Silivri Mesleki ve Teknik yurtdışındaydı

Silivri Mesleki ve Teknik yurtdışındaydı

29.12.2016 15:52:59

Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2016 Erasmus Plus kapsamında hazırladığı proje kapsamında yurt dışında eğitim faaliyetlerinde bulundu.

Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2016 Erasmus Plus kapsamında hazırladığı ve Ulusal Ajans tarafından hibe almaya hak kazanan “Makine Kullanımında Bilgisayar Kullanımına Yönelik Öğrenci Stajı” adlı projesini gerçekleştirmek üzere yurt dışı ziyaretleri ve eğitimlerini sürdürüyor.

PROJENİN ÖZETİ
Gelişen teknolojiye paralel olarak tüm sektörlerde olduğu gibi imalat sektöründe de işin süresini kısaltan, hataları minimize eden ve verimliliği arttıran bilgisayar destekli teknolojiler giderek yaygınlaştı. Sektörde makine parçalarının üç boyutlu modellemesi ve seri üretimi bilgisayar destekli teknolojiler kullanılmadan yapılamaz hale geldi. Bu durum imalat sektörüne yönelik yeni teknolojilerin kullanımını destekleyecek mesleki eğitimin verilmesini zorunlu hale getirdi. Ancak sistem maliyetlerinin yüksek olması ve okulların hali hazırda var olan altyapı eksiklikleri, mesleki eğitim sürecinde üretim uygulamalarına yeterince yer verilememesine neden olmakta.
Proje ortağı okulların bulunduğu Silivri bölgesinde 321, Çerkezköy bölgesinde 236 ve Velimeşe bölgesinde 155 fabrika bulunmakta. Bölgede makine ve metal alanına yönelik büyük bir iş gücü ihtiyacı bulunmakta. Ancak öğrenciler yeterli pratik beceri ve deneyime sahip olmadıkları için var olan istihdam fırsatlarından yararlanamamakta ve eğitim aldıkları alanda istihdam güçlüğü yaşamakta. Bu amaçlara ulaşabilmek için Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin önderliğinde Velimeşe MTAL, Çerkezköy TTV METEM okulları arasında bir konsorsiyum oluşturuldu, Bildungs Centrum Nies (Almanya) ve HTL Wien 10 (Avusturya) kuruluşlarıyla ortaklık kuruldu.

PROJENİN AMACI
Proje ortağı okullar bünyesinde; katılımcı öğrencilerin olası mesleki bilgi eksikliklerini gidermeye, yabancı dil becerilerini geliştirmeye, iş ortamı konusunda farkındalık kazanmalarına ve gidilecek ülkelere adaptasyonlarını kolaylaştırmaya yönelik hazırlık çalışmaları ile yaygınlaştırma faaliyetleri yürütülecek. Ev sahibi ortaklarımız bünyesinde ise iş başı eğitim, işletme incelemeleri, sosyal ve kültürel faaliyetler yürütülecektir. Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi proje yürütme ekibinin desteği ile katılımcılara sunulacak hizmetleri organize edeceklerdir.
Ev sahibi ortaklarımız bünyesinde yürütülecek iş başı eğitimin içeriği; katılımcılarımızın ihtiyaçlarını, iş gücü piyasası talep ettiği vasıflar ve ev sahibi kurumların görüşleri alarak hazırlanmıştır. İş başı eğitimin etkinliğin arttırmak için hareketlilikler 4'er öğrenci ile sınırlı tutuldu ve katılımcıların gelişimlerinin takip edilerek destek hizmeti vermek için ise refakatçi öğretmen görevlendirildi.
7 hareketlilik içeren yurt dışı iş başı eğitim faaliyetleri, 11 ve 12. Sınıf seviyesindeki toplam 28 öğrencinin; bilgisayar destekli makine parçası üretimine yönelik bilgi, beceri ve iş deneyimi kazanmalarını, yenilikçi ve başarılı uygulamalarla tanışmalarını sağlayarak mesleki yeterliliklerini güçlendirecek. Yabancı dil becerilerini geliştirmeleri, farklı kültürleri tanımaları, AB ve aktif vatandaşlık bilinci kazanmaları, özgüven ve motivasyonlarını arttırmaları sağlanarak kişisel yönden de kendilerini geliştirecekler. Elde edecekleri kazanımlar ve bunları gösteren sertifikalarla CV'lerini güçlendirecekler. Bu sayede istihdamları kolaylaşacak. İstihdam edildiklerinde elde edecekleri kazanımları çalışacakları işletmelere aktararak iş gücü piyasasının güçlenmesine katkı sağlayacaklar.
Proje, başta katılımcıları olmak üzere proje ortağı okullardaki tüm öğrencilerin eğitime bakışını olumlu yönde etkileyerek devamsızlık ve okul terki oranının azalmasına katkı sağlayacak, öğrencilerin ve yerel halkın dikkatini çekerek mesleki eğitimin önemi konusunda farkındalık yaratacak.
Proje kapsamında 8 öğrenci ve 2 öğretmen Avusturya Viyana'da, 4 öğrenci ve 1 öğretmen ise Almanya Dorsten'de 05.12.2016 – 24.12.2016 tarihleri arasında eğitim çalışmalarını yapmış ve bu çalışmalar sırasında Avrupa' da çok sayıda şehir gezilerek öğrencilerin Avrupa kültürünü tanımaları sağlanmıştır.
Diğer akışlar ise; 01.01.2017 – 28.01.2017 tarihleri arasında Almanya 4 öğrenci 1 öğretmen, 05.03.2017 - 25.03.2017 tarihleri arasında Almanya 4 öğrenci 1 öğretmen, 19.03.2017 – 08.04.2017 tarihleri arasında Avusturya 4 öğrenci 1 öğretmen ve 25.03.2017 – 15.04.2017 tarihleri arasında Almanya 4 öğrenci 1 öğretmen şeklinde yapılarak tamamlanacak.
Okul Müdürü Musa Kalay ve Müdür Başyardımcısı Onur Şendur 2015 yılında Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden 15 Öğretmenin Yine Erasmus plus kapsamında İsveç, Hollanda ve Letonya'da eğitim çalışmaları yaptığını, önümüzdeki yıllarda da Proje çalışmalarına devam edileceğini belirttiler ve bu çalışmalarla öğretmen ve öğrencilerin bilgi birikimlerinin arttığını motivasyonlarının geliştiğini ifade ettiler.
Haber Merkezi

YORUM YAP