Ferhan Tezcan

Şenol Güneş ipten döndü

1996 yılıydı. Fenerbahçe ile Trabzonspor ligde kafa kafaya şampiyonluk yolunda gidiyorlardı. Aralarında ligin sonlarına doğru büyük bir derby vardı. Trabzonspor iddialıydı. Fenerbahçe daha da iddialı. Başkan Fenerbahçe'de Ali Şen'di.  Trabzonspor'u da Şenol Güneş çalıştırıyordu. Çok çekişmeli bir maç oldu.

Trabzonspor öne geçmesine rağmen galibiyeti koruyamadı ve maçı 2-1'lik yenilgi ile kapattı.

Trabzonspor'da soyunma odasında ölüm sessizliği vardı. Şenol Güneş hiç konuşmuyordu.

İşin ilginç tarafı Fenerbahçe soyunma odasında sevinç vardı ama iki futbolcu yani Aykut ve Oğuz hiç gülmüyordu. Ali Şen buna çok şaşırdı. Aykut ve Oğuz bunu ‘Yan odada arkadaşlarımız üzülürken biz sevinemeyiz' diye açıkladılar.

Ali Şen buna çok kızdı. Sezon sonu bu iki oyuncuyla yollar ayrıldı. Şen daha sonra bunu ‘Benim hissettiklerimi yaşamayanlarla işim olmaz' diyerek açıklayacaktı.

Şenol Güneş o sezon sonu buruk bir şekilde Trabzonspor'dan ayrıldı.

2000'lı yıllara gelindiğinde Milli takımın kapısı Şenol Güneş'e açıldı. Futbol Federasyonu başkanı Haluk Ulusoy'du. 2002 dünya kupası Japonya-Güney Kore'de yapılacaktı. Türkiye gitmeye hak kazanmıştı. Ulusoy Türkiye'den birçok futbol adamını topladı ve bir uçak dolusu insanla Tokyo'ya gidildi.

Şenol Güneş akıllı adamdı. Ne de olsa öğretmendi.  Zor durumlardan çıkmasını bilirdi. Yardımcısı Ünal Karaman'dı. Galatasaray iki yıl önce UEFA kupası gibi dev bir kupayı almıştı. O kadroyu olduğu gibi getirdi Milli takıma oturttu.

Milli takım coştukça coşuyor, Tokyo'yu, Seul'u fethediyordu. Şenol Güneş ve milli takım dünya üçüncüsü oldu. Sadece Türkiye değil bütün dünya ayağa kalktı ve Güneş'i alkışladı.

 

BEŞİKTAŞ İLE ŞAMPİYONLUKLAR

Şenol Güneş bir süre sonra zaten Türkiye ile tarihsel bağları olan ve Türklerle gönül bağı kuran Güney Kore'nin yolunu tutacak ve Seul takımına hoca olacaktı. Amacı Türkiye'de yaşadığı sıkıntılardan uzaklaşmak ve rahat bir ortamda sakin bir kafa ile futbolun içinde olmaktı.

Nitekim bir yıl sonra Türkiye'ye döndü.   Bursaspor Şenol hocanın peşine düşmüştü.

Bursaspor'a gitti.   Bursaspor ile iyi bir sezon geçirdi. Ancak bu geliş gidişler bizim futbol duayeni Şenol Güneş'i pek mutlu etmiyordu. Trabzonspor başta olmak üzere birçok kulüpte hocalık yapmış ancak kupayı alamamıştı. Hocaya Beşiktaş teklif yaptı ve kendisini teknik direktörlük koltuğuna oturttu.

Türk milli takımı ile büyük başarılar yakalayan Şenol Güneş Beşiktaş ile tam iki lig şampiyonluğuna imza attı.

Ancak o sıralar Türk milli takımı Lucescu tarafından idare ediliyor ancak bir memnuniyetsizlik ortalığı sarıyordu.

Türkiye resmen Şenol Güneş'i istiyordu.

Şenol Güneş takımın başına geldi ve Türkiye 2018 dünya şampiyonu Fransa'yı yendi, rövanşında berabere kaldı ve Avrupa futbol kupasına katılma hakkı kazandı. Türk milli takımı 2022 dünya kupası elemelerinde de müthiş bir giriş yaptı. Hollanda ve Norveç eze eze yendiğimiz ülkelerdi.

Ancak katıldığımız Avrupa uluslar kupasındaki başarısızlık bir anda her şeyi tersine döndürdü.

 

ALTINTOP'UN GÜNEŞ HIRSI

Futbol Federasyonu geçenlerde bir toplantı yapıyor. Başkan Nihat Özdemir yönetim kurulunu ve futbol şube sorumlusu Selim Soydan'ı topluyor. Şenol Güneş'in Avrupa şampiyonası sonrası raporunu konuşuyor.  Toplantıda Hamit Altıntop Şenol Güneş'e ciddi ithamlarda bulunuyor. Soydan ise Güneş'i savunuyor.

Şenol Güneş raporunda bu sonuçlara futbolcu grubunun da şaşırdığını anlatıp sonunda bütün yenilgilerin sorumlusu benim diyerek bitiriyor.

Nihat Özdemir'in amacı Şenol Güneş'i kovmak değil. Çünkü Şenol Güneş'te kovulmaya layık biri değil. Türkiye'yi dünya üçüncüsü yapmak da her yiğidin harcı değil.

Ama bizim Şenol Güneş tam bir gönül adamıdır. Vicdanlıdır. Ama inatçıdır. Korumacı tarafı vardır. Ama kızgındır. Yapılanı unutmaz.

Hocanın kredisi var mı? Tabii ki var.   Türk milli takımının bir ‘mental' sıkıntı yaşadığını unutmayalım.

Şimdi önümüzdeki Eylül ayının 1'i,  3'ü ve 7'sinde 3 önemli milli maçımız var. Bunlar Karabağ, Cebelitarık ve Hollanda ile.

Şenol hocanın bu maçlar öncesi geniş bir kadro tutup ilk iki maçı Hollanda'ya hazırlık olarak kabul edeceğini düşünüyorum. Çünkü Hollanda maçından alacağı bir sonuç Türk milli takımının kaderini belirleyecektir.

YORUM YAP