Vali Yardımcısı Aksanyar: Silivri'de afetle mücadele başarısı var

Vali Yardımcısı Aksanyar: Silivri'de afetle mücadele başarısı var

17.09.2021 08:54:49

İlçe Afet ve Acil Durum Müdahale Plan ve Tatbikat Toplantısı'na katılan İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Yaşar     Aksanyar, ilçemizdeki çalışmaları “Silivri'de sadece tohum atılmamış, tohum filizlenmiş. Fidana doğru giden bir afetle mücadele ve afetle eğitim başarısı var.” diyerek bir de Afet Acil Planında iki önemli noktaya değindi.

Silivri İlçe Afet ve Acil Durum Müdahale Plan ve Tatbikat Toplantısı düzenlendi. İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Yaşar Aksaniyar, İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, Silivri Emniyet Müdürü Cemil Erim, Belediye Başkan Yardımcısı Harun Akkan, ilçe kurum müdürleri, muhtarlar, İstanbul İl Afet Acil Durum Müdürü Gökhan Yılmaz, Silivri Zabıta Müdürü, Silivri Afet ve Koordinasyon Merkezi Müdürü Uğur Tozlu katıldı.
TOZLU, TATBİKAT PLANINI AÇIKLADI
Toplantı, Silivri Afet ve Koordinasyon Merkezi Müdürü Uğur Tozlu'nun açılış konuşmasıyla başladı. Eğitimlerin yanı sıra depremde neler yapılabileceğini anlatan AFAD Başkanlığınca bir tatbikat planladığını, bu tatbikatın çalışma gruplarıyla 19-21 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirileceğini ifade etti.
Tozlu, tatbikatın amacını ve kapsamını, zamanı, süresi ve icra şeklini, katılımcı ve görevlileri açıkladı. Ulusal Tatbikat Kapsamında Yapılan Toplantıları, tatbikat senaryosunu, senaryo akış tablosunu, çalışma gruplarını ve tatbikat kapsamında yapılacak çalışmalar, katılan personel sayılarını anlattı.
2021 yılının Afet Yılı olarak belirlenmesi üzerine toplumda afet bilinci oluşturulmak için İstanbul İl Acil Durum Müdürlüğü ile Silivri Belediyesinin ortaklaşa yürütmüş olduğu eğitimlerle ilçemizde 26 bin kişiye yüz yüze afet bilinci ve tatbikat eğitimin verildiğini paylaşan Uğur Tozlu, söz konusu eğitimlerin devam edeceğini belirtti.

AKKAN, AFETLERE HAZIRLIK KAPSAMINDA BELEDİYE TARAFINDAN YAPILANLARI ANLATTI
Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Harun Akkan, “Afet maalesef yaşamımız bir parçası, önemli olan bizim vereceğimiz tepki. Afetlerden önce ve sonrasında yapmamız gerekenler ve almamız gereken tedbirler var.” diyerek başladığı konuşmasına 2019 yılında göreve gelen yeni yönetimin Volkan Yılmaz'ın başkanlığında deprem, sel ve tsunami gibi risklere hazırlık kapsamında yapılan çalışmalardan söz etti.
Akkan, şehrimizdeki riskli alan ve binaların tespitine dönük Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgesinin hazırlandığı, deprem ve sel risklerine göre imar plan revizyonu, Silivri Afet ve Koordinasyon Merkezi'nin kuruluş ve amacını, Kentsel Dönüşüm kapsamında 68 dairelik bir sitenin yıkılıp yeniden yapımının belediye tarafından kurulan şirket tarafından gerçekleştireceğini paylaştı.

YILMAZ, AFET KONUSUNDA EĞİTİM VE BİLİNCİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
İstanbul İl Afet Acil Durum Müdürü Gökhan Yılmaz, AFAD'ın kuruluş ve amacına değindiği konuşmasında Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Yılmaz, afetler konusunda eğitim ve bilincinin önemine değindi. Gerekli tedbirler alındığında ancak can ve mal kayıplarının azaltılabileceğinden söz eden Gökhan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Afetlere hazırlığı kendimiz için bir külfet olarak değil, hayatınızın bir parçası olarak görmek zorundayız. Afetle mücadelede bizi etkileyebilecek riskleri önceden öngörmeli ve tedbir almalı. Eşyalar sabitlenmeli, yangına neden olacak malzemelerle ilgili tedbir almayı unutmayın. Yapılan araştırmalarda yaralanmaların yüzde 50'si, ölümlerin ise yüzde 3'ü aslında evlerin yıkılmasından değil, içlerinde yapısal olmayan kazalardan meydana geldiği tespit edilmiş.”
Afet Riski planlarının il il yapıldığını paylaşan İl Afet Müdürü, risklerin ortadan kaldırılması yönünde İstanbul'da plan çalışmalarını yürüttüklerini ve yıl tamamlanmadan tamamlayıp Valiliğin onayı ile yürütmeye sokmak istediklerini açıkladı. Bu planlar doğrultusunda eylemlerin el birliği ile yapıldığı takdirde afetlere dirençli bir toplumun oluşacağını belirten Yılmaz, çalışmaların istediğimiz sonuçlara ulaşmasını diledi.

KAYMAKAM TOĞAN: AFETLERE EN İYİ ŞEKİLDE HAZIRLANMAK VE MÜDAHALE ETMEK ÖNCELİĞİMİZ
Silivri İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, konuşmasında şu ifadelerine yer verdi: “Deprem, sel gibi olası afetlerde, öncesinde hazır olmak, sonrasında müdahale etmek yetkin ve verimli bir şekilde, olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için tüm çabamız. Bakanlığımız, Valiliğimizin, AFAD'ımızın direktifleri doğrultusunda, onların rehberliğinde ilçemiz düzeyinde, Belediyemiz, kamu kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımızla, afetlere en iyi şekilde hazırlanmak ve müdahale etmek bizim önceliğimiz. Önümüzde bir tatbikat sürecimiz var. Ona en iyi şekilde hazırlanmak, kamu kurumları olarak üzerimize düşen görev neyse yerine getirmek için gerekli planlamayı yapıyoruz.

“BAŞKAN VOLKAN YILMAZ VE EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜRLER”
Belediyemizin inşa etmiş olduğu Silivri Afet ve Koordinasyon Merkezi'mizi Vali Yardımcımızla birlikte gezdik. Gerçekten örnek gösterilebilecek bir merkez olmuş. Başta Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Toplantımızın verimli geçtiğini düşünüyorum. Bize yol gösterici bilgiler paylaşıldı. İnşallah yaptığımız hazırlıklar ve çalışmalar da verimli olur. İnşallah afet yaşandığında da en az zararla atlatırız. Katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.”

AKSANYAR: GURURLANDIM
İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Yaşar Aksanyar, konuşmasında şu sözlerine yer verdi: “Silivri Afet ve Koordinasyon Merkezi'ni gezerken güzel planlar ve başlangıçlar yapıldığını, ekibin bu işe motive olduğunu, sizlerin de ilgi gösterip buraya toplanıp dikkatle dinlediğinizi görünce gururlandım.

“DENİZDEN ERİŞİM İÇİN YANAŞMA ALANI ÖNERİSİ”
Silivri Afet Planını yaparken birkaç tane maddeyi göz önünde bulundurmaktan kaçınmamalısınız. Silivri'ye denizden erişim var. Belediye mutlaka denizle bağlantılı kurum ve kuruluşlarla bağlantı yaparak, buraya araçla gelinebilecek, tır indirilebilecek, otobüslerin indirip bindirileceği bir yanaşma yeri yaptırmalı. İkinci bir alternatif olmalı.

“3-4 MİLYONLUK BİR SİLİVRİ'Yİ YÖNETMEK ZORUNDA KALABİLİRSİNİZ”
Silivri ve Çatalca olası bir afette ana ulaşım aksı olacak bir yer. Bu avantaj çünkü ilk gelebilen ekipler ilk size müdahale edecek. İstanbul'un birçok yerinde barınma alanları planlandı ama şehirden kaçmayı düşünenler, şehrin doğusuna gidemeyenler çadırlarını alıp sizin bölgenize kurmayı düşünecekler. 200 binlik nüfus bir anda 3-4-5 milyona dönüşebilir. 3-4 milyonluk bir Silivri'yi yönetmek zorunda kalabilirsiniz.

“İLK 3-5 GÜN KENDİ KENDİNİZE YETEBİLMENİN PLANINI YAPMALISINIZ”
İlk 3-5 gün boyunca kendi kendinize yetebilmenin planını yapmalısınız. Bu işin doğası. Afetin yönetimi yereldendir. İlk 24 saati atlatacak olan heyet buradaki heyettir. Hepimiz yerimize birini yetiştirmeli. Gündemimiz afetlere karşı farkındalık, afet gününde yiğitlik olsun, gençleri organize etmek olsun. O günü aramayalım. AFAD'ın internette bir eğitim videosu var. Mutlaka izleyin, izlettirin.

“TOHUMDAN FİDANA GİDEN BİR AFETLE MÜCADELE VE EĞİTİM BAŞARISI VAR”
Silivri bana her zaman sempatik gelmiştir. Bugün burada bu dikkatle, sevgi ve ilgiyle beni dinleyen siz değerli kardeşlerimden Allah rızası için razıyım. Adını koymasak bile bu işin yürüyeceğine dair inancım tam. Burada sadece tohum atılmamış, tohum filizlenmiş. Fidana doğru giden bir afetle mücadele ve afetle eğitim başarısı var. Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, AFAD'ımızın ve sizlerin çok değerli katkıları var. Gayretlerinizin semeresini bir gün mutlaka alacaksınız. Gayretleriniz daim olsun.”
Toplantının ardından 19 Mayıs Meydanı'nda Silivri Belediyesi tarafından kurulan Silivri Afet ve Koordinasyon Merkezi standı ziyaret edilerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Renginar SALİ

YORUM YAP