Sınavların nasıl olacağı değil, sınav odaklı eğitim sistemi tartışılmalıdır!

Sınavların nasıl olacağı değil, sınav odaklı eğitim sistemi tartışılmalıdır!

20.07.2017 10:01:38

Eğitim Sen Sendikası, LYS sınavında açık uçlu soru tartışmasıyla konusunda görüşünü açıkladı. 

Eğitim Sen Sendikası, sınav sistemi üzerindeki yeni tartışmayla ilgili görüşünü şu şekilde bildirdi: “Lisans Yerleştirme Sınavında (LYS) açık uçlu soru ile sınav sistemi üzerine yeni bir tartışma başlamıştır. Uzun yıllardır eğitim sisteminin sınav odaklı olmasından sınav sorularının kimler tarafından nasıl hazırlandığına, sınavlarda hazırlanan yanlış soru tiplerine ve son günlerde yine karşımıza gelen sınav sonuçlarının yanlış hesaplanmasına dair onlarca başlık üzerinden tartışmalar yaşanmaktadır. Tüm bu tartışmalar eğitim sisteminde soru şıkları veya açık uçlu sorular vb. tartışmaların öğrencilerimiz ve eğitim sistemi açısından kısır döngünün devam ettiğini göstermektedir.

“EĞİTİMCİLER VE VELİLER ÜZERİNDE YENİ KAYGILAR OLUŞTU”
Açık uçlu sorular ile eğitimciler ve veliler üzerinde yeni kaygılar oluşmuştur. Açık uçlu soru, basitçe evet ya da hayır olarak cevaplanamayan, şıkları bulunmayan klasik, yazılı soruları ifade eden soru tipidir. Açık uçlu soruda soruyu cevaplayanın duygu ve düşüncelerine analizle ulaşılmak istenir. Açık uçlu sorular genellikle öğretmenler tarafından klasik sınavların son sorusu olarak sorulur. Duygu ve düşüncelerin ifade edilmesine dayalı bir ölçme değerlendirme tekniğine dayalı hazırlanacak soru tipleri hangi akademik yetkinliğe sahip kişiler tarafından hazırlanacak ve değerlendirecektir.
Başta kopya skandalları olmak üzere; sınav sorularını hazırlayan ve değerlendirenlere karşı bu denli güvensizlik oluşmuşken, açık uçlu soruların hazırlanması ve değerlendirilmesi onlarca soru işaretine ve ciddi anlamda güvensizliğe neden olmaktadır. Kaldı ki sınavlarda uygulanacağı söylenen ‘açık uçlu soru' tipi ile ölçme değerlendirme tekniği açısından eğitim fakültelerinden itibaren öğretilen “açık uçlu soru” tipi de aynı şey değildir. Açık uçlu soru tipi öğrencilerin aynı zamanda duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebilecekleri bir soru tipidir ve tek cevapla sınırlandırılamaz. Açık uçlu soru tipinin amacı öğrencinin bilgi düzeyinin yanı sıra o bilginin ifade edebilme becerisinin de ölçüldüğü ölçme değerlendirme aracıdır, şu an LYS'de tarif edilen açık uçlu soru tipi tekniğine uymamaktadır.
Öğrencilerimizin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda kendilerini ifade etme olanakları göz ardı edilerek şıklı ve açık uçlu denilerek sorgulamayı, kendilerini özgürce ifade edebilecekleri tüm ölçme ve değerlendirme teknikleri reddedilerek özel dersler, kurslar ve rekabete dayalı tekniklerle hayatlarının en güzel dönemleri yok edilmektedir.
Son yıllarda eğitimdeki başarısı artan ülkeler incelendiğinde ülkemizde uygulanan sınav tekniklerinden tamamen vazgeçildiği anlaşılmaktadır. Öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda çok aşamalı değerlendirme süreçlerinden geçerek, kendilerini sanat, spor vb. birçok alanda ifade edebileceği bir eğitim sistemi ile başarıya ulaşıldığı, eğitime büyük bütçeler ayrıldığı ve bilimsel eğitimin esas olduğu görülmektedir.

“GÜNÜ GEÇİŞTİRMEK DIŞINDA HİÇBİR ANLAM TAŞIMAMAKTA”
Eğitim sistemi bütünlüklü olarak konuşularak, en büyük bütçenin eğitime ayrılmasını sağlayarak, tüm öğrencilerimiz için eşit, parasız ve nitelikli eğitim imkanları oluşturularak, öğrencilerin her alanda (bilim, sanat, spor, felsefe, vb) ilgi ve yetenekleri doğrultusunda okul öncesinden başlanarak yönlendirildiği ve elbette bilimin, laikliğin reddedilmediği bir yapı oluşturulmadığı sürece, sınavlarda sorulan soru tiplerine yönelik olarak sürdürülen tartışma günü geçiştirmek dışında hiçbir anlam taşımamaktadır.”
Haber Merkezi

YORUM YAP