Sivri: Amatör futbol büyük tehlike içinde

Sivri: Amatör futbol büyük tehlike içinde

4.02.2021 10:04:13

İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkan Adayı Fikret Sivri, Seyr FM'de ‘Yakup Paslı ile Tam Zamanı' adlı programda amatör futbola dair önemli açıklamalar yaptı.

30 dakika süresince program yapımcısı Yakup Paslı'nın sorularına cevap veren Sivri, TFF'den, TASKK'a ve amatör futbolda pandemiye kadar birçok konuda çok değerli yorumlarda bulundu. Yakup Paslı'nın sorusu üzerine ilk olarak Başkan adaylığı hakkında konuşan Başkan Adayı Sivri, “Bu soru tarafımıza sıkça soruldu. Sizin aracılığınız ile önce onu izah edeyim. Uzun yıllar amatör camianın içinde İstanbul ASKF yönetiminde de görev aldım. ASKF'de ve TASKK'ta görevler yaptım. TFF Kongresinde amatörlerin Delegesi olarak bulundum. Mevcut durumda amatör futbolu yöneten bir yapı var, bu yapı uzun zamandır tıkanmış ve işlevini kaybetmiş durumda. Bu teşekkülün Covid-19 salgını süresinde ne kadar etkisiz ve hazırlıksız olduklarını hep birlikte yaşayarak gördük. Amatör camia çok tepkili… TFF'nin bir nevi partneri olan ve Amatör futbol işlerini beraber yürüttüğü TASKK'ın ne bu pandemide maalesef yeteriz kaldığını gördük. Gelinen noktada işin içinde olduğumuzdan dolayı bazı şeyleri ön görebiliyorduk fakat bu kadar yetersizlik izah edilemez. Biz, bugüne kadar gittiğimiz Kulüp ziyaretlerinde ve çalışmalarımızda sürekli olarak İstanbul'da göreve geldiğimizde neler yapacağımı anlatıyorduk, artık gelinen noktada yapılacaklardan ziyade Türk futbolunda Amatörlerin adı var mı, yok mu? Onu konuşur hale geldik. Son yıllarda ülke futbolunda amatörlerin durumunu böyle özetleyebiliriz.

Fikret Sivri'nin konuşmasından önemli kısımlar şöyle;

KULÜPLERİMİZ İKİ SEZON KAYBINA UĞRADILAR

Ülkemizde tam 11 aydır amatör maçlar oynanmıyor. Kulüplerimiz iki sezon kaybına uğradılar. Evet, sağlık her şeyden daha önemlidir, biz de bu konudaki gerekli tüm önlemleri destekliyoruz ancak amatör futboldan geçinen insanları da unutmak doğru olmaz. Ne yazık ki TFF'nin son günlerde yapmış olduğu amatör futbol hakkındaki açıklamalar hiç de tahmin edici değil. Hatta tabiri caizse aldatmaya yönelik, algıya yönelik açıklamalar yapılıyor. En son TFF Başkanımız Sayın Nihat Özdemir de yanlış bilgilendirme ile bu açıklamalara müdahil oldu. Türkiye'de 117 bin amatör maçın oynatıldığı söylendi. “Bunların yol ve ulaşım masrafları çok tutuyor” denildi. Gerçekler böyle değil. Buradan eksik ve yanlış bilgilendirme var. Türkiye Futbol Federasyonu amatörler spor kulüplerinin maçlarının yol ve ulaşım giderlerini karşılamıyor. Sadece Bölgesel Amatör Ligde TFF takımlara yol harcırahı sağlıyor, kilometre başına takımlara 1.5 TL üzerinden ödeme yapıyor. Ayrıca BAL takımlarının Alt Yapı Antrenörlerine bir sezonda 7 bin TL ödüyor. Bir de BAL takımları başka bir vilayete maça giderse TFF, konaklama ücreti olarak belli bir miktar ödeme yapıyor. Bölgesel Amatör Ligde bir sezonda 1400 küsur maç oynanıyor, geçen sezon son 4 maç oynatılmadı. Bunları söylerken TFF'nin BAL takımlarından 22.500 TL katılım parası aldığını da eklememiz gerekir. Özetle, Türkiye Futbol Federasyonu sadece BAL'daki 1400 civarı maç için harcırah veriyor, geri kalan 116 bin maç için Türkiye Futbol Federasyonu yol, ulaşım ve sair para vermiyor. Süper Amatör Lig, 1. Amatör Lig, 2. Amatör Lig ve alt liglerde Amatör kulüpler bu masrafları kendileri karşılıyor.

700 BİN SPORCUYA SERBEST, 300 BİN SPORCUYA YASAK!

TFF'nin amatör ile ilgili neden böyle bir açıklama yaptığını anlamakta zorluk çekiyoruz. Bugüne kadar belirli kişilerin koltuğunu koruma içgüdüsünden dolayı böyle açıklamalar yaptıklarını düşünüyordum fakat amatör futbol maalesef ülkemizde son yıllarda ilk terk edilecekler durumuna gelmiş. Tehlikenin daha büyük olduğunu gördük. Buna çok içerliyoruz. Yapılacak projelerimiz hazır ama önce bu konuyu anlatmak istiyorum. Çünkü burada büyük bir sıkıntı var. Genel bir bilgi de vereyim, çünkü bilgi kirliliği var. 2019-2020 futbol sezonu kayıtlarına göre Türkiye genelinde 302 bin faal futbolcu var. Tek branşta en çok sporcusu olan branş futboldur. Yine ülke genelinde toplam sporcu sayısı ise tam olarak 1 milyon sayısına ulaştı. Salon sporları dediğimiz Hentbol, Voleybol, Basketbol gibi spor dallarında lisanslı 700 bin sporcu var. Şimdi burada dikkat çekmek isterim, futbol oynayan 300 bin sporcu Covid-19 salgını nedeniyle komple spordan uzaklaştırılıyor ama buna karşılık salon sporları dediğimiz Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı diğer spor dallarında 700 bin sporcunun faaliyetleri devam ediyor. GSGM'ye bağlı takımlar antrenmanların ve maçlarını yapıyor. İlginç olan, üstü kapalı olan salonlarda spor yapmak serbest, yanındaki açık havada spor yapmak yasak, bu çok tuhaf. Burada çok ciddi ve araştırılması gereken bir ikilem var…

AMATÖR KULÜPLER FEDERASYONDAN BÜTÇE ALMIYOR

“İstanbul'da iyi bir ekip kurduk, kurduğumuz kadro futbola uzun zaman hizmet edecek” diyen Başkan Adayı Sivri, Türkiye Futbol Federasyonu'nun amatörlere ciddi bir bütçe ayırdığı iddia ediliyor, bu yanlış bir bilgidir. TFF'nin biz amatörlere ayırdığı para (2016-2017 yılı rakamlarına göre) 46 milyon TL. Bunun 17 milyon TL'sini amatörler TFF'ye aktarma parası için geri ödüyor. Amatör kulüpler Federasyondan bir bütçe alarak oynamıyor. Son yapılan açıklamayı bize soruyorlar, ‘Amatörler maçlar için para alıyor mu?' diye soruyorlar. Böyle bir şey söz konusu bile değil… Başkan Adayı Sivri, programın son bölümünde göreve geldiklerinde İstanbul'da yeni tesisler kazandıracaklarını ifade etti. ‘Bizim projelerimiz hazır, 3 yılda İstanbul'da önemli hizmetlerimiz olacak' şeklinde konuşan Başkan Adayı Sivri, “Yeri geldiğinde amatörler para ile olmaz diyorlar, biz geldiğimizde katılım bedellerinin sıfırlanmasını TFF'den talep edeceğiz. Lisans işlemleri çağın gereğine uyarlanacak. Tuzla'da, Silivri'den kulüpler evrak için İstinye'ye gelmeyecekler. Elektronik işlemde bu lisanslar hallolacak. İstanbul malum, herkes İstanbul'un imkânlarının çok iyi olduğunu sanıyor ama biz halen tesis açısından en fakir illerden biriyiz. Futbol adına bir tane tesisi olmayan ilçeler var. Çoğunda da bir tane saha var. Bunların telafisi için merkezi ilçelerde tesisler bulmak zor ama yakın çevrelerde spor köyleri için yeni tesisler yapılması için projeler yapıp, gerekli yerlere müracaat edeceğiz. İstanbul'da çok sayıda takımımız var, maçlarda sakatlanan futbolcuların tedavilerini en sağlıklı şekilde yaptırmak için çabalarımız var. Maçlarda yaşanan hoş olmayan durumlarda mevcut 6222 Sayılı Yasadan faydalanacağız. Zaten İBB, Gençlik Spor ve İlçe Belediyelerine ait sahalarda kamera sistemi var. Olmayan sahalara da kameraları biz tedarik edeceğiz. Bu şekilde olumsuz olayların da önüne geçmiş olacağız. İyi bir ekip kurduk, ben 3 yıl Başkanlık yapacağım ancak kurduğumuz kadro İstanbul futboluna uzun zaman en iyi, en adil, en başarılı hizmeti verecek ve amatör futbol hak ettiği yere gelecek.” şeklinde konuştu.

YORUM YAP