SİLİVRİ BELEDİYESİ YAPTI, BAKANLIK DA YAPACAK

SİLİVRİ BELEDİYESİ YAPTI, BAKANLIK DA YAPACAK

23.09.2017 10:04:20

Silivri, Belediyenin bu dönem eğitim-öğretime açtığı Tarım Koleji'nin akıbetini tartışırken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Tarım Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada "Çiftçilerimize desteğimiz sürecek. Stratejik tarım ürünlerinde kendi kendimize yeteceğiz. Kaliteli ve düşük maliyetli üretim yapısını geliştireceğiz. Tarım liseleri ve üniversiteleri kuracağız" açıklamasında bulundu.

Çarşamba günü Silivri Belediyesi'nin resmi açılışını gerçekleştirdiği Tarım Koleji'nin yankıları sürerken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, geleceğin dünyasında tarımın öneminin çok büyük olacağını, savaşların gıda ve tarım sebebiyle çıkacağını ifade etti ve ekledi: “Türkiye de lider ülke olacak. Biz buna hazırlık için tarım liseleri ve üniversiteleri kuracağız.”
Fakıbaba, Tarım Zirvesi'nin açılışında "Çiftçilerimize desteğimiz sürecek. Stratejik tarım ürünlerinde kendi kendimize yeteceğiz. Kaliteli ve düşük maliyetli üretim yapısını geliştireceğiz. Tarım liseleri ve üniversiteleri kuracağız" açıklamasında bulundu.
Tarım Zirvesi'ne katılan Bakan Fakıbaba, “Biz de buna göre plan yapmalıyız. Kendi gıdasını üretebilen, gıda güvenliğini garanti altına alan ülkeler, geleceğin lider ülkeleri olacak. Türkiye de lider ülke olacak. Biz buna hazırlık için tarım liseleri ve üniversiteleri kuracağız” vurgusunda bulundu. Tarımsal ihracatın 4 milyar dolardan 16 milyar dolara çıktığını, gelecekte kaliteli ve düşük maliyetli üretim yapısını geliştirerek tarımı destekleyeceklerini, yerli üretimi artırarak ithalata son vereceklerini söyleyen Fakıbaba, şunları kaydetti: “Çiftçilerimize son 15 yılda 105 milyar liranın üzerinde destek ödemesi yaptık. Bu çalışmalar meyvesini verdi ve son 15 yılda pek çok üründe Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. Desteği sürdüreceğiz, üretimi artacağız. Her alanda kendimize güveniyoruz.”

"TÜRKİYE'NİN BİR LİDER ÜLKE OLACAĞINA İNANIYORUM"
Fakıbaba'nın konuşmasından satır başları şöyle: “Nüfus artışı tarım arazilerinin yok olması iklim değişikliği gibi faktörler tarımın ne kadar stratejik ve hayati bir sektör olduğunu bizlere gösteriyor. Biz bunları görüyoruz ve şimdiden buna göre plan yapmak zorundayız. Bir ülke kendi üretimini yapamıyorsa tam bağımsız ve özgür sayılamaz. Bu nedenlerdendir ki gıdasını kendisi üretebilen ülkeler, geleceğin lider ülkeleri olacaktır. Türkiye'nin bir lider ülke olacağına inanıyorum. Sulanabilir arazileri su ile buluşturduğumuz da biz nasıl artacağını göreceğiz.

"KİMSEYİ MAHCUP ETMEYECEĞİZ"
Bu ülkedeki zenginlik güneş, enerji ve insanların çalışkanlığı tüm Ortadoğu'ya ve Türkiye'ye yeter. Kendimize güvenelim. Biz çalıştığımız zaman halledemeyeceğimiz hiçbir şey olmadığını görüyorum. 80 milyon vatandaşımızın tamamına hitap eden ve sorumluluğunu taşıyan bakanlığız. Kimseyi mahcup etmeyeceğiz. Ülkemizin değişim ve dönüşümün en hızlı yaşayan ve yaşatan sektörler arasında tarım gelmektedir.
Hükümetlerimiz dönemlerinde kaydedilen gelişmelerde, tarımı daha da artırarak, stratejik ve ekonomik sektör yapısına kavuşturduk. Üreticilerimiz destekliyor düşük faizli krediler sağlıyoruz. Son 15 yıldır tarım ve hayvancılığa çok önemli destekler veriyoruz. İthalatımız var doğrudur, bunu önlemek yine bizim elimizde olacaktır.
2002 yılında 1 milyar 800 milyon lira olan tarım desteklerini 13 milyar liraya çıkarmışız. Çiftçilerimize son 15 yılda 105 milyar liranın üzerinde nakit destek ödemesi yaptık. Bu çalışmalar meyvesini verdi ve son 15 yılda bitkisel ve hayvansal üretimde rekor kırıldı. Bitkisel üretimimiz 97 milyon tondan 117 milyon tona ulaştı.

"TARIM TOPRAKLARINI KORUMAK MİLLİ BİR GÖREVDİR"
Tarım ve gıda ürünleri dış ticarette de artış sağladı. Tarımsal ihracatımız 4 milyar dolardan 16 milyar dolara ulaştı. 2016 yılında tarım sektörü 161 milyar lira hasıla ile toplam safi yurtiçi hasılaya yüzde 6'lık önemli bir katkı sağladı. Tüm paydaşlarımıza teşekkür etmeyi borç biliyorum
Toprak hem atalarımızdan bize kalan hem de gelecek nesile aktaracağımız önemli bir mirastır. Bu nedenle tarım topraklarını korumak ve geliştirmek milli bir görevimizdir. Bakanlar Kurulumuz ile 192 ovayı SİT alanı ilan ettik, 250'ye çıkarmayı planlıyoruz. Bu ovalarda sadece tarım yapılacak.
Miras yolu ile arazilerin bölünmesine son verdik. Bölünmüş tarım arazilerin birleştirilmesine yönelik 5.5 milyar hektar alanda arazi toplulaştırılması yaptık. Su kaynaklarımız da önemli. Su olmazsa ot olmaz, ot olmazsa hiçbir şey olmaz. Ne et olur, ne süt olur ne de yaşam olur.

"ÇİFTÇİLERİMİZE DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK"
Verimli tarım arazilerinin su ile buluşturulmasına çok büyük önem veriyoruz. Üretim ve kalite artışı için modern sulama sistemlerinin gelişmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız ile karşılaştığımızda verdiği ilk talimat "Basınçlı kapalı sulama sistemine geçeceksiniz" Bu şekilde en azından suyun yüzde 60'ını korumuş olacağız. Bu nedenle üretim ve kalite artışı için modern sulama sisteminin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarımızın yanında yüzde 50 de Tarım Bakanlığı olarak çiftçilerimize desteğimiz devam edecektir. Basınçlı sulama sistemlerinin kurulmasını hibe destekleri ve sıfır faizli kredilerle teşvik ediyoruz.
Kırsal Kalkınma hamlesini başlattık. Katma değeri yüksek olan üretime teşvik ettik. Kırsalı, aile işletmelerini önemsiyoruz. Tarım ve hayvancılığının kırsal olarak gelişeceğine inanıyoruz. Bunun için BM 2014 yılını Aile Çiftçiliği yılı ilan etti. Kırsalı geleneksel tarım yöntemleriyle büyütmeyeceğiz. Kaliteli ve düşük maliyetli üretim yapısını güçlendireceğiz. Ulusal kaynaklar ve AB fonları birliği ile kırsalda yapılan yatırımlara toplamda 6.5 milyar lira hibe ödedik.
İklim değişikliği ülkemizi de etkiledi. Birçok afetler yaşadık. Afet sonucu oluşan hasarların tazmini için yüzde 50 devlet destekli TARSİM sigortası yaptırmaya tüm çiftçilerimizi davet ediyorum.”

IŞIKLAR: ÇOK FARKLI BİR EĞİTİM YUVASI OLACAK
Silivri Belediyesi Tarım Koleji'ni anlatan Başkan Özcan Işıklar, burasının Gümüşyaka'da kurmayı hedefledikleri Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi'nin başlangıcını oluşturduğunu söyleyerek, “TEOG sınavında istediği başarıyı elde edememiş, dilediği tercihi kazanmamış veya kazandığı yeri beğenmemiş öğrencilerimizin hepsine okulumuz açık. Tarım teknolojileri lisesi derken normal bir özel liseden farkı olmadığını söylemek istiyorum. Sadece 4 tane ders ilave olacak. Gümüşyaka'da çalışma alanımız da var, orası üniversite kampüsü gibi. Öğrenci, liselerin birçoğunda olmayan bir şeyi görecek burada, eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra, bölge tarımına yönelik bilimsel araştırma, uygulama ve deneme çalışmaları da yapabilecek. Akademisyenleri davet edeceğiz, seminerler ve kurslar vereceğiz. Ayrıca tüm bunları %100 burslu olarak yapacağız. Ailelerden kuruş para istemiyoruz. Tam tersi ilçemizin zenginliklerini yaşatmak isteyen hayırseverlerimizden okuyanlara burs da verdirmek istiyoruz. Öğrencilere çeşitli yaşam becerilerinin kazandırılmasının amaçlandığı bu okul, çok farklı bir eğitim yuvası olacak. Öğrencilerimiz, sosyal, kültürel ve sportif gelişmelerle iç içe olacak. Çağımızın en önemli sektörlerinden biri olan gıda teknolojisine mühendisler yetiştireceğiz” dedi.
Haber Merkezi

YORUM YAP