“Spor Kulüplerine yapılan kiralamalar mevzuata aykırı!”

“Spor Kulüplerine yapılan kiralamalar mevzuata aykırı!”

16.11.2018 10:42:20

Sayıştay 2017 denetim raporunda Silivri Belediyesini “Spor Kulüplerine Yapılan Taşınmaz Kiralamalarının Mevzuata Aykırı Olması ve Kira Tahsilatlarının Yapılmaması” hususunda uyardı.

Raporda konuyla ilgili değerlendirme aynen şu şekilde ifade buldu: “Mülkiyeti veya tasarrufu belediye ait yüksek kira geliri getirmesi muhtemelen olan otopark, düğün salonu, halı saha vs amaçlarla kullanılan aşağıdaki listede belirtilen taşınmazların çok düşük bedellerle spor kulüplerine kiraya verildiği ve bu kulüplerden herhangi bir tahsilat işleminin de yapılmadığı/yapılamadığı, Silivri Spor Kulübüne (profesyonel spor kulübü) sahildeki en işlek otopark alanın herhangi bir meclis veya encümen kararı alınmadan ücretsiz kullandırıldığı, Alibey Spor Kulübünün işlettiği otopark alanının İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 12.03.2015 tarih ve 1332 sayılı Kararında otopark olarak kullandırılmaması gerektiği halde kullandırıldığı ve kira süresi bittiği halde tahliye edilmediği tespit edilmiştir.
Tablo 10: Kulüplerden Tahsil Edilmeyen Kiralar
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun “Belediye Başkanının Görev ve Yetkileri” başlıklı 38'inci maddesinde aynen;
“a) Belediye teşkilâtının en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, belediyenin hak ve menfaatlerini korumak.
…f) Belediyenin gelir ve alacaklarını takip ve tahsil etmek.…” denilmektedir.
Bu madde hükmüne göre belediyenin gelir ve alacaklarını takip ve tahsil etme görevi belediye başkanına verilmiş ve bu konuda belediye başkanı birinci derecede sorumlu kılınmıştır.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu'nun “Muhasebe Hizmeti ve Muhasebe Yetkilisinin Yetki ve Sorumlulukları” başlıklı 61'inci maddesinde ise muhasebe yetkilisine gelirlerin ve alacakların tahsili görevi verilmiştir.
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un, “Ödeme zamanı ve önce ödeme” başlıklı 37'nci maddesinde; amme alacaklarının hususi kanunlarında belli edilen zamanlarda ödeneceği, hususi kanunlarında ödeme zamanı tespit edilmemiş amme alacaklarının ise Maliye Vekâletince belirtilecek usule göre yapılacak tebliğden itibaren bir ay içinde ödeneceği hükmü yer almaktadır.
6183 sayılı Kanun'un “Ödeme emri” başlıklı 55'inci maddesinin birinci fıkrasında; “Amme alacağını vadesinde ödemeyenlere, 7 gün içinde borçlarını ödemeleri veya mal bildiriminde bulunmaları lüzumu bir "ödeme emri" ile tebliğ olunur.” denilmektedir.
Yukarıdaki hükümler birlikte değerlendirildiğinde; amme alacaklarına ilişkin olarak amme borçlusuna bir “ihbarname” düzenlenmeli ve tebliğ edildikten sonra 1 ay içinde ödeme yapılması istenmelidir. Buna rağmen ödeme yapılmazsa borçluya, 7 gün içinde borçlarını ödemesi veya mal bildiriminde bulunması için bir “ödeme emri” düzenlenmesinin gerektiği anlaşılmaktadır.

“KAYNAKLAR İSRAF EDİLMEKTE”
Silivri ilçe sınırları içerisinde çok fazla sayıda spor kulübü bulunmaktadır. Bütçe imkanları kısıtlı ve yüklü bir borç stokuna sahip olan belediyenin bütün spor kulüplerine, yüksek gelir getirmesi muhtemel olan otopark yerlerini, düğün salonlarını ve işyerlerini düşük kira bedelleri ile kiralaması ve bu kiraları almaması kaynakların israf edildiği anlamına gelmektedir. Kurumun söz konusu kaynaklarının zayi edilmemesi ve etkin kullanılması babında taşınmazların rayiç kira bedellerini tespit ettirmesi, rayiç kira bedelleri üzerinden tahakkuk yaptırması, tahakkuk etmiş kira bedellerinin ödenmesi için gerekli yasal yollara başvurması gerektiği düşülmektedir.
KAMU İDARESİ CEVABINDA; “Spor Kulüplerinin kurumumuza olan vadesi geçen borçları ile ilgili olarak ödeme emirleri düzenlenerek tebliğ edilmiş olup, tahsiline çalışılmaktadır.” denilmektedir.
SONUÇ OLARAK; Kamu idaresi tarafından bulguda belirtilen hususlara iştirak edilerek, vadesi gelen borçlar ile ilgili ödeme emirlerinin düzenlendiği ve tahsilatlarının yapılmaya çalışıldığı ifade edilmiştir. Ancak spor kulüplerinin tamamına yakını kira süresi boyunca herhangi bir kira ödemesinde bulunmamıştır. Kirası ödenmeyen yerlerin kira sözleşmelerinin iptal edilmesi ve tahsilatları için gerekli takip işlemlerinin yapılması, kira süresi biten yerlerin tahliye edilerek kapalı teklif usulü ve/veya açık teklif usulleriyle yeniden kiraya verilmesi, 12.03.2015 tarih 1332 sayılı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararına göre işlem tesis edilmesi, kamu zararının oluşmasını engelleme babına Silivri Spor Kulübüne ücretsiz olarak kullandırılan otopark yeri ile ilgili gerekli tahakkuk işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Bulgu konusu tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir.”
Sevginar SALİ

YORUM YAP