Silivri SIAD mesleki eğitime el atıyor

Silivri SIAD mesleki eğitime el atıyor

15.02.2016 10:59:32

Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin Salı günkü programında Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ziyareti de vardı. Ziyarette öğrencilerin eğitim gördükleri alanlar incelendi, nasıl yetiştirildikleri hakkında bilgi sahibi olundu. SİAD ailesini Okul Müdürü Musa Kalay, diğer okul yöneticileri ve öğretmenleri karşıladı.
Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin sanayici ve iş adamları için çok önemli olduğunu, çünkü burada yetiştirilen gençlerden faydalandıkları, onlara iş imkanları sundukları ve ileride onları sanayici ve iş adamı yapma yönünde ilk adımların atıldığını her fırsatta dile getiren Kocabaş, bu düşüncesini bir kez daha paylaştı.

KALAY: SARTEN'E MİNNETTARIZ
İlk olarak Sarten A.Ş. tarafından okula yaptırılan Makine Teknolojisi Alanı Atölyesi ziyaret edildi. Öğrencilerin eğitim gördükleri Makine Teknolojisi Alanda pratik yapabilecekleri bir atölye imkanının devlet tarafından sağlanamadığı, bunun ancak bir hayırsever tarafından sunulduğunu dile getiren Okul Müdürü Musa Kalay bu yönden Sarten firmasına minnettar olduklarını paylaştı. Sarten A.Ş.'nin sadece atölyeyi okula kazandırmakla kalmadığını, malzeme ve teknik destek de sağladığını ve haftanın üç günü öğrencileri de fabrikasına alıp pratik yapma imkanı verdiğini anlattı.
Okul öğretmenleri Makine Teknolojisi Alanı Atölyesi'nde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdiler, sanayici ve iş adamlarının merak ettikleri konularda onları bilgilendirdiler.

KOCABAŞ: ÖRNEK ATÖLYE İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Silivri SİAD Başkanı Hakan Kocabaş, Sarten A.Ş. tarafından güzel bir tesisin kazandırıldığını, üyelerinin bu tür çalışmalarından duydukları memnuniyeti dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrencilerin faydalanabilecekleri son teknoloji cihazları bulunuyor. Örnek bir atölye oldu. Teşekkür ediyoruz.”

KALAY: BİR İŞ ÖNLÜĞÜ BİLE ÇOCUĞUN DÜNYASINI DEĞİŞTİRİYOR
Okul Müdürü Musa Kalay, düşüncelerini şöyle paylaştı: “En ideal atölye oldu. Sınıflarımız, eğitim alanımız burada. Sarten A.Ş. ile imzaladığımız protokol kapsamında 11. Ve 12. Sınıf öğrencilerimizi fabrikaya gönderiyoruz. Böylece aidiyet duygusu kazanıyorlar. Bu da hedeflerimize ulaşma noktasında bize yardımcı oluyor. Son derece memnunuz. Sadece makine bölümüyle ilgili protokol yaptık. Diğer bölümlerde 12. sınıflarda haftanın üç günü öğrencilerimizi işletmeye gönderiyoruz. Yaptığımız protokolle 11. Sınıftaki dersleri daha değişik makinelerde orada da gösteriyoruz. Çalışma sistemini yerinde görüp uyguluyorlar. Pratikleri gelişiyor. Öğrencilerin ufku açılıyor. 11 ve 12. Sınıfta öğrenci işletmeye gittiği zaman Sarten'in vermiş olduğu bir önlük ve iş ayakkabısı çocuğun dünyasını değiştiriyor. Fabrikayı sahipleniyor. Okullarımızda teknisyenimiz bile yok. Şu anda Sarten'in teknisyenleri malzeme getirmek için buradalar.”

KOCABAŞ: SİZLERE SÖZ GELMEYECEK ŞEKİLDE YETİŞTİRMEK LAZIM
Hakan Kocabaş, “Üniversite ve liseler için de geçerli bu, öğrencilerin belirli kabiliyetleri olabilir. Burası sonuçta eğitim-öğretim yeri, burada çocuklara belirli şeyleri göstermek ve zorla da olsa yaptırtmak lazım. “Şuradan kurtulayım”, “Gitsin” dememek de lazım çünkü bu çocuklar yarın öbür gün bizim fabrikalarımıza geldiği zaman diyoruz ki, “Yaa seni hangi hoca yetiştirmiş bir kumpası tutamıyorsun, tornayı çalıştıramıyorsun”. Burada sizlere de söz gelmeyecek şekilde yetiştirmek lazım.

“GENÇLERİMİZİ ÖZENDİRECEĞİZ”
Eğitim-öğretim yılı başında bir konuyu Okul Müdürümüzle karara bağladık. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine öğrencileri çekebilmek için bir takım teşviklerde bulunmayı uygun bulduk. Örneğin Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin bir bölümündeki en başarılı öğrenciye yılsonunda Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği olarak diz üstü bilgisayar hediye edeceğiz. Özendirmek için ortaya böyle ödüller koyacağız. İş adamları olarak okul açılış törenlerine de her zaman gelelim, yanlarında olduğumuzu bilsinler. Herkesin çocuğu doktor veya mühendis olamaz ama onlar kadar para kazanabilecek insanlar çıkabilir buradan.

“TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ, SANAYİ VE TARIMDAN GEÇİYOR”
Türkiye'nin geleceği iki şeyden geçiyor; bir, sanayi üretimi ve ihracatı, iki tarım. Sanayi kesinlikle olmalı. Topraklarımız çok verimli ve kullanılmalı. En azından ülkeye yeter hale gelmeli. İkisinin de çok büyük desteklerle yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz. Tabi burada en önemli şeylerden birisi, rahmetli Koç'un da başlatmış olduğu meslek lisesi memleket meselesi olayına hepimizin sahip çıkması lazım.” şeklinde konuştu.

KALAY: MEZUN ETTİĞİMİZ ÖĞRENCİLERİ KASİYER OLARAK GÖRÜNCE ÜZÜLÜYORUZ
Okul Müdürü Musa Kalay, okul tercihlerinin günümüzde nasıl yapıldığı konusunda şu bilgileri verdi: “Vatandaş önce Anadolu Lisesini, orayı kazanamazsa daha düşük puanlı Anadolu Lisesini tercih ediyor. Onların kontenjanı dolduktan sonra sıra Meslek Liselerine geliyor. Meslek Liselerindeki öğrenci profili düştükçe düştü. Dün Öğretmenler Kurulu toplantımızı yaptık. 90 Tane öğretmenimiz var. Herkesten aldığımız şikayet şu; Anadolu Lisesi müfredatını biz burada işliyoruz. Halbuki öğrencilerin çıtaların çok farklı. Tabi çocuk burada bunalıyor, okuyamıyor, yapamıyor. Bu sefer daha birinci sınıfta ciddi bir öğrenci kaybımız oluyor. Halbuki bir meslek okulunda gösterilmesi gereken Matematik dersini ve diğerlerini görse veya öğrencilerimizi özendirebilsek inanın olayımız daha farklı olur. Bilgisayar, Metal veya Mobilya bölümünden mezun ettiğimiz öğrencileri marketlerde kasiyer, kafelerde garson olarak gördüğümüzde üzülüyoruz. Devletin pahalıya mal ettiği mesleki teknik eğitimi heba oluyor. Meslek Liselerinde yeniden önümüzü görmemiz için alış biçimlerini değiştirmemiz, teşvikleri arttırmamız ya da mezunlarımıza farklı imkanlar sunmamız lazım.

“OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİ ALMAK ZORUNDA KALIYORUZ”
Şu andaki öğrenci profilimiz çok çok düşük. Başka okullara gidemeyenleri almış oluyoruz. Okuma yazma, çarpım tablosunu bilmeyen öğrenciler ortaokuldan mezun olup bize geliyor. Öğretmenlerimizin şikayeti bu yönde. Biz aynı zamanda eğitemiyoruz. Eğitim ve öğretim boyutunda da eksiklerimiz var.”
Silivri SİAD ailesi üyeleri, Sarten A.Ş.'nin kazandırdığı Makine Teknolojisi Alanı Atölyesi'nden sonra, Mobilya ve İç Mekan Tasarım Alanı, Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı, Metal Teknolojisi Alanı, Bilişim Teknolojileri Alanı, İnşaat Teknolojisi Alanı ve pansiyon bölümünü gezerek incelediler. Mobilya Bölümünde yaşanan havalandırma sorununun çözümü konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.
Silivri SİAD Başkanı Hakan Kocabaş, bundan sonraki hedeflerinin Mesleki ve Teknik Lisesi öğrencilerine özendirici çalışmalarda bulunmak, onları teşvik etmek amacıyla okullarla işbirliği içerisinde çeşitli projeler üretmek olduğunu açıkladı.
Okul Müdürü Musa Kalay, “Biz sizler için varız. Kapımız size her zaman açık. İlginizi ve desteğinizi esirgemediğiniz için çok teşekkür ederiz.” diyerek konuklarını uğurladı.
Renginar SALİ

YORUM YAP