Silivri, Oxford veya Cambridge olmaya aday...

Silivri, Oxford veya Cambridge olmaya aday...

29.11.2016 10:45:31

Kadir Has, Rumeli derken, Silivri üçüncü üniversitesine kavuşma yolunda ciddi adımlar atıyor. Fenerbahçe Kulüp yönetimi Cuma günü Silivri Belediyesinin başlangıç ve açılış ardından da yeni bir üniversite inşası için tahsis ettiği alanları inceledi. İlçemiz, Fenerbahçe Üniversitesi'ne evsahipliği yapmaya hazır, Fenerbahçe de eğitim hayalini hayata geçirmek için büyük bir heyecan içinde. Silivri, Oxford ve ya Cambridge olmaya aday…

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Fenerbahçe Spor Kulübü Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Mahmut Uslu, As Başkanı Şekip Mosturoğlu, Yönetim Kurulu Danışmanı Vedat Olcay ve Yüksek Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük'un de aralarında olduğu kulüp heyetini Silivri'de ağırladı. Fenerbahçe Üniversitesi'nin Silivri'de kurulacak kampüsünü incelemek için gelen heyet, öncesinde Başkan Işıklar'ı makamında ziyaret ederek teşekkür etti. Ziyarete Fenerbahçe Spor Kulübü Genel Koordinatörü Tamer Yelkovan, Hedef 1 Milyon Üye Proje Sorumlusu Ece Köprek, CHP Silivri Belediye Meclis Üyeleri, Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş ve Yönetimi, Belediye Başkan Yardımcıları, Fatih Şube Başkanı Yahya Uğur, Kadıköy Şube Başkanı İlyas Bulcay, Silivri Şube Başkanı Orhan Öpçin, Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu, Amatör Şubeler Koordinatörü Fikret Çetinkaya, kulüp çalışanları ve basın mensupları da katıldı.

IŞIKLAR: SİLİVRİ'NİN FENERBAHÇE ÜNİVERSİTESİYLE ANILACAK OLMASI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ
Heyeti makamında kabul eden Başkan Özcan Işıklar, “Fenerbahçe'yi Silivri'de görmekten büyük memnuniyet duyduğumu ilçem adına sizlerle paylaşmak istiyorum. Aziz Bey (Yıldırım) de burada olacaktı. Rahatsızlığından dolayı gelemedi. Kendisine geçmiş olsun diyorum. İstanbul'un gelişmekte olan, çok önemli fonksiyonlara sahip ilçemizin Fenerbahçe ile anılacak olması bizim için gerçekten çok önemli; Silivri'ye mühim bir katkı olacak. Fenerbahçe gibi ülkemizin önemli bir değerini eğitim alanında Silivri'de yeşertmiş, büyütmüş olacağız.

FENERBAHÇE İÇİN AYRILAN YER VE ALANLAR
Silivri'deki üniversite alanlarımız ve binalarımızla ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum; Fenerbahçe'mize tahsis ettiğimiz 80 dönüm alanın yanı sıra, 3 bina kompleksi, 4 tarihi bina ayrıca 1 teknopark alanı için de rezerv olarak 125 dönüm yerimizi tutuyoruz. İlaveten bir gelişme alanı daha düşünülürse 115 dönüm yerimiz ayrıca var.

“ÜNİVERSİTE ALANI İLAN ETTİRMEK ÇOK ZOR BİR SÜREÇTİ”
Silivri, İstanbul'un yüzölçümünün 6/1'i. 900 kilometrekare alana sahip ve üniversite alanı olarak beldeler kapatıldığında bu alanları en iyi nasıl koruruz düşüncesiyle yola çıktık; çünkü büyük bir rant baskısı altındayız. Çok kıymetli alanlarımız var. İstanbul'da yer bulmak mümkün değil. 20 milyonluk sıkışmış bir kentin buraya akacağını öngörmek çok basit bir öngörüydü bizim için. Bunu planladık. Üniversite alanı ilan ettirmek çok zor bir süreçti. 100 bin'lik planda 2009 yılında realize olduğu dönemde bunu yapmak bizim şansımızdı.

IŞIKLAR, EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Bu vesile ile üniversite alanlarının ilan edilmesinde emeği geçen, o dönemde İstanbul'da görev yapan valilerimize, bakanımıza ayrıca teşekkür ediyorum. YÖK Başkanımız okul arkadaşım, emin olun üniversitenin kuruluş çalışmaları onun için de büyük bir keyif oldu. Kanunun meclise gelene kadarki sürecinde bir an evvel Kurul'dan geçmesi için kendisini iki defa YÖK'te de ziyaret ettim. Diğer bekleyenlere bakarak o sürecin hızlı geçtiğini gördük. Onun için ayrıca Yekta Bey'e teşekkür ediyorum. Kuruluş kararı meclise geldikten sonra, komisyonda beklerken başta dört partinin Meclis Başkan Vekillerine de ayrıca teşekkür ediyorum. 15 Temmuz'dan dolayı kanunun komisyonda beklediğini biliyorum. Yoksa 2 ay önce gelecekti. TBMM Genel Kurulu'nda, İstanbul'da Fenerbahçe Üniversitesi ve Ayvansaray Üniversitesi adıyla iki üniversitesi kurulması kabul edildi. Sayın Akif Hamzaçebi konu hakkında Başbakanla bizzat görüştü. Pazartesi akşamı da müjdeyi bana verdi. Burada herkesin çok büyük emeği var. Emeği geçen bütün siyasilere, bürokrasiye, YÖK'e, bütün kurumlara teşekkür ediyorum ama en büyük teşekkürü de başta Aziz Başkanımız olmak üzere Fenerbahçe camiasına ediyorum çünkü Silivri'yi bir eğitim üssüne çevirecek, markalaştıracak yatırımı bölgemizde yapmaya karar verdiler.

“FENERBAHÇE SİLİVRİ'YE ÇOK BÜYÜK DEĞER KATACAK”
Fenerbahçe Silivri'ye gerçekten çok büyük değer katacak. Biz de Silivrililer olarak bunun farkındayız. 900 kilometrekare alanın 435 kilometrekaresi tarım kalkınma bölgesi, buraları insani gelişme merkezi haline dönüştürecek çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'de ilk defa bir tarım enstitüsünü ve inovatif tarım örneklerinin yeşerdiği bir bölge haline geldi ilçemiz. Kent ve kent çevresi tarımı Avrupa'daki örneklerini bile geçecek şekilde. Çok güzel bir başlangıç da yaptık. Şimdi bilimle, akılla, Fenerbahçe Üniversitesi'nin uzmanlaşacağı alanlarıyla önemli inovasyonları yapabilecek bir merkez haline getirebiliriz. Alanlarımız buna müsait.”

ULAŞIM VE ERİŞİM AVANTAJI
Fenerbahçe'ye üniversite alanı olarak Alipaşa'da tahsis edilen 80 dönüm alanın avantajlı konumunu konuklarına anlatan Işıklar, “Kuzey Marmara Otoyolu da geldikten sonra bölgemiz lojistik olarak gerçekten çok büyük avantajlara sahip olacak. Arnavutköy havaalanı, Çolu'da genişletilmesi planlanan havaalanı ve Atatürk havaalanına ortalama 30-40 kilometre arasında yakınlıkta bir ulaşım avantajı var. Raylı sistem Büyükşehir'in 2019 planları içinde. E-7 dediğimiz 3'ncü otoyolunda bağlantısı burada olacak. Ayrıca 2 tane büyük otogar ve raylı sistemin hemen yakınında olan bir arazi. Kuzey Marmara Otoyolu'nun bağlantısı da Kınalı kavşağına olacak yani bizim üniversite alanımıza 5-6 kilometre mesafede” dedi.

“SİLİVRİ, NEREDEYSE İSTANBUL İLE YAŞIT BİR GEÇMİŞE SAHİP”
Silivri'nin tarihsel geçmişine ilişkin de bilgiler aktaran Işıklar, “Silivri'nin tespit edilmiş 3 bin yıllık bir tarihi bilinirken geçen 5 bin yıllık bir kurgan bulundu. İstanbul'la neredeyse yaşıt, 7 bin yıla kadar giden bir geçmişe sahip. 1700'lü yıllara kadar İstanbul'la boy ölçüşecek kadar o günün teknolojisi ve sanayisi açısından gelişmiş bir kent” şeklinde konuştu.

“KADIKÖY'DE NE VARSA SİLİVRİ'DE DE AYNISI, HATTA FAZLASI OLACAK”
“Merkez 1 İstanbul'da 5 tane var; Kadıköy, Bakırköy, Kartal, Bağcılar, Silivri” diyen Işıklar, “Kadıköy de ne varsa Silivri'de de aynısı olacak hatta fazlası olacak. 2 alt merkez, 1 ana merkez konum ve fonksiyon olarak Silivri'de var. Fuar alanları, ileri teknoloji alanları, eğitim bilişim teknoloji alanı, tarım teknolojileri parkı, Arnavutköy'e yapılmasına rağmen Bakanlık tarafından rezerv olarak tutulan havaalanıyla, raylı sistem, otoyollarıyla Silivri çok büyük avantajlara sahip. İnanılmaz bir fırsat, gelişme yaratacak alanlarımız var. İnsani gelişme merkezi haline getirebileceğimiz bir endüstri bölgesine eğitim bilişim teknoloji alanları konusunda da bir silikon vadisi çalışması devam ediyor” şeklinde tanıtım açıklamalarını sürdürdü.

“SİLİVRİ; OXFORD, CAMBRİDGE'DEN DAHA GÜZEL KONUMA SAHİP”
“Üniversiteler yapılırken Silivri'nin tarihi dokusunu, sahilde, gezi alanları, yaşam alanları projelerimizi de buna uyumlu hale getirmek için şimdiden çalışmalarımıza başladık” diyen Işıklar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yani öğrenciyi üniversite kampüsü içinde hapsetmeyen, onları sanatla, kültürle, yaşamla buluşturacak kent düzenlemesi, üst yapı projelerini de hayata geçiriyoruz. İmalatlarına başladığımız iki çalışmamız var. Silivri'nin içiyle üniversiteyi bütünleştirecek bir yaşam alanını beraber düşünüyoruz, açıkçası büyük bir kampüsü çevirmek istiyoruz. Bunun çok güzel örnekleri var. Oxfor'un, Cambridge'in bir ilçeyi nasıl değiştirdiğini ve dönüştürdüğünü biliyoruz. Silivri gördüğünüz gibi bir Oxford'tan, Cambridge'ten çok daha güzel bir konuma sahip. 42 kilometrelik sahiliyle hizmet sektörlerini geliştirecek alanlara da sahip.”

“FENERBAHÇE ÜNİVERSİTESİ, SİLİVRİ'DE BÜYÜME AVANTAJI VE İLERİYE DÖNÜK GENİŞLEME FIRSATINI KAYBETMEYECEK”
Yer ve bina tahsisine ilişkin sürece de açıklık getiren Işıklar, “Üniversite alanının mülkiyeti tamamen belediyemize ait. Belediye olarak biz Fenerbahçe Üniversitesi'ne devretmiş oluyoruz. 80 bin metrekare planlanmış, 58 bin metrekare arsada 23 bin metrekare inşaat alanı vardır. İstanbul'daki üniversite alanlarından çok daha geniş bir alanda yayılabilecek önemli bir alan olarak tahsisini yapıyoruz. Yeri de TEM girişinde, saydığım ulaşım noktalarına çok yakın. Bunun yanı sıra az önce söylediğim gibi artı olarak 115 ve 125 dönümlük yeri rezerv tutacağız; Fenerbahçe Üniversitesi büyüme avantajı ve ileriye dönük genişleme fırsatını da hiçbir zaman kaybetmeyecek.
Selimpaşa'daki kampüs 4 kompleksten oluşuyor. Burası Abdülhamit zamanında yapılmış, okul olarak kullanılmış tarihi bir bina. Tahsis amacına çok uygun. O günün de üniversitesiymiş burası. Birazdan ziyaret ettiğimizde göreceksiniz bina aslında uygun olarak restore edildi. Tadilatları yapılır yapılmaz eğitime başlayacak durumda. 1 konferans salonu var, 3 ana bölümden oluşuyor. Toplam 1554 metrekarelik bir alan. Göreceksiniz İstanbul'da birçok üniversite alanından çok daha estetik, güzel, kullanıma hazır bir bina. 1857-1868 yılları arasında Dr. Sarandi Arhiyeni isimli Rum tarafından yaptırılmış bir eğitim kurumu. Fenerbahçe Üniversitesi, geçmişini geleceğe modernize ederek canlandırmak için ideal bir örnek oldu. Çok da yakıştı açıkçası. Öğrenci işleri, misafirhane, idari bina olarak kullanılacak 3 tane de restorasyonu yapılmış konak var. Yani 7 tane binayı birlikte bir kompleks olarak Fenerbahçe Üniversitesi'ne tahsis etmiş bulunduk. Buradan başlayarak Alipaşa'daki kampüsün yapılması da sağlanabilir.
Bunları bizden butik otel, alışveriş merkezi olarak isteyenler oldu ama biz Silivri'mizin çok değerli alanlarını Türkiye'ye mal olmuş kurumlara vererek herkesin ortak zenginliğini yine Silivri'ye dönüştürmek istedik. Bu amacımızla da çok örtüştü onun için Fenerbahçe'ye de ayrıca teşekkür ediyorum.
Mesut Söylet, Hakan Kocabaş ve Süleyman Gencoğlu'na da huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Çok emekleri var” diyerek sözü Mahmut Uslu'ya bıraktı.

USLU: YALNIZ SİLİVRİ'YE DEĞİL TÜRKİYE'YE ARMAĞAN OLSUN
Fenerbahçe Spor Kulübü Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Mahmut Uslu, duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Belediye reisimiz çok güzel ve geniş bir şekilde Silivri'yi, konumunu, Fenerbahçe'ye tahsis edilen yeri anlattı. Biz kendisine özellikle teşekkür ederiz. Daha evvel teşekkür etmiştik şimdi bir kez daha Fenerbahçe Yönetim Kurulu adına söylüyorum. Sayın Başkanımız Aziz Yıldırım rahatsızdı, onun için gelmedi, kusura bakmayın. Aziz Başkan ve yönetim kurulu Fenerbahçe Üniversitesi'ni camiamıza söz vermişti. Ben başta Sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip bey olmak üzere, YÖK Başkanına, Başbakanımıza, Bakanlarımıza, meclise, bütün partilere, bize inananlara teşekkür etmek istiyorum. Çok uzun bir bekleyiş oldu. Biliyorsunuz epey de emek verildi ama sonunda üniversiteyi kurduk. Bu kuruluşta önemli katkılarınız olduğu için Sayın Başkanım Özcan Işıklar size özellikle teşekkür ederiz. Yalnız Silivri'ye değil Türkiye'ye armağan olsun. Türkiye'de cumhuriyete inanan, Atatürkçü ve insanların yetiştirilmesine ihtiyaç olduğunu, Fenerbahçe'nin de buna katkıda bulunacağına çok inanıyorum. Onun için yola çıktık. Bizim hedefimiz öncelikle sporda, sağlıkta ve bilimde bir üniversite kurmak. İnşallah hocalarımızın sayesinde bunu iyi bir şekilde ilerleteceğiz. Türkiye'nin böyle bir açığı var. Biz bir spor kulübü olarak yaklaşık 9 branşta oyuncu yetiştiriyor, Türkiye'ye hizmet veriyoruz. Bunun eksikliğini biz çok yaşıyoruz. Diğer ülkelerden çok geride kalmışız. Biz bir adım attık inşallah Fenerbahçe Üniversitesi'nde yetişen çocuklar ve ondan sonraki nesiller koşarak daha iyi yerlere getirirler. Ben bu vesile ile herkese tekrar camiamız adına teşekkür ediyorum. İnşallah hayırlı olur.”

“ÖNÜMÜZDEKİ SENEYE YETİŞTİRECEĞİZ İNŞALLAH”
Bundan sonraki sürece ilişkin soruya yanıt veren Uslu, “Bundan sonra normal prosedürler yerine getirilecek. Hemen başlayacağız. Önümüzdeki seneye yetiştireceğiz inşallah. Biz bunu çok düşünerek evet demiştik. Hakikaten Silivri'nin konumu ve Silivri Belediyesi'nin bize yardımı, bu üniversitenin çok gelişeceğine inanıyoruz. Belki zaman içinde bir kampüs burada bir diğeri karşıda olur, niyetimiz öyle. Şu an karşı ile ilgili üniversite yeri arayışımız yok. Öncelikle o bölgede kulübün tesis çalışmasını tamamlamayı düşünüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
Heyet daha sonra Alipaşa'daki arazi ile Selimpaşa'da tahsis edilen tarihi binalar ve çevresinde incelemelerde bulundu. Tarihi binalara hayran kalan yöneticiler, hazırlıklara Şubat ayında YÖK'ün tercih kitapçığına girebilmek için çalışmaların yetiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Fiziki ek destekler değerlendirildi.


Hazal Başaran/Ersin Ergin/Sevginar Sali

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki Hayalci Başkan...
Sonraki » SONUÇ ORTADA

YORUM YAP