XXXXX

Siyaseti Ayakta Tutan Kamuoyudur


Referandum çalışmaları Silivri’de tüm hızıyla devam ediyor. CHP ile AKP arasında siyasi rekabet referandum üzerinde yoğunlaşmayı sürdürüyor. Her ne kadar seçime tabi tutulacak olanın siyasi bir tercih olmadığı kanısı savunulmaya çalışılsa da Hayır ve Evet diyenler cephesindekiler arasındaki mücadelenin bal gibi buna yönelik olduğu hissediliyor.
Evet ve Hayır’lar siyasi partilerin haklılık ve destek tabanını belirleyecek. Bunu doğrudan siyasi bir oylamaya sokmamak AKP’nin çabası olunca CHP’nin aksi yöndeki uğraşı kaçınılmaz oluyor.
AKP Silivri İlçe Başkanı Metin Karakaş dün düzenlediği basın toplantısında iddialı çıkışlarının, sert söylemlerinin bir yeni perdesini sergiledi. CHP Silivri İlçe Başkanı Selami Değirmenci ile Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın ikili dayanışmasının aksine “Ben ikinize de yeterim”in havasını basmış.
Karakaş, güçlü durmak zorunda. Bir okuyucum “CHP’nin ilçe belediyesi varsa Karakaş’ın da İBB’si var o kadar da yalnız değil” yorumunu yaptı geçtiğimiz günler yazdıklarım üzerine. Tabi ya… Kabul ediyorum atlamışım bunu. İBB’si ne ki Hükümet desteği var Karakaş’ın arkasında her ne kadar Silivri’ye küskün olsalar da…
Silivri’nin hassasiyetlerini Karakaş giderek daha iyi anlıyor. Referandum sonuçları ile ilgili Türkiye geneli iddialı söylemlerini Silivri için “Bir fazla olsun bizim olsun” sözleriyle açıklıyor. Bir fazlası AKP için gerçek anlamda bir başarı olmakla birlikte, ileriki seçimler için ciddi bir motivasyon, Karakaş için güçlü bir referans olacak. Önündeki fırsatı kaçırmama gayreti bu yüzden katlanarak artıyor.
Halk Referandum’un gündem maddeleri ile ilişiğini kesmek üzere. Silivri ölçeğinde de tıpkı Türkiye genelinde olduğu gibi AKP’nin mi yoksa karşısında duranların mı dediği olacak merakı hakim.
Vekiller, bakanlar başka yerlerde Referandum çalışmaları nasıl yürüyor bilmiyorum ama Silivri’de seçimlere halkın gösterdiği ilgi ve alaka malumunuz.  Silivrililerin merakını göz önünde bulunduran siyasilerimiz yoruluyor ama halkın istediğini ortaya koyma konusunda adeta bir birleriyle yarışıyor.
Değirmenci ile Işıklar’ın Karakaş’a söylediklerinin uyandırdığı merakı giderir gidermez karşıdan gelecek cevabın beklentisi sarıyor. Karakaş’ın bugünkü açıklamalarından sonra gözlerin CHP’ye çevrileceği, cevap vermeleri konusunda baskıların baş göstereceği gün gibi aşikar.
Kamuoyunu oluşturmak, kendi yanlarına almak siyasetçileri en çok yoran konu olmalı. Aynı zamanda en önemli gündem maddeleri. Yanlış bir şey bile yapılsa kamuoyu yanınızdaysa siyasi sonuçları hafifler. Doğru bir konuda kamuoyunu yanınıza almamak kazandırmaz, kaybettirir.
Siyasetçilerin halk ile birlikte hareket etmesi kadar, hareket ettikleri yöne halkı yöneltmeleri de bu yüzden mühim. Yeri geldi mi bir insanı bile ikna etmekte ne kadar zorlanırız. Siyasetçiler binlercesini istedikleri, hedefledikleri tarafa yönlendirebildikleri ölçüde başarı sağlar.
Siyaset zor zanaat. Kolay iş mi kaldı bu zamanda.
Ama siyasetçiler halkın işini kolaylaştırdıkları ölçüde, aynı karşılığı görür. Yani vatandaş da onların işini kolaylaştırmak için elinden geleni yapar.
Uzun lafın kısası; Siyasetçi halka küsmez, oy alsa da almasa da hizmet ettiği tek kesime sırtını dönme şansı zerre kadar yok. Siyasetçilerin ayrım yapma lüksü yok. Her kazandıkları kişi onlar için bir artıdır. Hanelerindeki artıları çoğalttıkça var olurlar. Yok olmalarının başlangıcı ikna etmekten vazgeçtikleri her kişiyle çarparak çoğalır.

YORUM YAP