Silivri meclis üyeleri; Topbaş’ın vetosunu yorumladı

Silivri meclis üyeleri; Topbaş’ın vetosunu yorumladı

16.09.2017 09:46:45

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde görev yapan Silivri'nin meclis üyelerine Kadir Topbaş'ın son veto kararlarını sorduk. Komisyon ve meclisten CHP'nin ret oylarına karşın AK Partinin kabul oylarıyla geçen imar değişikliği kararlarına Topbaş'ın onay vermesi siyasi kulislerde geniş yankı buldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinden AK Partililerin oylarıyla geçen 5 imar değişikliği kararını Kadir Topbaş'ın veto etmesi büyük yankı uyandırdı.
Konuyla ilgili Silivri Belediye Meclis Üyeleri Rıfat Kutlu, Tamer Şişman, Mümin Koçoğlu, Melih Yıldız, Saadet Gencoğlu ile Doruk Bulut'un görüşlerini sorduk işte aldığımız yanıtlar:

AK PARTİLİ MECLİS ÜYELERİNİN YORUMU

KUTLU: MİLLET ADINA İNCE VE GÜZEL BİR HAREKET
İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Rıfat Kutlu (AK Parti İlçe Başkanı): Kararları tekrar görüşülsün diye meclise geri yolladı. Topbaş'ın verdiği karar; İlgili bakanlıkların görüşlerinin yeniden istenmesi ve plan değişikliklerinin komisyonlarda tekrar görüşülmesi. AK Parti milletin partisidir. “Ben yaptım oldu” diyen bir parti değildir. Millet adına çok ince ve güzel hareket olarak değerlendiriyorum.

ŞİŞMAN: HERKES GÖREVİNİ YAPIYOR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Tamer Şişman: “Başkanımız Meclis kararlarını inceleme ve düzeltme yetkisi vardır. Bu dosyalar da bunlardan bir kaçı o nedenle veto etmiştir. Tekrar görüşülmek üzere Meclis'e göndermiştir. Demek oluyor ki herkes görevini yapıyor.”

CHP'Lİ MECLİS ÜYELERİ VETO KARARI HAKKINDA NE DİYOR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesinde, Silivri'yi temsil eden CHP'li Meclis Üyeleri son gelişmeyi şöyle değerlendirdi:

KOÇOĞLU: ANLAŞILAN TOPBAŞ BİR DAHA ADAY DEĞİL
İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP Belediye Meclis Üyesi Mümin Koçoğlu: “Kadir Topbaş'ın bir daha aday olmayacağı belli. Yoksa bu durum yaşanmazdı. Topbaş'ın yapılmak istenen değişiklikler konusunda bilgisi olmadığı aşikar. AK Parti'nin İBB'de bir dağınıklık içinde boğuştuklarını düşünüyorum. Bu saatten sonra kontrolü sağlamaları her geçen gün zorlaşacaktır. 
Ya da Topbaş'ın sevmediği adamlar işin içindedir.”

YILDIZ: TOPBAŞ CHP'LİLERİ HAKLI BULMUŞ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız: “Çok şaşırdım, demek ki aralarındaki problem çok büyük. İmar komisyonundaki AK Partili arkadaşların kabul oyuna karşı bunu yapması çok manidar. 
Bizim komisyondaki arkadaşlarımız bu dosyalara ret oyu kullandı. Topbaş demek ki CHP'lileri haklı bulmuş.”

GENCOĞLU: TOPBAŞ'I TEBRİK EDİYORUM
İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP Belediye Meclis Üyesi Saadet Gencoğlu: “Topbaş, kent rantının belli yerlere kanalize edilmesine ilk defa karşı çıktı. CHP olarak bu tarz konulara biz her zaman ret veriyoruz, AK Parti evet verince sonuçta geçiyordu. İtiraz ettiğimiz tüm dosyaları keşke incelese Topbaş, bizim gibi o da hayır verir. Topbaş'ı kutluyorum inşallah bütün dosyaları bu şekilde inceler bundan sonra da. İBB Başkanı doğru bir duruş sergilemiş.”

BULUT: İADE EDİLENLER DEVEDE KULAK BİLE DEĞİL
İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP Belediye Meclis Üyesi Doruk Bulut: “Öncelikle Kadir Topbaş'ın gündemini ortaya koyalım. 3.5 yıl içinde İBB meclisine Kadir Topbaş tarafından havale edilen dosya sayısı 6 900. Bunun 5 200 adeti imar komisyonuna. Demek ki İstanbul'un gündemi altyapı değil! Bir yağmurda metroda balık tutuluyor, insanlar, yüzerek işlerine gidiyor… Çevre değil, trafik değil deprem hiç değil… CHP olarak biz bu ranta yönelik dosyaların 1500 adetine ret oyu kullanmışız ve bir çoğuna dava açmış bulunmaktayız. Şimdi Kadir Topbaş ranta yönelik 5 imar değişikliğini veto hakkını kullanarak meclise geri gönderdi. Kendi partisinin oyları ile geçen imar planı değişikliklerini… Biz bu veto edilen tüm dosyalara ret verdik. Söz konusu bu iade edilen rant dosyaları; devede kulak bile değil.”

VETO EDİLEN KARARLAR
Söz konusu veto edilen kararlar şunlar:
PENDİK GÖKÇEBEYLİ Mahallesi'ndeki 1/5000'lik nazım imar planlarına yapılan itiraz. İtirazlarla ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından yapılan değerlendirmede, Gökçebeyli Köyü'ndeki özel orman alanları imar planına dahil edildi. Mevcut köy mezarlığı sınırları ile uyuşmadığı için plandaki mezarlık sınırı genişletildi. Park ve otopark için ayrılan parseller yer değiştirdi.
BEŞİKTAŞ ORTAKÖY'de 1641 metrekare büyüklüğünde olan konut, park ve yol alanında kalan parsel ile ilgiliydi. Plan değişikliği ile yol için ayrılan bölüm de maksimum yüksekliği 15.50 metre olacak şekilde konut alanına alındı. 
KARTAL SOĞANLIK mahallesinde 2 bin 400 metrekarelik park alanının ticaret ve konut alanı ilan edilmesine ilişkin plan değişikliği de meclise iade edildi. Bu plan değişikliğine Yeşil Alan ve Tesisler Yapım Müdürlüğü yeşil alan miktarını azaltıp yapı ve nüfus yoğunluğunu arttırdığı için uygun bulmamıştı. Ulaşım Planlama Müdürlüğü de iptal edilen park alanına eşdeğer başka bir park alanı ayrılmadığı, yeni bir ulaşım talebi oluşturacağı için karşı çıkmıştı.
SARIYER ZEKERİYAKÖY'de anaokulu yapılmak üzere ayrılmış “İkinci Derece Askeri Yasak Bölge” sınırlarında kalan yaklaşık 1000 metrekarelik parselin konut alanına alındı.
BAYRAMPAŞA'da 5 bin 500 metrekarelik 2 parsel için yapılan plan değişikliği de meclise iade edildi. Veto edilen plan değişikliğine göre parsellerden biri “Ticaret Alanı”na alınmıştı. Diğer parselin doğusundaki park alanı iptal edilip “özel sağlık tesisi alanı” ilan edilirken, başka parseldeki “sağlık tesisi” fonksiyonu da iptal edilip park yapılmıştı.

Sevginar SALİ

YORUM YAP