‘Tapu sorunu nihayet çözülüyor’

‘Tapu sorunu nihayet çözülüyor’

16.05.2017 10:42:00

AK Parti Silivri İlçe Başkanı Rıfat Kutlu Sayalar, Danamandıra ve Çayırdre köylerinde yaşanan tapu sorununun çözümüne ilişkin AK Partili milletvekillerinin geçtiğimiz yıl sunduğu teklifin TBMM'de onaylanmak üzere komisyondan geçtiğini müjdeledi.

AK Parti İstanbul Milletvekilleri Harun Karaca, Mustafa Şentop, Tülay Kaynarca, Halis Dalkılıç, Mehmet Doğan Kubat, Feyzullah Kıyıklık, Nurettin Nebati, Erkan Kandemir, Abdullah Başçı, Mürteza Zengin, Yıldız Seferinoğlu, 16 Şubat 2016 tarihinde Hazineye ait taşınmaz malların değerlendirilmesi ve katma değer vergisi kanununda değişiklik yapılması hakkındaki kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına teklifte bulundu.
Teklif, TBMM'de onaylanmak üzere Plan ve Bükçe Komisyonundan geçtiğimiz hafta geçti.
Değişiklik talep edilen Maddenin gerekçesi şöyle ifade edildi:
“Teklif doğrultusunda 4706 sayılı kanuna eklenmesi öngörülen geçici 22. Maddede yapılan düzenleme ile; İstanbul ili, Silivri ilçesine bağlı Sayalar, Danamandıra ve Çayırdre Köyleri ile Çatalca ilçesi Hallaçlı, Gümüşpınar, Aydınlar, Karamandere ve Yaylacık köylerinin eski köy yerleşim alanları ile Çatalca ilçesi Binkılıç mahallesinin yerleşim alanında bulunan, üzerinde vatandaşlarımıza ait ev, ahır ve müştemilatları bulunan ve yüzölçümü beş bin metre kareye kadar olan Hazineye ait taşınmazlar ile yüzölçümü daha büyük olan taşınmazların ifrazı mümkün olan en fazla beş bin metrekareye kadar olan kısmının; 19 Temmuz 2003 tarihinden önce kullanılıyor olması kullanımın halen devam etmesi kaydıyla ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde bu taşınmazları satın almak için idareye başvuruda bulunulması halinde kullanıcılarına veya bunların kanuni haleflerine rayiç bedel üzerinden doğrudan satılabilmesi imkanı getirilerek, bu köyler ile mahalle halkının 130 yıldır süren mülkiyete ilişkin mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmıştır.”
Komisyonda 29 Haziran 2001 tarih ve 4706 sayıl ı Hazineye ait taşınmaz malların değerlendirilmesi ve katma değer vergisi kanununda değişiklik yapılması hakkında kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

Geçici Madde 22
12 Kasım 2012 tarihli ve 6360 sayılı kanun ile tüzel kişiliği kaldırılarak bağlı bulundukları ilçe belediyesine mahalle olarak katılan İstanbul İli, Silivri İlçesine bağlı Sayalar, Danamandıra ve Çayırdere köyleri ile Çatalca ilçesi Hallaçlı, Gümüşpınar, Aydınlar, Karamandere ve Yaylaclık Köylerinin eski köy yerleşim alanları ile Çatalca ilçesi Binkılıç mahallesinin yerleşim alanında bulunan Hazineye ait taşınmazların beş bin metrekareye kadar olan kısmı; 19 Temmuz 2003 tarihinden önce kullanılıyor olması ve kullanımın halen devam etmesi kaydıyla ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde idareye başvuruda bulunulması halinde, kullanıcılarına veya bunların kanuni haleflerine rayiç bedel üzerinden doğrudan satılabilir.”

DEĞİŞTİRİLEN VE EKLENEN MADDELER
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığında görüşülmekte olan 2/1703 esas numaraları kanun teklifinin 12. Maddesi ile 4706 sayılı kanuna eklenen geçici 22. Maddede geçen “ben bin” ibaresi “yedibin” olarak değiştirildi ve maddenin sonuna aşağıdaki cümleler eklendi:
“Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilir. Satış bedelinin taksitle ödenmesi halinde, bu bedel en fazla beş yılda on eşit taksitle faizsiz olarak ödenir.”

GEREKÇE
Önerge ile maddeden yararlanacak vatandaşlarımızın kullandıkları arazilerden daha fazla edinebilmesi ve satış bedelini taksitlendirme imkanı elde edebilmeleri amacıyla maddede teknik düzeltme yapılması amaçlanmıştır.

KUTLU: TAPU PROBLEMİ NİYAHET ÇÖZÜME KAVUŞUYOR
Konuyla ilgili müjdeyi paylaşan AK Parti Silivri İlçe Başkanı Rıfat Kutlu, “Orman köylerine büyük müjde… 130 yıllık tapu meselesi AK Parti iktidarı ile son buldu. Başta AK Parti Milletvekilimiz Tülay Kaynarca'nın yoğun gayretleri ve 3. Bölge Milletvekillerimizin desteğiyle Sayalar, Danamandıra ve Çayırdere köylerinin, köy yerleşim planında kalan hazineye ait taşınmazların tapu problemi nihayet sonuca kavuştu. Önceki kanun maddesinde en fazla 5000 metrekare koşulu, 7000 metrekareye çıkartıldı, rayiç bedel üzerinden 5 yıl ödeme koşulu ve faizsiz 10 taksite bölündü. Silivri ve Çatalca orman köylerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Sevginar SALİ

YORUM YAP