Silivri’de yaşamak güzel diyen % 85

Silivri’de yaşamak güzel  diyen % 85

22.01.2016 15:43:37

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ile geçtiğimiz hafta içinde gerçekleştirdiğimiz 2016'nın ilk söyleşisinin son konusu ilçemiz ile ilgili Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezinin yaptığı kamuoyu yoklamasıydı. Araştırmayı yaptırma gerekçeleri ve sonuçlar üzerinde kısa bir değerlendirme yapan Işıklar, 2016'dan 2018'e kadar olan dönemde çıtayı daha da yükseklere taşıyacakları hususunda emin konuştu.
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar iki genel seçimin ardından, ikinci döneminin ikinci senesini tamamlarken yaptırdıkları kamuoyu araştırmasının sonuçlarıyla çalışmalarına güçlü şekilde devam etmek için ihtiyaç duyduğu motivasyonu da ipuçlarını da yakaladıklarının sinyalini verdi.

“EN BÜYÜK KAMUOYU ANKETİ SEÇİMDİR”
Sevginar UYGUN: İkinci döneminiz için ikinci senesinin sonunda ilk defa kamuoyu yoklaması yaptırdınız.
Özcan IŞIKLAR: Geçen dönem neden yaptırmadığımızın çok basit bir açıklaması var. İki tane seçim yaşadık. Onlar en büyük kamuoyu anketi. En büyük anket seçimdir. Mahalle mahalle partinin oylarına bakarak oradan sonuç çıkardım.

“SİLİVRİ'DE YAŞAMANIN GÜZEL OLDUĞUNU DÜŞÜNEN ÇOK GÜÇLÜ BİR KİTLE VAR”
Sevginar UYGUN: Son yaptırdığınız ankette sizi en mutlu ve mutsuz eden sonuç ne oldu?
Özcan IŞIKLAR: En mutlu eden şey Silivri'de yaşamaktan memnun olan %85'lık oran. Anketi yapan firma, “Türkiye'de çok ilçede kamuoyu yaptık ama bu oranı bulamadık” dedi. “Belediyenin hizmetlerinden memnun musunuz?” sorusunun oranı bana göre düşük bile biraz. Ben %75 filan bekliyordum. Şu anda %59-60 gibi gördüm anketi. İki yıl sonrasına kadar biz o oranı %75'lere çıkaracağız.

“KENDİMİZİ KANDIRMAK İÇİN DEĞİL YOL GÖSTERİCİ OLMASI İÇİN ANKET YAPTIRIYORUZ”
Anketler kendinizi kandırmak için yapılmaz. Tam tersi oradan ders çıkarmak için yapılır. Biz anketi en son gören kişiyiz. Çok profesyonel, bilimsel ahlakı olan insanlar bu işi yapmalı. Herkes anketör ve anketçi olamaz. Kamuoyu yoklaması sizin için yol gösterici olmalı. Anketleri bize ayna tutsun diye yaptırıyoruz. İçe dönük ve sonuç çıkarmamız gereken bir şey. Aslında bunu İstanbul'da iktidar partisini de vermem lazım çünkü Büyükşehir'i ilgilendiren sorunları da yazmışlar. Burada “Silivri'de yaşamak güzeldir” diyen çok güçlü bir kitle var. Bu da her zaman söylediğim gibi yaptırtmadığımız bazı şeylerden dolayı. Siyasetten rant bekleyenlerin dışında insanlarımız buranın doğal dokusunu koruyarak yaşamak istiyor.

“HEDEFLERİNİZİ BÜYÜK TUTUN, ZAMANI GELİNCE AÇIKLAYIN”
Sevginar UYGUN: 2015'i konuştuk, 2016'dan 2017 ve 2018'e uzanan çalışma programınızdan söz ettiniz. 2019'la ilgili hedefleriniz neler peki?
Özcan IŞIKLAR: Siyasette uzun vadeli hesap yapılmaz. Atatürk'ün bir lafı var, “Hedeflerinizi büyük tutun, zamanı gelince açıklayın.” Şimdi zamanı değil.

KAMUOYUNUN ANALİZİ
Kamuoyu sonuçlarının özeti araştırmayı yapan firma tarafından şöyle çıkartıldı:
Silivri sakinlerinin %83'ü Silivri'yi yaşamak için iyi bir ilçe olarak değerlendirirken, %81'i emekliliği geçirmek için iyi bir yer olarak belirtmektedir. %75 çocuk yetiştirmek, yine %75 ziyaret etmek, %56 da çalışmak için iyi bir yer olarak, %59 da doğru yolda ilerleyen bir ilçe olarak tanımlamaktadır Silivri'yi.
Doğru yolda ilerleme tanımı daha çok ilçe yönetimine dair algının ipuçlarını vermektedir. Bu oranın %59 seviyesinde olması yönetimin sakinlerin yarısından fazlası tarafından desteklendiğini ve beklentilerine karşılık bulabileceklerine dair inancı gösterirken, %16 oranındaki çekimser kesim yönetimin yeterliliği ve güvenirliliği açısından ikna edilebilir bir kitlenin varlığına işaret etmektedir. Genel standartların tümü arasında en düşük orana sahip olan kategori "çalışmak için nasıl bir yerdir" sorusunda ortaya çıkmaktadır. Bu sonuç, ankete katılanların % 72'si işyerleri Silivri'de olmasına rağmen, bu algının %56 seviyesinde kalması, çalışanların işlerinden memnuniyetsizliklerine ve en genel anlamda istihdam yetersizliğine/tatminsizliğine dikkat çekmektedir.
Silivri'de yaşayanların %85'i bu ilçede yaşamaktan memnun olduklarını belirtmektedir. Bu memnuniyet oranının en fazla CHP'li seçmenlerde (%91) en az ise AKP'li seçmenlerde (%79) olduğu görülmektedir.

SİLİVRİ İLÇESİNİN EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
Silivri sakinlerine göre Silivri ilçesinin en önemli sorunu Trafiktir (%13). Trafik sorununu %8 ile imar ve kentsel dönüşüm, %8 ile altyapı/kanalizasyon, %6'yla otopark ve %5'le işsizlik/istihdam izlemektedir.
Silivri sakinlerinin mahallelerinde yaşadığı en önemli sorun ise %10'la yolların bozukluğu, %9 'la altyapı, %8'le imar/kentsel dönüşüm, %7'yle otopark ve %6'yla çöp toplama/temizliktir.

SİLİVRİ'YE DAİR İZLENİMLER
Halkın %70'i Silivri ilçesinin görünümünden memnun görünmektedir, %64'ü ilçedeki yaşam kalitesinden, %63'ü ilçenin imajından, %61'i ilçede güvende hissetme ve %54'ü belediye tarafından sağlanan hizmetlerin kalitesinden memnun olduğunu belirtmiştir. Bu sonuçlar dikkate alındığında Silivri sakinlerinin ilçenin görünümü, ilçedeki yaşam kalitesi gibi genel başlıklarda yaşadıkları bölgeden memnun olmakla birlikte, bu memnuniyetin kaynağının belediye hizmetleri olduğu algısına aynı oranda sahip olmadıkları görülmektedir. Belediye hizmetlerinin daha görünür hale getirilmesiyle memnuniyeti sağlayan ilçenin yerel yönetimidir algısının oluşması sağlanabilir.

SİLİVRİ BELEDİYESİNİN HİZMETLERİNDEN MEMNUNİYET
Halkın %52'si belediye hizmetlerinden memnundur, buna karşılık %35'i memnun değildir. Belediye hizmetlerinden memnuniyet oranı en yüksek CHP'li seçmenlerde (%73), en düşük ise AKP'li seçmenlerde (%31) görülmektedir. Bu durum ülke genelinde de varlığını sürdüren siyasal kutuplaşmanın bir yansıması olarak ele alınabilir. Belediyenin hizmetlerine yönelik algıyı partiler üstü bir pozisyona çevirmesi gerekmektedir.

SİLİVRİ BELEDİYESİ TARAFINDAN SUNULAN HİZMETLERE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER
Analiz sonuçlarına göre, Silivri ilçesinin ele alınması gereken en önemli sorunu altyapı görünmektedir. Altyapıyı, trafik ve imar izlemektedir. Bu başlıklarda Silivri sakinleri iyileştirme beklemektedir. Güvenlik, Eğitim, sosyal-kültürel çalışmalar ve sağlık hizmetlerinde de önem seviyesi daha düşük olmakla birlikte iyileştirme beklenmektedir. Temizlik, park, bahçe ve yeşil alanlar, aydınlatma ve katılım ve yönetim konularında ise belediyenin var olan algıyı koruması yeterlidir.

SİLİVRİ BELEDİYE PERSONELİNDEN MEMNUNİYET
Silivri sakinlerinin %44'ünün son 1 yıl içinde belediyeye hizmet almak için gittiği görülmektedir. Hizmet almak için belediye gidenlerin %82'si iletişim merkezi personelini, %82'si güvenlik personelini, %80'i birim yöneticilerini ve %80'i biri personelini çok kibar ve ilgili olarak değerlendirmektedir.

SİLİVRİ BELEDİYE BAŞKANININ İMAJI
Halkın %90'ının Silivri Belediye başkanının ismini bildiği tespit edilmiştir, %89'u Özcan Işıklar'ı yolda görse tanıyacağını belirtmiştir, %59'u Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar hakkında olumlu bir algıya sahiptir, yine %59'u Özcan Işıklar'ı başarılı bulmaktadır.
Sevginar UYGUN

YORUM YAP