Yıldönümlerini eğitim programıyla kaydettiler

Yıldönümlerini eğitim programıyla kaydettiler

19.12.2015 15:29:13

Programın ilk kısmında dernek üyeleri tecrübelerini katılımcılar ve kamuoyuyla paylaşırken, ikincisinde protokol ile buluşma sağlandı.
Dernek Genel Sekreteri Gülgün Narinç'in sunumuyla başlayan programın açılışını Silivri Kadın Girişimciler Dernek Başkanı Aynur Süleymanoğlu gerçekleştirdi. Katılımcıları selamlayan Süleymanoğlu, derneğin kuruluş, varlık nedeni ve faaliyetlerini anlatan slayt sunumuna sözü bırakmadan önce; Merhum Kadir Baran'ın önerisi ile 2010 yılı sonunda kuruluşu gerçekleştiren Silivri KAGİDER'in daha güçlü ve büyük aile olmak hedefiyle, “Daha güçlü kadın, daha güçlü toplum” motosuyla faaliyetlerini sürdürdüğünü vurguladı.

BÜYÜKGÖNENÇ: KADINLAR GÜÇLÜ VE SAĞLIKLI OLMALI
Silivri KAGİDER'in genç girişimci kadınlara ışık olmak amacıyla düzenlediği eğitimin ilk konuşmacısı Rol Model temasıyla Derneğin Başkan Yardımcılarından Ülkü Büyükgönenç oldu. 48 yıllık iş hayatının tecrübelerini kadınlara aktaran başarılı iş kadını, 15 yaşında sekreter olarak iş hayatına atıldığı Yıldız Teknik Üniversitesi'nde 42 sene sonra Girişimcilik Haftası çerçevesinde konuşmacı olarak bulunmasını yaşamının unutulmaz anlarından biri olarak aktardı. “Siyasi çalkantıların en etkin döneminde üniversitede henüz reşit olmadan işe başladım ve hiç vazgeçmedim, geri adım atmadım. Daha sonra bir fabrikada 8 yıl çalıştım. İş hayatına erken atıldığım için eğitimimi katıldığım çeşitli kurslarla destekledim. 1980'de Ekol Ofset kurulurken, muhasebe kısmında görevlendirildim. 28 yaşından sonra muhasebeciliği öğrendim. 2007 yılından bu yana da fabrikamızın İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Müdürlüğü görevini yürütmekteyim. Bu çerçevede sivil toplum kuruluşları ile çalışmalarım hız kazandı” diyen Büyükgönenç, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İstanbul Başkanlığı, BASEV Kadın Platformu kuruculuğu, İTO faaliyet süreçlerini anlattı.
“Kadın benim için çok önemli bir değer. Kadınların sorunlarını çok iyi biliyoruz. Kadın olarak maalesef hayata bir sıfır yenik durumda başlıyoruz ve bunun için daha güçlü bir şekilde mücadele etmemiz lazım. Kadın güçlü olacak ama bir de sağlıklı olmaya önem gösterecek” diyen Büyükgönenç, MEMEDER Başkanlığı ve özelde yaşadığı rahatsızlığı paylaşarak erken teşhis ve kontrollerin önemine işaret etti.
Kadınların iş gücüne katılamama nedenlerini aktaran Büyükgönenç, yerel yönetimlerin hasta ve çocukların bakımını sosyal projeleri ile desteklemesinin önemine değindi. Kurumsal ve sosyal girişimcilik kavramlarını irdeleyerek anlatan başarılı iş kadını sevdiği şu sözlerle sunumunu alkışlar arasında tamamladı:
“Şuna inanmak lazımdır ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadınların eseridir.” Mustafa Kemal Atatürk ve “Bu dünyada birbirine yardım etmeyen kadınlar için Cehennemde özel bir yer ayrıldığına inanıyorum.” Madelleine Albiright

EREL: ÇEVREMİZDEKİ SORUNLAR, YENİ İŞ FİKİRLERİNE ZEMİN OLUŞTURABİLİR
Silivri KAGİDER'in kuruluş yıldönümü etkinliğinin eğitim bölümünde derneğin bir diğer Başkan Yardımcısı Nursel Erel, “Yeni iş fikri oluşturmak ve finansman erişimi” konusunda katılımcıları aydınlattı. “Uygulamaya geçmiş fikirler yeni değildir” diyen Erel, hata yapmaktan korkulmaması gerektiği önemli olanın aynı hatayı tekrarlamamak olduğunu anlattı. Çözümün uzaklarda aranmaması gerektiği ve çevremizde gözlemlediğimiz sorunlar ile eksikliklerin yeni iş fikirlerine zemin oluşturabileceğini vurgularken bölgesel özelliklere de dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

BOZCAN: BAŞKALARI ODAKLI YAŞARSAK HAYATI ISKALARIZ
Erel'in ardından Silivri KAGİDER'e 5 yıllık faaliyet sürecinde desteğini esirgemeyen Me&Ga Danışmanlığın kurucusu Melih Bozcan, katılımcılara özgüven ve özsaygı kavramlarının yaşam ve iş hayatına yansımalarını değerlendirdi. Özgüvenin, başarıya bağlı olduğunu belirten Bozcan, “Bir konuyu anlamadığınızda, bunu ifade etmekten çekinmeyin. “Anlamadım” diye el kaldırdığında bir kere mahcup olursunuz ama öğrenirsiniz. Yoksa ömür boyu defalarca mahcubiyet yaşarsınız öğrenememenin gölgesinde” dedi. “Kaybetmeye hazırsanız, hayatla barışık olursunuz. Hayatla barışık olursanız özsaygınız yüksek olur” diyen Bozcan, özsaygının kişinin kendisi için yaşamasına bağlı olduğunu ifade etti ve “Başkaları odaklı yaşarsak hayatı ıskalarız” dedi. “Kendinize güvenin ve hayatla ilgili her daim söyleyecek sözünüz olsun” diyen Bozcan, kişinin kendisiyle barışık olması durumunda her daim çevresinden de saygı göreceğini belirtti.

“YETERLİLİK BABADAN, DEĞERLİLİK ANNEDEN”
Yeterlilik ve değerlilik kavramlarını da irdeleyen Bozcan, ilki konusunda kişinin rol model olarak babasını ikincisi konusunda da annesini gördüğünü paylaştı.

“ELEŞTİRİLERİNİZİ BİREBİR, ÖVGÜLERİNİZİ BAŞKALARININ YANINDA DİLLENDİRİN”
Başarının altında kendi değerlerimize saygının yattığını belirtirken,  Bozcan dinleyicilere “Teşekkür ve özür dilemekten çekinmeyin. Eleştirilerinizi kişi ile birebir, övgülerinizi başkalarının içinde yapabilirsiniz. Başkalarının yanında eleştiri motive etmiyor. Yapılan 9 iş için teşekkür etmezken, bir eksik için çalışanınızı eleştiriyorsanız gerekli motivasyonu sağlayamazsınız. Daha iyi sonuçlar alacağınızdan emin olun. Yeterlilik ve değerlilik bir arada olmalı. Bırakın çocuklar düştüğünde kendi kalksın: ‘Kendin yapabilirsiniz' demeniz yeterli” şeklinde konuştu.

“KADINLARIN SESİ ÇIKMAYA BAŞLAYINCA ŞİDDET ARTTI”
Kadınların özgüven kazanmaları ile birlikte şiddete uğramalarındaki artışa dikkat çeken Bozcan, “Kadınlar sesini çıkarmaya başladı” dedi.
“Nelerin üstünden geçtiğinize dikkat edin. İnsanı değerli yapan iyi okul okumuş olması değil sahip olduğu özsaygısıdır” diyen Bozcan, çocuk yetiştirmenin önemine işaret etti.

“BAŞKALARININ BEKLENTİLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK SİZİN İŞİNİZ DEĞİL”
Farkındalık ve hayatta anı yaşamanın önemine işaret eden Bozcan, “Geçmişin kötü deneyimleri bizimle yaşamaya devam ederse, gelecekle ilgili kaygılara neden olur. Kendiniz olmak istediğiniz şey olun. Başkalarının beklentilerini gerçekleştirmek sizin işiniz değil. Önce siz sahip olduklarınızdan ve yaptığınızdan tatmin olacaksınız” diye mutlu hayat ve iş yaşamı konusunda bireylerin sahip olması gereken anlayışın çerçevesini çizdi.

GENCOĞLU, MALİ SORUMLULUKLAR VE MUHASEBEYİ ANLATTI

Kısa bir aradan sonra devam eden eğitim sürecinde, Mali Sorumluluklar ve Muhasebe konusunda dernek yönetim kurulu üyesi Saadet Gencoğlu bir sunum gerçekleştirdi. İş yeri açma, vergi mükellefiyetleri, vergi türleri, mali müşavirden beklenti ile görevleri, mükelleflerin yükümlülükleri,  iş yerinde bulundurulması gereken belgeler, defter tutma yükümlülüklerini anlattı.

DEMİRDAĞ: İYİ SATICI HERŞEYİ SATAR

Dernek yönetim kurulu üyesi Derya Demirdağ, satış pazarlama konusunda bir sunum gerçekleştirdi. “Hayat planınız ya da iş planınızı iyi yapın, çünkü başarınız mutluluğunuzu mutluluğunuz başarınızı etkiler” diyen Demirdağ, satış ve pazarlamada amaç, süreç, hedef, pazarlama planı, müşteri, müşteri tipleri, başarılı satışın özelliklerini anlattığı sunumunu, “İyi satıcı her şeyi satar” sözleriyle tamamladı.

ERSÖZLÜ, HUKUKSAL SORUMLULUKLARI ANLATTI
Derneğin bir diğer yönetim kurulu üyesi Av. Ender Unutan Ersözlü'nün, “İş hayatında karşılaşılabilecek hukuksal sorunlardan korunma” sunumunun ardından Silivri Kadın Girişimciler Derneği'nin 5. yıldönümü dolayısıyla hazırladığı ve girişimci kadınlara yönelik eğitim programı sona erdi.
Programın bu kısmına girişimci bayan adayların yanı sıra Şerife Baldöktü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Değirmenköy İMKB Çok Programlı Lisesi ve Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden kız öğrencileri de iştirak etti.
Sevginar UYGUN

YORUM YAP