Silivri Belediyesi'nin 2019 bütçesi onaylandı

Silivri Belediyesi'nin  2019 bütçesi onaylandı

Yoğun tartışmalara sebep olan Silivri Belediyesi 2019 Mali Yılı Performans Programı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu, AK Partililerin ret oylarına karşılık oy çokluğu ile geçti. 

Belediye Meclisi'nin 17.10.2018 tarihine rastlayan Çarşamba günü, saat 10.00'da gerçekleştirdiği Ekim ayı meclis toplantısı 3. Birleşiminin 1. Oturumu'nda Silivri Belediyesi 2019 Mali Yılı Bütçesi ve Performans Programı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu muhalefetin engeline takılsa da oy çokluğu ile uygun bulundu. AK Partili Meclis Üyelerinden Mustafa Saral, Mutlu Bozoğlu, Yusuf Köroğlu; CHP'li Meclis Üyelerinden Ünal Doğrul, Bora Balcıoğlu, Mehmet Bulut ve Cengiz Aksu mazeret bildirerek oturuma katılmadı.

IŞIKLAR: SİLİVRİ'YE İHANET ETMEDİK
Silivri'nin 1/100.000'lik İstanbul Çevre Düzeni Planı'na göre İstanbul'un en fazla gelişmeye aday ilçesi olduğu belirten Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, altlığı hazırlanan Silikon Vadisi ile ilgili çalıştıklarını ifade etti. Işıklar, bütçe konusunda şunları söyledi: “İstanbul'un anayasası olarak nitelendirilen planda Silivri'ye müthiş bir gelecek biçildi. Eğitim, bilişim ve ileri teknoloji alanlarıyla, lojistik fırsatlarıyla birçok sektörde istihdam kaynağı olacak Silivri, yakın gelecekte gıda sektöründe dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak, beşinci endüstriyel devrimi hazırlayacak geleceğin İnsani Gelişim Merkezi haline gelecek. Biz Silivri'yi kaçak yapı, gökyüzünü göstermeyen 20-30 katlı binalar yapmayarak koruyoruz. Bütçeyi mütevazı ve küçük tutuyoruz, Silivri'nin fırsatlarını heba etmeyelim diye. Bu bütçeyi 1 milyon da yapardım ben. Ama bu toprakların geleceğini beton, demir dökerek, alışveriş merkezleri yaparak heba etmedik. Burada kıvrandık durduk, bir şeyleri yapamadık belki ama Silivri'nin geleceğini de heba etmeyelim diye mütevazı davrandık. İnşaatlarla bu bütçeyi çok kolay artırabilirdik. Silivri'ye ihanet etmedik. Bütçe niye %10 derseniz, bunun hikâyesi bu. Silivri'yi tuttuk. 9,5 senedir Silivri'yi koruduk.

“BİZİM ÇOCUKLARIMIZA KARŞI BORCUMUZ VAR; DAHA GÜÇLÜ BİR SİLİVRİ'Yİ ONLARA BIRAKMALIYIZ”
Büyük hedeflere ulaşmaya çok az zaman kaldı. Topraklarımızın mevcut doğal koşullarını koruyan bir anlayışla, zenginleştiren, eğitim, bilişim ve ileri teknoloji, fuar, tarım teknolojileri alanları, raylı sistemleriyle Silivri'yi çok büyük bir geleceğe hazır ettik. Bütçe bu sene 9.49 artırıldı. Devlet bile 0.4 yaptı arkadaşlar. Şunu bilin ki burada şişirme bütçeler yok, neyse o. Sıkıntı çekmeden refaha ulaşılmaz. Önce termik santral getirdiler, sonra katı atık tesisi, Silivri çöplük mü? Hepsine karşı çıktık. Masamın altı tehdit mektupları dolu. Beni korumayla dolaşırken hiç gördünüz mü? Memleket için bir tane değil bin tane Özcan, Tamer, Rıfat feda olsun. Çocuklarımıza böyle bir borcumuz var. Zehir içeceğiz ama geleceğimizi karartmayacağız. Hırslara gerek yok. Allah ne yazdıysa onu yaşayacağız ama Silivri'ye kıyamayız. Türkiye'nin birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Bu huzuru korumak hepimizin görevi. Bu görevler babadan miras değil. Hepimiz bunun onuruyla yaşayacağız. Barış içerisinde bu topraklarda kardeşçe yaşamanın kimyasını bulmuş bir ilçeyiz, bunda birazcık katkım varsa bununla gurur duyarak dolaşmak istiyorum. Benim bütün idealim bu. Ben bazı şeyleri yaptırtmadığım için bu görevi layığıyla yerine getirdiğime inanıyorum. “Özcan Başkan neden yaptırtmadı bunları şimdi daha iyi anlıyorum” dediklerinde benim vicdanım o zaman huzur bulacak. Hepinize teşekkür ediyorum. Bütçemiz hayırlı olsun. Allah utandırmasın.”

ŞİŞMAN: VİZYON SAHİBİ OLMAKTAN UZAK BAKIMSIZ BİR SİLİVRİ VAR
AK Parti Grubu adına konuşan Meclis Üyesi Tamer Şişman, bütçeye dair değerlendirmesinde şu eleştirilerde bulundu: “Borç 7 kat artmış, bütçe 4 kat. Burada bir terslik var. Belediyenin vatandaşa iyi hizmet verebilmesi için bana göre bütçenin artması gerekiyor. Bu bütçe yeterli değil. Silivri Belediyesi en çok festivallere zaman ayırıyor. Yatırım yok, hizmet yok ama festivallere eksiksiz devam edilmekte. Silivri'nin en büyük problemi ise malum otopark ve trafik. Kaymakamlığın arkasına katlı otopark yapılacaktı. 9,5 yıl bitti, herhangi bir icraat yok. Yerinde yeller esiyor. Böyle bir belediyecilik yok. Şu an yerine park yapılıyor, üzerine beton döküldü, bari yeşil alanı bol olan bir düzenleme yapsaydınız. Vatandaşlar orada bir nebze istirahat edebilirdi. Silivri vizyon sahibi bir kent konumuna taşınacaktı güya. Çarşıda görüyoruz; kaldırımlardan tutun da yollara bir bakın, insanlar rahat yürüyemiyor bile. Bakımsız bir Silivri var şu an. Hijyen bakımından da sokaklarımız çok böyle Paris gibi de değil.

“BÜTÇEMİZLE BORCUMUZ AŞAĞI YUKARI EŞİT SEVİYEDE”
Kitapçığı incelediğimizde kes-kopyala-yapıştır sistemiyle hazırlanmış bir doküman olduğunu görüyoruz. Belediyenin bu performans kitapçığıyla 2019'da bayrağı bize teslim edeceğini tahmin ediyorum. Biz tahmini bütçeyi bile tahmin edemeyecek pozisyona gelmişiz. Gelir kalemlerinde belediye vatandaşa idari para cezası kesmek için %51 artırım sağlamış. Bugün Silivri'de ranta izin vermiyoruz diyorsunuz ama zamanında Hamoğlu'na 20 katlı imar verdik. Hamoğlu iflas etmeseydi şimdi Maxi'nin orada 20 katlı binalar olacaktı. 2019 yılında bütçeye gelir olarak düşünülen arazi satışlarından 6,5 milyon lira bir para ilave edilecek. Yani küçücük bütçeyi sağlamak için belediyemize ait arazileri satacağız. Belediye olarak 60 milyon da kamu ve vatandaşlardan alacağımız var. Bunun takip edilmesi gerekiyor. Bugün kimse kimse de alacağını bırakmıyor. Siyasi bir karşıtı yoktur diye bu alacağın üstüne gitmiyorsanız burada da bir hinlik olduğunu düşünüyorum. Bütçenin toplamı 259 milyon 500 bin lira. Personel giderleri 40 milyon TL. 125 milyon TL'si de mal ve hizmetlere gidecek. 2019'un yatırım rakamı ise bütçenin %15'ine tekabül ediyor. Yani 35 milyon lira ile yazın 250 bin nüfusa sahip olan bir ilçeye hizmet edilecek. Cari transfer de bütçenin %13'üne tekabül ediyor. Görülmeyen masraflardır bunlar. Her bir vatandaşımıza bütçeden düşen pay 1348 TL'dir. Silivri Belediyesi'nin 10 yıllık borç rakamı yaklaşık 250 milyon TL'ye denk geliyor. Yani bütçemizle borcumuz aşağı yukarı eşit seviyede. Sayın Başkan, belediyeyi AK Parti'den teslim aldığında meydanlarda defalarca 35 milyon borçla devraldığını ifade etti. Oysaki 15 milyon TL de alacak bırakmıştık. AK Parti'nin o günkü alacağı borcun %42'sini karşılıyordu, bugünkü alacaklar borcun %24'ünü ancak karşılayabiliyor. Düşünün aradaki makas ne kadar açılmış. Silikon Vadisi projesi de AK Parti'nin 2023 vizyon projesidir, Sayın Başkan bunu böyle bilesiniz. AK Parti olarak Büyükşehir ve İSKİ nezdinde Silivri'ye tarihi hizmetler yapıyoruz. Belediye, bizim döktüğümüz kadar asfalt bile dökmemiştir Silivri'ye. AK Parti Grubu olarak bütçeyi yetersiz bulduğumuzdan dolayı ret oyu kullanacağımızı ifade ederim. Bir mıh bir nalı kurtarır, bir nal bir atı kurtarır, bir yiğit gelir bir gün Silivri Belediyesi'ni kurtarır.”

Meclis üyelerinin görüş bildirmesinin ardından yapılan oylamayla 2019 yılı bütçesi oy çokluğuyla kabul edilerek meclisten geçti.
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP