“Yeni ‘Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’ büyük hayal kırıklığı yaratmıştır!”

“Yeni ‘Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’ büyük hayal kırıklığı yaratmıştır!”

18.11.2017 10:39:58

Eğitim Sen Sendikası, tüm eleştirilere rağmen yeni Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesini eleştirdi. 

Eğitim Sen Sendikası, eleştirilere neden olan, önerilerin sunulmasına rağmen aynen yürürlüğe giren Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği ile ilgili basın açıklamasında bulundu. Açıklamada yer verilen ifadeler şu şekilde: “Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanında hizmet veren öğretmenler ve uzmanların, PDR dernekleri ve sendikamızın tüm itiraz, eleştiri ve önerilere rağmen bir oldubittiye getirilerek resmi gazetede yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir.

“'PSİKOLOJİK DANIŞMA' KAVRAMI ÇIKARILMIŞTIR”
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), bugüne kadar eğitim alanına yönelik yaptığı yasal değişiklikler ve pratik uygulamalar ile eğitim sisteminde içinden çıkılmaz sorunlar yaratmıştır. MEB'in bu konudaki son adımı, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinin değiştirilerek, yönetmeliğinin adından ‘psikolojik danışma' kavramı çıkarılmıştır. Bu değişikliğin MEB tarafından alan dışı kişilerin görevlendirilmesinin önünü açmak amacıyla yapıldığı açıktır. Rehber öğretmenin en önemli özelliği psikolojik danışma yapabilecek nitelik ve yeterliliğe sahip olmalarıdır. Alan dışı atamalarda en çok karşı çıkılan nokta, alan dışı atamalar nedeniyle zaten sorunlu hale gelen rehberlik hizmetlerinin niteliği daha da düşecek olmasıdır.
Yeni yönetmelikte yapılan değişiklikle, önceki yönetmelikte yer alan ‘rehber öğretmenlere verilmeyecek görevler' maddesinin çıkarılması, rehber öğretmenlere angarya görevler verilmesinin önünü açmıştır ve bu konuyu okul/kurum yöneticilerinin inisiyatifine bırakmıştır.
Eğitimin niteliğini doğrudan etkileyecek olan böylesine önemli bir konuda alanında uzman bilim insanlarından, sorunun muhatabı olan rehber öğretmenlerden, eğitim sendikalarından hiçbir görüş ve öneri alınmadan yapılan değişikliklerle, rehber öğretmenlere yönelik nöbet görevi, belleticilik, sınav gözetmenliği, ‘aile rehberliği' kapsamında ev ve iş yeri ziyaretlerinin yapılması, vb gibi eğitimde rehberlik hizmetlerinin meslek ilkeleriyle çelişen düzenlemeler yapılmıştır.
MEB'in benzer pek çok konuda olduğu gibi, yeni ‘Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği'nde, böylesine önemli bir alanın en temel özelliklerini göz ardı ederek yapmaya çalıştığı değişiklikler, giderek bozulan okul iklimini ve rehberlik hizmeti veren öğretmenler ve uzmanları olumsuz etkileyecektir.
Son yıllarda artış gösteren öğrencilere yönelik istismar ve ihmallerin ortaya çıkarılmasında rehber öğretmenlerin önemli bir rolünün olduğu açıktır. Bunun temel nedeni, rehber öğretmenlerin öğrencilerle kurdukları iletişim becerileri, karşılıklı anlayış, rehber öğretmen ile öğrencinin koşulsuz kabul, empati, güven ve saygı çerçevesinde ilişki kurabilmesidir. Böylesine önemli ve hassas bir görevi yerine getiren rehber öğretmenlerin nöbet tutmak, boş derse girmek gibi yaptıkları iş ile çelişen görevler verilmesi, rehber öğretmenlerle öğrencileri arasındaki ilişkiyi, dolayısıyla rehberlik hizmetlerinin temel işlevini olumsuz yönde etkileyecektir.
Eğitim Sen, yönetmelik değişiklikleri tartışmalarının başından bu yana rehber öğretmenlerin taleplerinin savunucusu olmuş, MEB'in dayatmacı tutumu karşısında rehber öğretmenlerimizin haklarını savunmuştur.

“ YÖNETMELİĞİ YARGIYA TAŞIDIK”
Eğitim Sen olarak, söz konusu hukuksuzluğun önlenmesi ve getirilen hükümlerin yaratacağı tahribatı engellemek amacıyla yönetmeliği (14.11.2017)tarihi itibariyle yargıya taşıdığımızın bilinmesini isteriz. Eğitimin, eğitim emekçilerinin ve öğrencilerin ihtiyaçlarını, taleplerini görmezden gelenlerin karşısında örgütlü gücümüzle duracağımızdan ve eğitimin gerçek gündeminin sesi olacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır.”
Haber Merkezi

YORUM YAP