Velilere Aile Eğitimi Semineri düzenlendi

Velilere Aile Eğitimi Semineri düzenlendi

18.10.2019 11:21:43

Özel Silivri Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü, velilerine yönelik dolu dolu bir Aile Eğitimi Semineri düzenledi. Veliler birçok konuda bilgilenirken sorularının da cevaplarını buldu.

Özel Silivri Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü, 16 Ekim 2019 tarihinde velilerine yönelik dolu dolu Aile Eğitimi Semineri düzenledi. Kurucu Cemile Eren, Kurum Müdürü Uzman Psikolog Handan Demirkıran, velilerinin birçok konuda bilgilenmelerini sağladı.
Önce Kurum Müdürü Handan Demirkıran, “Özel Eğitim nedir? Özel Eğitim neyi hedefler?” gibi birçok soruyu yanıtlayarak velileri aydınlattı. Ardından Mavi Dil Konuşma Merkezi sahibi Dil Konuşma Terapisti Emine Saran, mesleği ve Dil Konuşma Terapisi hakkında bilgi paylaştı. Ardından kurumun Halkla İlişkiler Müdürü Armağan Peker Sert, özel gereksinime ihtiyacı olan bireylerin ve ailelerinin haklarını anlattı ve son düzenlemeleri açıkladı.
Yetkililer, velilerin sıkıntılarını dinledi ve sorularına yanıt buldu.

ÖZEL EĞİTİMİN TANIMI, ÖZELLİĞİ, GELİŞİMSEL FARKLILIKLAR…
Özel Silivri Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Handan Demirkıran, Özel Eğitimin tanımını yaparak başladığı konuşmasına, Özel Eğitim Merkezini diğer kurumlardan ayıran en önemli özelliğin; uygun eğitimci tarafından çocuğa bire bir eğitim verilmesi, her çocuğun düzeyi ve ihtiyaçları doğrultusunda bireysel eğitim programının olması ve konunun uzmanı tarafından bu programın uygulanması olarak açıkladı. Gelişimsel farklılıkları ise şöyle sıraladı; otizm, işitme, görme, ortopedik bozukluklar, konuşma ve dil alanıyla ilgili zorluklar, zekâ (bilişsel gelişim) alanında yaşanan sorunlar, travmatik beyin hasarı, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ya da okuma güçlüğü (disleksi), yazma güçlüğü (disgrafi), matematikle ilgili zorluk (diskalkuli) gibi öğrenme alanında yaşanan güçlüklerin tamamı özel eğitimin konusu olabilir.

ÇALIŞMA ALANLARI
Uzman Psikolog Handan Demirkına, çalışma alanlarını; Yaygın Gelişimsel Bozukluklar, Bedensel Engellilerin Eğitimi, Özel Öğrenme Güçlüğü, İşitme Engellilerin Eğitimi ve Zihinsel Engelliler Eğitimi olarak anlattı ve sunumunu şu başlıklar altında sıraladı;

ÖZEL EĞİTİM MERKEZİNDE KİMLER ÇALIŞIR?
Her bireyin tanı ve ihtiyacına yönelik çalışan ekip değişiklik gösterebilir ancak öncelikle bu ekibin en başı ve en vazgeçilmezi aile fertleridir. Onun dışında Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi Müdürü, Özel Eğitim Öğretmeni, Sınıf Öğretmeni, Branş Öğretmenleri (resim, müzik vb.), Çocuk Gelişimcisi, Okul Öncesi Öğretmeni, Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni, Psikolog, Fizyoterapist, Odyolog, Sosyal Hizmetler Uzmanı, Dil ve Konuşma Terapisti özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görevlendirilen kişilerdir.

ÖZEL EĞİTİM NEYİ AMAÇLAR?
Çoğunluktan farklı ve özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara sunulan, üstün yetenekli olanları yetenekleri doğrultusunda en üst düzeye çıkmasını sağlayan, yetersizliği engele dönüştürmeyi önleyen, engelli bireyi kendine yeterli hale getirerek, topluma kaynaşmasını ve bağımsız, üretici bireyler olmasını destekleyecek becerilerle donatılan eğitimler verilmesi amaçlanır.
Toplum içindeki rollerini gerçekleştirebilen, başkaları ile iyi ilişkiler kurabilen, iş birliği içinde çalışabilen, çevresine uyum sağlayabilen, üretici ve mutlu bir vatandaş olarak yetişmelerini, kendi kendine yeterli bir duruma gelmeleri için temel yaşam becerilerini geliştirmelerini, uygun eğitim programları ile özel yöntem, personel ve araç gereç kullanarak ilgileri, gereksinimleri, yetenekleri ve yeterlilikleri doğrultusunda, üst öğrenime, iş ve meslek alanlarına ve yaşama hazırlanmalarını amaçlar.”

SARAN, KENDİNİ TANITTI VE MESLEĞİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Handan Demirkıran'ın ardından sözü Dil Konuşma Terapisti Emine Saran aldı. Lisans eğitimini Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde Yüksek Lisans eğitimini ise Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanlığı olarak tamamlayan Saran, öncelikle temsil ettiği ve oldukça yeni olan meslek grubu hakkında şu bilgileri paylaştı: “ Dil ve Konuşma Terapisti; dil ve konuşma terapisti alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun veya diğer lisans eğitimleri üzerine dil ve konuşma terapisi alanında yüksek lisans veya doktora yapan, bireylerin ses, konuşma ve dil bozukluklarının önlenmesi için çalışmalar yapan ve ilgili uzman tabip tarafından teşhisi konulmuş yutkunma, dil ve konuşma bozukluklarının rehabilitasyonunu sağlayan sağlık meslek mensubudur.”

DİL VE KONUŞMA BOZULUKLARI
Dil Konuşma Terapisti Emine Saran, Dil ve Konuşma Bozukluklarını iki gruba ayırarak nedenlerini şöyle sıraladı; 1- Dil Bozuklukları; İfade edici araç yok, ya da önlemli ölüde eksik. İşitme Kaybına, Beyin hasarına veya Kromozom anomalilerine bağlı,
2-Konuşma Bozuklukları (sesletim, akılcılıkl, ses); İfade edici araç var. Gecikmiş konuşmaya bağlı, İşitme kaybına bağlı, Model almaya bağlı, Konuşma organlarında herhangi bir hasara bağlı, Sosyal çevre tepkisine bağlı, Bireysel tutumlara bağlı.

TERAPİ
Emine Saran, sunumunu terapiyi anlatarak şöyle devam etti: “Terapinin amacı fayda kazanımı. Değerlendirme ise gözlem, aile /kişisel öykü, formal ölçüm aletleri (testler, ölçekler v.b) aracılığıyla yapılmakta. Motivasyon, doğru ve gerçekçi hedef belirleme, aile katılımı ve desteği, ek tanı, çocuğun/kişinin bireysel özellikleri ve sosyal çevre terapiyi etkileyen unsurlar. İşitme testi, gerekli tıbbi yardım, dikkat, davranış problemleri, motivasyon ve bakım verenlerin koşulları çocuk/kişinin terapiye hazır olup olmadığını belirler.

KULLANILAN ARAÇLAR

Terapide; oyun/oyuncak, uygun görsel materyal, kitaplar ve sosyal iletişimde kullanılabileceğimiz bütün eserler, araç olarak kullanılır.”

ÖZEL GEREKSİNİME İHTİYACI OLAN BİREY VE AİLELERİNİN HAKLARI
Aile Eğitimi Seminerinin son konuşmacısı ise kurumun Halkla İlişkiler Müdürü Armağan Peker Sert oldu. Sert, sunumunda özel gereksinime ihtiyacı olan bireylerin ve ailelerinin haklarını anlattı. Haklardan bazıları şöyle;

ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN ANNELERE YARI ZAMANLI ÇALIŞMA HAKKI
Resmi Gazetede yayınlanan Torba Yasa ile (10 Şubat 2016/6663 sayılı kanun); engelli çocuğu olan anneler için, doğumdan sonra 12 ayı geçmemiş olması şartı ile 12 ay yarı zamanlı çalışma hakkı getirilmiştir. Bu yarı zamanlı çalışma tam maaşlıdır. Öte yandan çocuğun ilköğretim çağına dek yarı zamanlı çalışma (maaş ve özlük hakların yarısı karşılığında) talep edilmektedir. Buna göre engelli çocuğu olan anne 12 ay boyunca tam maaş alarak yarı zamanlı çalışabilecek (süt izni hakkını kullanmadan), 12 ayın devamında ise ilköğretim yaşına dek yarı maaşla yarı zamanlı çalışabilecek.

ENGELLİ MAAŞLARI
%40 ve üzerinde engelli olanlar herhangi bir sigorta kolunda çalışmıyorlar ise hane gelirinin tamamı kişi başına bölündüğünde kişi başı 609,67 liranın altından olanlar içindir. Bu miktar; asgari ücretin her artışında asgari ücretin üçte biri olarak hesaplanır. Müracaatlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılır. 2022 Sayılı Kanuna göre engelli maaşları şunlardır;
1) On sekiz yaş üstü engelli maaşı (engel oranı %70 ve üzerinde olanlar için)
2) On sekiz yaş üstü engelli maaşı (engel oranı %40 ile %69 arasında olanlar için)
3) On sekiz yaş altı engelli yakını maaşı (Engelli çocuğun anne veya babasının sigortalı bir işte çalışıyor olması halinde bu maaş bağlanmaz)

VAKIF AYLIĞI
VAKIFLAR Genel Müdürlüğünce 18 yaşını dolduran, %40 ve üzeri engelli olup hiçbir ad altında maaş almayanlardan gerekli şartları taşıyanlara aylık bağlanır. Vakıf aylığı sınırlı sayıda kişilere verildiğinden vakıf, engel oranı yüksek olanlardan düşük olanlara sıralama yapabilir. Vakıflar Genel

Müdürlüğünden bu konuda bilgi alınabilir.

EVDE BAKIM MAAŞI
Raporlarında ağır engelli olması şartı, hane geliri kişi başına 1219, 34 liradan (asgari ücretin üçte ikisi) az olması şartı ile engelli bireye bakım veren kişiye bağlanan maaştır. Müracaatlar İl/İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine yapılır. 2019 yılı ilk 6 ayı için bakım maaşı 1384,59 liradır. Aynı hanede ağır engelli birden fazla kişi vara, bir engelliden sonraki her bir engelli iki kişi sayılır. Bakıma ihtiyacı olan engelli bireyin ikametgâh adresinin değişmesi, hane gelirinin artması, hanede yaşayanların sayısının değişmesi bildirimi zorunlu durumlardandır. Bir akraba, bakıma ihtiyacı olan bir engelliye veya bakmakla yükümlü olunan bireyler tanımındaki aynı evde yaşayan bakıma ihtiyacı olan iki engelliye bakım hizmeti verebilir. Bu durumda iki ayrı maaş alınacaktır.”
Armağan Peker Sert, sunumuna Engelli Çocuğu olan Annelere Erken Emeklilik Hakkı, Engelliler için Engellilik Gelir Vergisi İndirimi, ÖTV İstisnalı Araç Alımı, Engelli Çocukların Eğitim Hakkı, Engelli Memur Hakları, Bazı Kamusal Haklar, Dijitürk İndirimi, Türk Telekom Sosyal Tarife, Ulaşımda İndirim, Müze ve Ören Yerlerde indirim, Devlet Tiyatrolarında indirim, Bayilikler, Belediye Hizmetleri, Muayenede Öncelik hakkı, TOKİ Kura Çekilişinde Hakları, Engelli Çocuğu Olan Çalışanların Hakları gibi başlıklar altında sunumunu tamamladı.
Aile Eğitimi semineri soru ve cevap şeklinde sona erdi. Veliler, sıkıntılarını yetkililerle paylaşırken ve birçok konuda bilgilendirilirken, toplumun da en azından özel bireylerle ilgili bilinçlendirmesini ve daha duyarlı olmasıyla ilgili taleplerini dile getirdiler.
Renginar SALİ

YORUM YAP