ortasında ruhsatlı fırında çalışmana devam et dedik. Para da istemedik. Öde kirasını devam et dedik. Kabul etmedi. Bindiğin dalı kesmeye başlıyorsun aşağı düşerken de benim ekmeğimle oynadılar diyorsun. Böyle bir dünya yok.

“HAVALANDIRMA BOŞLUĞUNDAN ÇIKARDIĞI BACA ÇATI KATINDA YANGIN ÇIKARDI”
Fırınlarda baca çıktısı diye bir şey vardır. Eğer o baca çıktısına itfaiye tarafından izin alamıyorsan zaten ruhsat alamazsın. Bu arkadaş buraya itfaiye tarafından izin alamadı. Belediyeden de izin alamadı. Oraya fırın yapacağım diye binanın havalandırma boşluğundan bacayı çıkarttı. 4,5 ay sonra çatı katı yandı. 33 bin lira ceza yedi. Sırf para kazanacaksın diye insanların canını tehlikeye atamazsın. Orada biri ölseydi bunu nasıl açıklayacaktık?
Belediye nasıl açıklayacaktı veya Selim Töre nasıl açıklayacaktı? Bu fırın yangın çıkarttı. Bu iş mahkemede artık. Mahkemeden çıkacak karar da bellidir, %98 yıkım kararıdır, kendisi de biliyor bunu. Selim Töre'nin bu noktaya gelmemesi için elimizden geleni yaptık ama o şeriatın kestiği parmak acımaz deyip inatlaşmayı tercih etti.”

RUHSAT VE ADRES DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA YÖNETMELİK NE DİYOR?

Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Bölge Başkanı Ferhat Yılmaz tarafından yerel basın mensuplarına verilen yönetmelikte ruhsat ve adres değişikliği konusuna ilişkin şu ifadeler yer alıyor: “İç İşleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün 10/08/2015 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5'inci maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinde Büyükşehir Belediyesi ile nüfusu 100.000'i geçen belediye sınırları içinde açılacak fırınlarının bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması yönünde düzenlemede bulunarak yeni açılacak ekmek fırınları için çevre ve insan sağlığı ile kişilerin can ve mal güvenliği ile toplumun hayatını doğrudan ilgilendiren olumsuzlukların giderilmesi noktasında belli bir standart öngörülmüştür. Yine Yönetmeliğin EK-2/B bölümünün 6.15 maddesi ile ikinci sınıf gayri sıhhi müessese olarak, EK-2/C bölümünün 6.19 maddesiyle de üzücü sınıf gayri sıhhi müessese olarak açılacak fırınlar için faaliyette bulunacak yere bağlı olarak belli koşullar öngörülmektedir. Hamur, yufka, bazlama, simit, poğaça, kadayıf, mantı, pasta, börek ve benzeri unlu mamullerin üretim yerleri ise, Yönetmeliğin üçüncü sınıf gayrisıhhi müesseseler listesinin 6.10 maddesi çerçevesinde fırınlar için aranan koşullardan ayrı olarak üçüncü sınıf gayri sıhhi müessese olarak ruhsatlandırılmaktadır.
Yukarıdaki Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte faaliyet konusu ekmek, sade pide ve ekmek çeşitleri üreten işyerleri ve hamur, yufka, bazlama, simit, poğaça, kadayıf, mantı, pasta, börek ve benzeri unlu mamul üreten işyerlerinin ruhsatlandırılmasında aranan şartlar farklılık göstermekte olup, unlu mamul ruhsatı bulunan iş yerlerinde ekmek, sade pide ve ekmek çeşitleri üretiminin yapılması yönetmelik hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir.
Unlu mamul ruhsatı alan işyerlerinde ekmek, sade pide ve ekmek çeşitleri üretilmek istenmesi halinde bu iş yerlerinin fırınlar için belirlenen şartları taşıyarak fırın ruhsatı almaları gerekmektedir. Yönetmelik hükümlerine aykırı faaliyet gösteren işyerleri için yetkili idarelerce gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir.
Daha önceden bağlı olduğu belediyeden gerekli evrakları (ruhsat v.b) almış olan işyeri nedeni her ne olursa olsun faaliyeti bitirip örnek olarak hemen yanındaki dükkana taşınmış olsa bile hali hazırda güncel olarak yürürlükte olan kanun ve yönetmelikler çerçevesinde gerekli remi başvurularını ilgili incelemelerin sonucunda Uygun olduğu faaliyet alanı konusunda ruhsat verirler veya vermezler. Eğer uygun görülüp verilen ruhsat dışı faaliyeti tespit edilirse gerekli uyarılardan sonra hala işletme ruhsat kapsamı dışında faaliyet gösteriyorsa ilgili resmi kurum verilen ruhsatı da iptal etme yetkisine sahiptir.
Yukarıdaki yönetmeliğe göre söz konusu işletme yönetmeliğin yayımlandığı tarihe ve içeriğine göre ekmek ruhsatı alamamış ve sadece unlu mamuller üretim ruhsatı almıştır. Unlu mamuller üretim ruhsatı olan işyerlerinin üreteceği ürünler içerisinde ekmek pide ve ekmek çeşitleri bulunmamaktadır.”

Hazal BAŞARAN

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki En iyi eserler ödül aldı
Sonraki » Asıl meselemiz...

YORUM YAP