SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Şiddet içeren bir flörtü neden sürdürürüz?

   Flört şiddeti; ilk randevudan uzun süreli aşk ilişkileri kadar, bir tarafın diğer taraf üzerinde egemenlik kurmak ve güç kazanmak için uyguladığı, karşı tarafı korkutmayı, sindirmeyi ve bağımlı hale getirmeyi amaçlayan kontrolcü, müdahaleci, kısıtlayıcı, aşağılayıcı, zarar verici ve yaralayacı davranışlardır.

   Günümüzde flört ilişkisi yaşıyor olmak gençler için; sosyal kabul, yüksek öz güven ve bir kimlik anlamı taşıdığı için ‘Kötü bir ilişki hiç olmamasından iyidir!' algısı, ilişki yaşamayan gençlere yönelen sözel ve duygusal zorbalıklardan kaçınmak için (çirkin, sap, kezban, abaza…), yaşadıklarının şiddet olduğunu fark edemedikleri ve aşkın böyle olduğunu düşündükleri için flört şiddeti içeren bir ilişkiyi sürdürebiliyorlar.

NEDEN YARDIM İSTEMEZLER?

-Yargılanacakları ya da suçlanacaklarını düşündükleri için.

-Maruz bırakıldığı davranışların şiddet içerdiğine kendisinden başka kimsenin inanmayacağını düşündükleri için.

-Şiddetin sebebi olarak; kendilerini gördükleri ve suçlu hissettikleri için.

-Yaşadıklarından bir yetişkine bahsederler ise; flört ilişkilerinin ve özgürlüklerinin kısıtlanacağını düşündükleri için.

-Ailelerine ya da içinde bulundukları topluluğa olumsuz bir etiket gelmesinden endişelendikleri için.

-Özellikle lgbt + gençler; yönelim ve kimliklerinin açık edileceği endişesi yaşadıkları için.

FLÖRT ŞİDDETİNDE TOPLUMSAL CİNSİYET TEMELİ

-Baskın toplumsal yapı; cinsiyetleri kadın - erkek olarak karşıt ve dışlayıcı bir şekilde kategorize eder ve erkekliği  ‘güç, iktidar, kontrol', kadınlığı ise ‘zayıflık, itaat, boyun eğme' ile ilişkilendirir.

YORUM YAP