Yılmaz, borçlanma yetkisi istedi

Yılmaz, borçlanma yetkisi istedi

7.05.2019 11:51:12

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Mayıs ayı olağan meclis toplantısında belediye hizmetlerinin aksamaması için borçlanma yetkisi istedi.

Silivri Belediyesi'nin geçmişten günümüze gelen borçlarının olduğunu belirten Başkan Volkan Yılmaz, önceki gün görüşülen Mayıs ayı olağan meclis toplantısında belediye hizmetlerinin sağlıklı ve aksamadan sürdürülmesini sağlamak üzere borçlanma yetkisi talep etti. Yapılan oylama sonucunda Başkan Yılmaz'a borçlanma yetkisi verilmesi oy birliği ile kabul edilerek Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edildi.

YILMAZ: BELEDİYEMİZ BORÇ YÜKÜYLE KARŞI KARŞIYA
Gündem maddesini oylamaya sunmadan önce Silivri Belediyesi'nin 31.03.2019 itibariyle borç dökümünü barkovizyona yansıtarak konuyla ilgili açıklamada bulunan Yılmaz, “Belediye hizmetlerinin eksiksiz sürdürülebilmesi için finans ayağının çok önemli bir ayak olduğunu takdir edersiniz. Belediyemizin de bir borç yüküyle karşı karşıya olduğu hepimizin takdiri. Toplam 238 milyon TL belediyemizin borcu var. Bu borçların bir kısmı devlete olan borçlar. 142.928.193, 27 TL kadar Yapılandırma ve İller Bankası'nı içeren uzun vadeli kamu kurumu borcumuz bulunmakta. 13.222.690,62 TL kadar Yapılandırma ve İller Bankası'nı içeren kısa vadeli kamu kurumu borcumuz söz konusu. Firmalara olan borcumuz 59.407.040,75 TL. Kamu kurumu borçlarımız 16.257.640,78 TL. Personel sosyal hakları 4.546.944,30 TL. Diğer kalemlerde de 1.912.205,20 TL borcumuz var. Dolayısıyla bu borçların çevrilebilmesi ve belediye hizmetlerinin aksamaması adına ben Belediye Başkanı olarak sizden borçlanma yetkisi talep edeceğim. Bu borçlanma kullanılacağı anlamına gelmez ama piyasa koşulları gereği uygun, ucuz ve uzun vadeli bir kredi kullanabilme adına sizlerden yetki istiyorum.” dedi.

KIRKICI: ALACAKLARIMIZIN DA İFADE EDİLMESİNİ İSTERİZ
CHP Meclis Grubu adına söz alan Süheyl Kırkıcı, Silivri Belediyesi'nin sadece borçlu değil aynı zamanda alacaklı olduğuna da dikkat çeken bir konuşma yaptı. Kırkıcı, “Herkesin malumu çok ciddi bir ekonomik krizden geçmekteyiz. Tabi ki belediyelerimizin de bundan etkilenmemesi mümkün değil. Ketin ihtiyaçları durmaz. Kentin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında belediyemiz gereken çalışmaları yapmıştır, yapmaya devam etmektedir. Doğrudur, bu borçlar vardır zaten hemen hemen bütün kuruluşların bu dönemlerde benzer borçları olduğunu biliyoruz. Önemli olan çevrilebilir olması. Borç da belediyelerin bir kaynağıdır ancak alacaklarımızın da ifade edilmesini isteriz. Toplam alacaklarımız açısından bakıldığı zaman vadesi geçmiş toplam alacak 58 milyon civarında. Vadesi geçmemiş toplam alacağımız ise 50 milyon 837 bin. Toplam alacak 110 milyon civarında. Bunların alınması konusunda belediyemizin gereken çabayı göstereceğine inanıyoruz. Zaten borçlanmayla ilgili yapılacak olan görüşme komisyonumuzda ayrıntılı bir şekilde tartışılacaktır. Bu konuda pozitif olacağımızı da belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

YILMAZ: VADESİ GEÇMİŞ BORÇLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Kendisine cevap hakkı doğan Yılmaz, “Tekrar ifade etmek isterim ki borçlanma yetkisinin istenmesi borçlanma yapılacağı anlamına gelmiyor ama mevcut tabloda bu borçlanma yetkisinin de benim elimin altında olması gerekiyor. Tabi ki vadesi geçmiş borçların takipçisi olacağız ama sizlerde biliyorsunuz bu kronikleşen bir alacak ve benim şahsi kanaatim üzerine de yeterince eğilinmemiş.

“SİLİVRİ'Yİ DENK BÜTÇEYE YAKIN BİR HALE GETİRMENİN ÇABASINI BERABER VERECEĞİZ”
Sizin de ifade ettiğiniz gibi ülkenin içinden geçtiği ekonomik kriz sıkıntılı. Bu belediyenin gelir kalemlerinin çok fazla artamayacağı anlamına geliyor. Bir tablo çıkarıyoruz, bunu sizlerle de paylaşacağız. Belediyenin gelir kaynaklarında kira getiren mülkler var. Baktığımızda uzun süre kira ödemeyen kiracılarımız, işgaliyelerin hiç belirlenmediği, işgaliye adı altında esnaflarımızın kullandığı alanlar var… Kiraların güncellenmeye ihtiyacı olduğu aşikar. Kira belirleme konusundaki tüm paydaşların içinde bulunduğu bir komisyonla bu kiraları güncellememiz gerektiğini düşünüyorum. Tabi ki 108 milyon alacak da ciddi bir rakam. Kamuya olan borçlarımızın mahsuplaşması konusunda da girişimlerimiz olacak. Silivri'yi denk bütçeye yakın bir hale getirme çabasını beraberce vereceğiz. Ama bunu yaparken gelirleri artırıp tasarruf yapmalıyız. Silivri'nin bu borç yüküyle bu savurganlığa devam etme şansı yok. Onun için şapkaları önümüze koyacağız, arkamıza bakmayacağız. Ben ekonomik durgunluk vs. her şeye rağmen Silivri'nin bunları aşabilecek potansiyellerinin olduğuna inanıyorum. Yaptığınız bilgilendirme için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP