Yılmaz: Gerekirse kazma kürekle ama yıkacağız

Yılmaz: Gerekirse kazma kürekle ama yıkacağız

7.07.2020 11:20:18

Tarım ve hayvancılık yapan köylülerin tesisleşme konusunda, 20 dönüm şartıyla yaşadığı imar sıkıntısına çözüm amaçlı tavsiye bir karar almaya hazırlanan Silivri Belediye Meclisinde gruplar arasında tam bir uzlaşma yaşanırken, Başkan Volkan Yılmaz, kaçak yapılaşma ile mücadelelerinin tüm olumsuzluklara rağmen kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.

Silivri Belediye Meclisi Temmuz oturumunda 35. Gündem maddesi olarak “İstanbul Çevre Düzeni planındaki tarımsal niteliği korunacak alanlarla ilgili plan notu hükümlerinden 20 bin m2 şartının değişmesine ait plan notu değişikliğinin görüşülmesi” konusunu ele aldı.

YILMAZ: UZUN ZAMANDIR BİZLERİ MEŞGUL,

ÇİFTÇİLERİMİZİ MAĞDUR EDEN BİR KONU

Gündem maddesi hakkında bilgi veren Başkan Yılmaz çok iyi denetlenmesi şartı ile 20 dönüm şartının seracılık için 3, hayvancılık yapanlar adına 5-8 dönüme düşürülmesi gerektiği görüşünü tavsiye karar olarak meclisten almak istediklerini şöyle anlattı: “Bu bizi uzun zamandır meşgul eden, tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizi mağdur eden bir konu.
Çevre Bakanımız Murat Kurum da 20 bin m2'nin tarımsal amaçlı imar olarak yüksek olduğunu, düşürülmesi gerektiğini ifade ediyor. Yine İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu ile görüşmelerimizde onun da kanaati bu yönde.
Gündemin değişmesinden, salgın sürecinden dolayı mesafe alınamıyor. Büyükşehir Belediye Meclis Üyemiz Sami Barlas Tarım Komisyonu Başkanı, Bora Balcıoğlu Tarım Komisyonu üyesi, dolayısıyla İBB'de Tarım Komisyonunda hak ettiğimiz kadar Silivri temsil ediliyor. Onların çalışmalarını yakinen takip ediyoruz.
Siz Silivri'nin bir köyünde yaşıyor ve tarım ile hayvancılıkla uğraşıyorsanız 20 dönümün altındaki tarlanıza tarımsal amaçlı bir yapı imar edemiyorsunuz. Biçerdöverinize, traktörünüze veya hasadınızı depolayacağınız bir ardiye dahi yapamıyorsunuz. Dört inek, beş koyun koyacak ahırı yapamıyoruz. Bir müştemilatı dahi yapamıyoruz. Bu komisyonda görüşülecek. Sami beyin de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne önerileri olacak. Bizim komisyonumuz fikir alışverişinde bulunacak. Seracılık için 3, hayvancılık için de 5 dönüm şartıyla bunun sınırlandırılması ama çok doğru bir şekilde takip edilmesi gerektiğini savunuyoruz.

“KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLERİN DOĞURDUĞU ENDİŞELER YÜZÜNDEN ÇİFTÇİMİZİ ÜZMEYE HAKKIMIZ YOK”
İBB'nin imtina ettiği konu şu: biz bunu bu şekilde düşürürsek Silivri'deki tarım arazileri ‘tarım veya hayvancılık yapacağız' diye 2. evlere, bağ bahçe evlerine dönüşür mü? Hayvancılık yapacak kişi, işte “tavuklar, koyunlar öldü” deyip orayı bir hobi evine çevirir endişesi var. Kötü niyetli insanlar bunu yapabilir diye tarımla, hayvancılıkla ülke ekonomisine büyük katkı sunacak çiftçilerimizi üzmeye hakkımız yok.”

“ÇOK CİDDİ BİR MÜCADELE VERDİĞİMİZİ BELİRTMEK İSTİYORUM”
Yılmaz, tarım arazilerine yönelik imar konusu açılmışken kaçak yapılaşma ile mücadele meselesine bir kez daha değindi ve kaçakların yıkımı hususunda kararlılığını, zorlandıkları konuları şöyle anlattı: “Bu noktaya gelmişken de uzun zamandır kayıp kaçakla mücadele eden, özellikle orman, tarım ve hazine arazilerine hiç hakkı olmayan kişilerin bunu iddia etmeleri kaçak yapı inşa etmeleri noktasında çok ciddi bir mücadele verdiğimizi belirtmek istiyorum.

“150 İMAR BARIŞI BAŞVURUSUNA İTİRAZ ETTİK”
Bu güne kadar İmar Barışından yararlanmış 150'nin üzerinde binanın İmar Barışına uygun olmadıkları gerekçesiyle iptali için bakanlığa yazılarımızı yazdık. Hâlihazırda 75 tane binayı yıkmış durumdayız. 75 tanesinin de cevabını bekliyoruz.
Zorlandığımız konular var. Ekipman konusunda zengin bir belediye değiliz. Bu yıkımları yapacak iki tane ekskavatör diye tabir ettiğimiz, her biri 15-20'nin üzerinde iki makinemiz var. 66 Zabıtamız var. Tamamını kaçak yapılara ayırsak baş etmek mümkün değil. Çatalca, Şile, aynı dertten mustarip. Dron veya teknolojik aletlerle kaçak yapıları tespit etme durumumuz olmalı. Buna bütçe ayırma noktasında sıkıntı yaşıyoruz.
Çevre Bakanımız Murat Kurum, kentsel dönüşümle ilgili yıkımlarda kullanmak üzere 500 Bin TL hibe para yolladı.

“İBB KAÇAK YIKIMLARINDA
EKİP YOLLAMADI”
Kaçak noktasında Büyükşehir Belediyesine seslenmek istiyorum. Yaktığımız hiçbir kaçak yapıyla ilgili İBB ne ekipman, ne Zabıta yolladı. Başkan Yardımcımız Hasan Solak ve Zabıta Müdürümüz İBB ile görüştü, bundan sonraki yıkımlarda destek vereceklerinin sözünü aldık.
Yazılarımızı yazıyoruz, yıkıma bir gün kala veya sabahı İBB'den yazı geliyor ekip ekipman yetersizliği ve pandemiden dolayı gelinmiyor.

“OY KAYBEDECEK, DÜŞMAN KAZANACAĞIZ
KAYGISIYLA TOPRAKLARIMIZDAN VAZGEÇEMEYİZ”
Geleceğimiz olan bu toprakları korumak gibi bir görevimiz var. Buradan oy kaybederiz, buradan düşman kazanırız gibi basit çıkarımlarla bunlardan vazgeçemeyiz. Kartvizitinde ne yazarsa yazsın, amcası, dayısı kim olursa olsun, hazine ve orman üzerine yapılan kaçak binaları tek tek yıkacağız.

“GEREKİRSE KAZMA
KÜREKLE AMA YIKACAĞIZ”
Ekipman da olmasa, yardım da olmasa gerekirse kazma kürekle yıkacağız ama yıkacağız. Biz bu kararlılığı göstermezsek yarın buradaki tarım topraklarını kaybeder, Silivri'nin bir Sultanbeyli olma noktasındaki gelişmeyi engelleyemeyiz.

“KİMSE GELİP TARIM, ORMAN VE HAZİNE ARAZİNİN ÜSTÜNE BİR ŞEY İNŞA ETMESİN ÇÜNKÜ YIKACAĞIZ”
Korona günlerinde kırsalda inanılmaz binalar inşa edildi. Çerkezköy Belediye Başkanı arıyor, Çerkezköy sınırında Büyükçavuşlu'da sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde kaçak yapı inşa edildiğini söyledi. Bunlara yetişme şansımız yok gibi düşünseler de kimse gelip tarım, orman ve hazine arazinin üstüne bir şey inşa etmesin çünkü yıkacağız.

“ZORLANDIĞIMIZ DİĞER KONULAR; ELEKTRİK KESME, TAHLİYE VE BETON SANTRALLERİ”
Bu konuda zorluklarımızın birkaç tanesini sıralamak istiyorum; Bedaş'a binanın kaçak olduğunu söylüyor ve elektriğinin kesilmesini istiyoruz ama kesilmiyor, Hazine üzerindeki binaları tahliye edemiyoruz çünkü bunun yazısını İl Milli Emlak Müdürlüğü yazmalı. Beton santrallerine yazı yazıyoruz, ruhsatsız binalar beton dökmemeleri konusunda uyarıyoruz ama ruhsat aramıyor ve döküyorlar.

“VALİ BEYLE KONUYU GÖRÜŞTÜK”
Bu konulardan mustarip ilçe belediye başkanları olarak Valimize bir toplantıda buluştuk. Kendileri hızlı bir şekilde bize cevap vereceklerini söylediler.

“MAHKEMELER YERİNDE
TESPİT YAPMADAN
KARAR VERMEMELİ”
Vatandaşlarımız bir de şunu söylüyor; “iki üç katlı binayı yıkıyorsunuz, yapılırken neredeydiniz?” Biz bunu çok kısa sürede tespit de etsek şifahen bile yürütmeyi durdurma kararları alınıyor. Vatandaş biz ona yıkım kağıdını yollar yollamaz yürütmeyi durdurma alıyor. Mahkemeler yerinde tespit yapmadan bu kararları verdikleri için vatandaş 2-3 ay içinde binasını o hale getiriyor.

“BURADA KANAYAN
BİR YARA VAR BERABE
ÇÖZECEĞİMİZE
İNANIYORUM”
Burada bir kanayan yara var, beraberce göğüsleyerek bu sorunu çözeceğimize inanıyorum.“

KIRKICI: İMAR YAPI AFLARI
KAÇAK YAPIYI TEŞVİK EDİYOR
CHP Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı, konuyla ilgili söz alarak şunları söyledi: “Tarım arazilerinin korunması çok önemli. Plan dışında yapılacak olan yapı kaçaktır. Asla tasvip edilmemesi, müsamaha gösterilmemesi gerekiyor. Ancak bunu teşvik eden ve cesaretlendiren gelişmeler de yaşanıyor. Bunlar da devletin ara ara çıkarttığı imar afları. Daha iki sene evvel bir imar yapı affı çıkarıldı. Buradan insanlara şu mesajı veriyorsunuz; ‘yapın bir süre sonra size tekrar bir af çıkarabiliriz.'
Mecliste tüm grubu olan arkadaşların kendi gruplarındaki partileri uyarıcı olması lazım. Bu yapının hem şehirlerimizi katlettiğini, hem depreme karşı korunaksız kaldığımızı da gösteriyor. Seçim sürecinde güzel bir yaklaşım göstereyim derken şehirlerimiz katlediliyor. Buna dikkat etmek lazım. Düzgün ve düzgün olmayan insanı ayıracağız. Herkes yasanın peşinden gittiği sürece bu toprakları kurtarabilme şansımız var.”

YILMAZ: KARARLILIĞIMIZI
GÖSTERECEĞİZ
Başkan Yılmaz, tekrar söz alarak, “Tabi ki imar affının tartışılan yönleri var. Esasında hiç birimizin isteyerek çıkaran aflar değil. İmar affı çıktıktan sonra yapılan yapılar yıkılmaz anlayışıyla yapılıyor. Bakanımız bizzat Muğla'ya giderek kaçak yapıların yıkımında bulundu. Valimiz de buraya gelecek, biz de bu konudaki kararlılığımızı göstereceğiz” dedi.
BALCIOĞLU: DİK DURMAK
GEREKİYOR DEDİ
CHP Belediye Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu da konuyla ilgili söz alarak: “Kaçak yapılarla ilgili sizi çok iyi anlıyorum. Silivri'mizde 12 ay boyunca yaşayan vatandaşımız genellikle bu yapıları yapmıyor. Bunlar hep İstanbul'dan nefes almak için Silivri'yi tercih eden, ‘orada da bir yatırımım olsun da ne olursa olsun' diyen kesimin. Bunlara dik durmamız gerekiyor” dedi.

BARLAS: ÜZERİMİZE DÜŞEN
GÖREVİ YERİNE GETİRECEĞİZ
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Sami Barlas, “Tarım konusuyla alakalı olarak İlçe ve İl Başkanımızla ve Grup Başkanımızla görüşme yaptık. Bölgelerimizdeki tarım arazileri malum. Miras yoluyla bölündüğü için ufalmakta. Göçmen olarak gelen vatandaşlarımıza verilen araziler iskân hakkı olarak 8 dönümü geçmemekte. O yüzden seracılık için 3 dönüm, küçük baş hayvancılık için 5 dönüm, büyük baş hayvancılık için de 8 dönüm şartıyla meclis gündemine taşımayı düşünüyoruz” dedi ve ekledi: “Takip noktasında İlçe ve Büyükşehir Belediyeleri ile Tarım İl Müdürlüklerinin görevlendirilmesini düşünüyoruz. Ayrıca mevzuat gereği taahhütname verilmeli ve proje çizilmeli. Mevzuata uymayan işletmesine devam etmeyen kişilerin işletmelerine gerekirse yıkım kararına kadar gidiliyor. Türkiye'de Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi 81 milyon nüfus 81 milyon küçük baş projesini destekliyor. Şu anda 45 milyon küçük baş hayvan mevcudu var. Bu tesisleri açarak katkıda bulunmamız gerektiğini düşünüyorum. Büyükşehir'deki komisyonda üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Temmuz meclisine yetiştirmeye çalışıyoruz. Yetişmezse bir sonrakine taşımayı düşünüyoruz.”

GÜLER: KEŞKE HER BELEDİYE
BAŞKANI BU KADAR HASSAS OLSA
AK Parti Grup Sözcüsü Filiz Güler de söz alarak, “Çiftçilerimiz bizim milli değerlerimizdir. İmar affı vatandaşları kaçak yapıya yöneltmiş gibi gözükse de zamanında bunlara göz yumulmasaydı inşalar bunu alışkanlık haline gelme noktasında bir çaba sarf etmeyecekti. Benim bildiğim kadarıyla imar affı ilk defa çıktı ve bundan sonra çıkacak diye söz konusu değil. Keşke her belediye başkanı bu kadar hassas olsa, tarım arazilerine kaçak yapıların yapılmasına izin vermese.”

YILDIZ'IN ÖNERİSİ İLE GÜNDEM
MADDESİ İKİNCİ
KOMİSYONA DA
HAVALE EDİLDİ
CHP Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız'ın önerisi ve Başkan Volkan Yılmaz'ın onayı ile gündem maddesi İmar'ın yanı sıra Tarım ve Hayvancılık Komisyonuna da havale edildi. Melih Yıldız, konuyla ilgili şunları söyledi: “Yaşadığımız salgın süreci bize tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Sami bey ve Filiz hanımdan bu tür önerileri duymak gerçekten çok güzel. Hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan bir arkadaşınız olarak yıllardan beri 20 bin m2 şartının çiftçilerimizi mağdur ettiğini, görüyor ve şikayetler alıyor, kendimiz de aynı sorunları yaşıyoruz. Bu sorunları iktidar ve muhalefet olarak hep beraber Büyükşehirde çözüme kavuşturma yönünde hareket edeceğimizi umuyorum. Konunun Tarım Komisyonu'na da havale edilmesini öneriyorum. Tarım ve İmar Komisyonunda görüşülürse daha faydalı olacağını düşünüyorum.”
Sevginar SALİ

YORUM YAP