XXXXX

Sıe Nıcht Möchten Der Universitat?

Cuma günü söylemiştik... Türkiye'de özel üniversite yok. Vakıf üniversitesi var...

Türkiye'de bir şey daha yok... İngilizce dünya dili tamam, eğitimini İngilizce veren bir çok üniversite var. Ama Almanca eğitim veren üniversite, yok.

Yani şimdilik yok...

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın Silivri'nin çehresini değiştireceği, Silivri'yi Türkiye'nin en kalkınmış ilçelerinden biri yapacağı projelerinden belki de başlıcası olan, “Üniversiteler Kenti” projesi kapsamında, bu yıl sonu eğitime başlayacak olan TAVAK Üniversitesi, Almanca olarak eğitim verecek.

Tek başına bu dahi, Silivri'yi Türkiye'de bir ilk ve “tek” yapacak, ister istemez “cazibe merkezi” haline getirecek bir olay... Almancanın, Almanca eğitimin neden bu denli önemli olacağını daha sonra açıklayacağım, şimdilik zihninizin bir köşesine not alın.

Ama önce, TAVAK Üniversitesi nedir, Silivri'de ne yapacak, onu öğrenelim.

Kaynağımız, “Neve Ekonomi” isimli bir dergi. Künyesinde “Deutsch-türkisches Wirtschaftsmagazin” yazıyor. Türk-Alman ekonomi dergisi yani... (Vay entel puşt vay, başlığı gavurca attı şimdi ahkamı da yabancı dergi üzerinden kesiyor.)

Üniversiteye de ismini veren TAVAK, yani Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı, 2008 yılında kurulmuş. Henüz üç yıl olmasına rağmen, yönetiminde yer alan ve her biri konularında uzman 28 Türk ve Alman sayesinde büyük yol almış ve üniversite kurmak gibi devasa bir işin üstesinden gelecek güce ulaşmış bir kurum...

Vakfın, Silivri'de, Gümüşyaka'da kurmayı planladığı üniversite kapsamında eğitim verecek bölümler de belli olmuş durumda. İktisadi ve siyasi bilimler fakültesi, hukuk ve avrupa hukuku fakültesi, kültür ve iletişim bilimleri fakültesi ve spor bilimleri fakültesi haricinde, mesleki eğitim verecek olan meslek yüksek okulları bölümleri de Silivri'de yer alacak. Bu fakültelerde, işletme, iktisat, uluslar arası ilişkiler, uluslar arası ticaret hukuku, avrupa birliği hukuku, gazetecilik, halkla ilişkiler, spor menajerliği gibi bir çok alanda eğitim verilecek.

Devamı 21 Mart 2011 tarihli Hürhaber Gazetesi'nde

YORUM YAP