İlker Bayrak

Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliği

Bu haftaki yazımda sizlere Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliğini tanıtmak istiyorum. Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından, Türk Hava Yolları İsim Sponsorluğunda ve BEBKA destekleri ile 4-5-6-7 Mayıs 2017 tarihlerinde TÜYAP Fuar Merkezi'nde düzenlenecek. Bursa Bilim Şenliği'nin bu yıl ki konsepti “ Enerji Verimliliği” olarak belirlenmiş. Bu konsept başta olmak üzere bilim ve teknoloji alanında projelerin, atölye çalışmalarının, bilim gösterilerinin ve konferansların gerçekleştirileceği Bursa Bilim Şenliğinin bu yıl ilk kez TÜYAP Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Geçtiğimiz yıl Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliği kapsamında 3 günde toplamda 230.000 ziyaretçi etkinliklere katılım göstermiş. Yapılan atölye çalışmalarında bir Türkiye rekoru kırılarak 72.882 atölye çalışması gerçekleştirilmiş. Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliği 2017 içerisinde aynı anda en fazla katılım ile atölye çalışması gerçekleştirme dünya rekoru denemesi yapılacak. Bu rekor denemesi esnasında atölye çalışması gerçekleştirecek olmak büyük heyecan.
Bursa Bilim Şenliği'17 Proje Yarışması ana konsepti “Enerji Verimliliği ”... Proje yarışmasına başvuru yapacak olan projelerin de bu konsept dahilinde çalışmalarını yürütmeleri bekleniyor.
Proje yarışmasının amacı ülkemize bilimi sevdirmek, bu konuda bir farkındalık yaratmak, alışkanlık kazandırmak ve analitik düşünce yapısına sahip geleceğin bilim insanlarının yetişmesine katkı sağlayarak toplumda araştırma, buluş yapma heyecanı oluşturmak.
Bursa Bilim Şenliği proje yarışması kapsamında bugüne kadar toplamda 167.000 TL ödül proje sahiplerini bulmuş. Proje finalistleri arasından bazı projeler NASA ve Microsoft gibi uluslararası kurumlar tarafından da değerlendirilmiş. İnsansız Hava Araçları Yarışması kapsamında “Tasarla Yap Uçur” adı ile gerçekleştirilen insansız hava araçları yarışmaları bu yıl Bursa Bilim Şenliği kapsamında gerçekleştirilecek. Tasarla Yap Uçur 2017 yarışmasında 2 kategoride yarışlar gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bunlar sabit kanatlı ( Uçak ) İnsansız hava araçları ile döner kanatlı (Drone) kategorileri...
Katılımcı takımlar uçuş alanı içerisinde bir hedef bölgeye hava araçlarını ulaştırmak için mücadele edecekler ve kırmızı hatla çevrili olan alan üzerinde tanımlanan görevleri yapıp iniş yapacaklar. Takımlar son görevde belirlenen alan içerisine yangın söndürme görevini de gerçekleştirecekler.
Takımlar tanımlanan görevleri en uygun şekilde yapacak olan insansız, elektrikle çalışan, radyo kontrollü modüler bir hava aracının tasarımını imalatını yapacak. Amaç yüksek performanslı, dengeli bir tasarıma sahip, iyi uçuş kontrol kalitesi sağlayabilen ve üretimi kolay olan bir hava aracı tasarlamak. Kulağa çok güzel geliyor değil mi?
Biz de bir atölye çalışması gerçekleştirmek üzere, Organizasyon ve Proje ekibinden resmi bir davet aldık. Çok teşekkür ederiz. “Artırılmış Gerçeklikle Uzay Dersi Atölyesi” isimli çalışmamız kabul edildi. Buradan, başta Konuray AYDINER'e, organizasyon ve proje ekibine çok teşekkür ederiz. Böyle organizasyonlara ihtiyacımız var. Hem davetlerinden ötürü, hem de bu güzel organizasyondan ötürü Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni ve organizasyona emek veren herkesi kutluyorum. Tekrar teşekkür ediyorum. Artırılmış Gerçeklik bu yıl benim üzerinde çok durduğum bir konu oldu. Zira çok revaçta zaten. Artırılmış gerçeklik sınıfta potansiyeli oldukça yüksek, yeni bir teknoloji uygulamaları bütünü. Artırılmış Gerçeklik Uygulamaların, gerçek fiziksel ortamların çeşitli ses, resim, video vb. dijital ortamlarla zenginleştirilmesi... Bu yönüyle FATİH PROJESİ argümanlarıyla örtüşüyor. Uzay çalışmaları için ise, muhteşem fırsatlar sunuyor. Bu konuda yeni bir eğitim- öğretim yaklaşımı geliştirdiğimi hemen söyleyebilirim. Öğrenciler, çocuklar çok mutlu oluyor. Eğlenerek öğrenme dediğimiz şey bu olsa gerek. “Buluş yoluyla öğrenme” yi de kullanarak hatta STEM'den yararlanarak keyifli bir atölye çalışması oluşturduk. Yaptığımız atölye çalışması ile bir dünya rekoru denemesine de imza atılmasına katkı sağlayacak olmanın keyfini şimdiden hissetmiyor değilim, hemen söyleyeyim. Uzay araçlarını, gezegenleri, güneş sistemini 4D canlandırmaya ne dersiniz? Evet o zaman herkesi Bursa Bilim Şenliğine, Artırılmış Gerçeklik ile Uzay Dersi Atölyesine bekliyoruz. Hoşça Kalın.

YORUM YAP