Uğur Lisesi’nden Piri Mehmet Paşa’ya tiyatrolu anlatım

Uğur Lisesi’nden Piri Mehmet Paşa’ya tiyatrolu anlatım

16.04.2018 09:49:19

Uğur Temel Lisesi öğrencileri, Öncü Şahsiyetlerden Osmanlı Devlet Adamı Piri Mehmet Paşa'yı tiyatrolu sunum eşliğinde anlattı.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Öncü Şahsiyetler Projesi kapsamında dün Silivri Uğur Temel Lisesi tarafından düzenlenen programda I.Selim saltanatının son yıllarında ve I.Süleyman saltanatının ilk yıllarında sadrazamlık yapmış Osmanlı Devlet Adamı Piri Mehmet Paşa tanıtıldı. Turgut Reis İlkokulu'nun salonunda gerçekleştirilen programa İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Şen, okul yöneticileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Program, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının huzurunda bir dakikalık saygı duruşu, ardından İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.
Uğurlu öğrenciler, Piri Mehmet Paşa'nın hayatını tiyatrolu sunumla anlattı. Osmanlı Devlet Adamının aldığı eğitim, bulunduğu devlet görevlerinde yaptığı çalışmalar anlatıldı.
Emekliliğinde Silivri'deki çiftliğine çekilerek sakin hayat süren paşa, 1533 yılında Edirne'de vefat etti ve Silivri'de yaptırdığı camii yanına defnedildi. Devlet hizmeti süresince eline geçen mal ve parayı hayır işlerine yatıran Piri Mehmet Paşa, Osmanlı Devleti'nin hakim olduğu birçok bölgede, camiden zaviyeye, mektepten medreseye, imaretten kervansaraya kadar pek çok hayır eseri yaptırdı. Uğur Lisesi tarafından hazırlanan programda Piri Mehmet Paşa'nın; İstanbul-Zeyrek'te Soğukkuyu Camii, Mercan'da Terlikçiler Mescidi, Hasköy'de Pîrî Paşa Camii, Belgrad'ta cami, Bursa Pınarbaşı'nda mescid, Gülek kalesi civarında zaviye ve kervansaray, Karaman'da mektep, Silivri'de cami, imaret, mektep, medrese, Konya'da mescit, hankâh imaret ve Aksaray'da bir mektep gibi yaptırdığı eserlerinden bazıları sunum eşliğinde gösterildi.

KAZANCI: KISA ÖMRÜNE BÜYÜK İŞLER SIĞDIRMIŞ
Piri Mehmet Paşa İlkokulu Müdürü Harun Kazancı, program sonunda söz alarak, Osmanlı Devlet adamının adına ilçemizde okul, cami, mahallenin bulunduğu, kendisi de bu okulda görev yapmaktan onur ve gurur duyduğunu paylaştı. Kazancı, Piri Mehmet Paşa'nın kısa bir ömre büyük işler sığdırdığını dile getirdi.

ŞEN, TEBRİK VE TEŞEKKÜR ETTİ
İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Şen, Piri Mehmet Paşa'nın hayatının tiyatral bir şekilde anlatıldığı güzel programları dolayısıyla Uğur Lisesi öğrenci ve öğretmenlerine teşekkür etti. Şen, okul yöneticilerini de tebrik etti.

Renginar SALİ

YORUM YAP