Selimpaşa Ortaokulu İstanbul’u temsil edecek

Selimpaşa Ortaokulu İstanbul’u temsil edecek

25.01.2016 10:36:10

Selimpaşa Ortaokulu Türkçe Öğretmeni İlker Bayrak, İngilizce Öğretmeni Gülden Bayrak ve okullarındaki proje ekibi öğrencileri yaptıkları uluslararası projelerle, aldıkları ödüllerle ve elde ettikleri başarılarla sık sık gündeme geliyorlar. Bu sefer ulusal bir projeyle Çemberimde Gül Oya ile özel bir projeye dahil oldular.
Türkçe Öğretmeni İlker Bayrak'a “Çemberimde Gül Oya”yı sorduk.

Hürhaber: Projeye nasıl katıldınız? Bilgi verir misiniz?
İlker BAYRAK: Öncelikle Hürhaber ailesine projemizle ilgilendikleri için teşekkür ederim. “Çemberimde Gül Oya” İzmir'den Gulsefa Kapancıoğlu Anadolu Lisesi Felsefe Öğretmeni Nesrin Naz Karaduman'ın yönettiği bir proje. Nesrin Hocamla Ulusal e- Twinning Çalıştayı'nda Antalya'da tanıştık. “Çemberimde Gül Oya” her ne kadar bir e- Twinning projesi olsa da ulusal bir proje. 81 ilden 81 ortak var. Yabancı ortak yok. Bir ulusal kültür projesi. Nesrin Naz Karaduman Hanım, bana İstanbul'u temsil etme teklifinde bulundu. Projeyi basından takip ediyordum. Çok istekli, gayretli bir çalışma ekibi var. Çok güzel etkinlikler ve çalışmalar yapıyorlar. Biz Gülden Hanımla beraber Uluslararası 4 adet proje yürüttüğümüz için ve benim tek başıma yürüttüğüm ve koordinatörü olacağım yeni bir projem daha olduğu için, Çemberimde Gül Oya'yı Nesrin Hocam söyleyene kadar hiç düşünmemiştim. Tabi çok güzel bir birliktelik doğrusu. 81 İl ve 81 Ortak bir Milli Kültür Projesi... Yabancı ortaklı projelerimizin yanında bu neden olmasın ki diye düşündüm ve Nesrin Hocamın nazik teklifini kabul ettim.

Hürhaber: Projeniz hakkında bilgi verir misiniz? Nedir bu “Çemberimde Gül Oya”?
İlker BAYRAK: Projemiz bir e-Twinning projesi olmasına rağmen hizmet ettiği amaç dolayısı ile ciddi anlamda düşünülmesi ve değer verilmesi gereken bir proje. Türkiye'den 81 ilden 81 eğitim meşalesinin birlikte el ele gönül gönüle vererek yürüttükleri bu projenin asıl amacı kültürel farklılıkları ve kaybolan gelenek görenekleri ortaya koymak ve değişik illerdeki farklı kültürlerin yaşandığı yerlerde yaşayan insanların birbirlerinin kültürlerini tanımalarını ve kaynaşmalarını aynı zamanda birbirlerine saygı duymalarını amaçlamaktadır.

Hürhaber: İstanbul'u Selimpaşa Ortaokulu mu temsil edecek?
İlker BAYRAK: Evet, okulumuz İstanbul'u temsil ediyor. 81 ortak var biliyor musunuz? 81 ilden... Çok büyük bir koordinasyon. Nesrin Hanımı kutluyorum. Biz İstanbul'u tanıtacağız bu projede... Öğrencilerimizle beraber, yemekler, tarihi yerler, maniler, şarkılar... Uzun soluklu bir proje... Bir de sergimiz olacak, 81 ilden gelen materyaller İstanbul'da Silivri'de de sergilenecek.

Hürhaber: Uluslararası Projeler ne oldu?
İlker BAYRAK: Onlar sürüyor, hatta çok güzel 3 yeni projemiz var. Ödül süreci olduğu için geniş bilgi veremiyorum. Ama şu kadar söyleyeyim Avrupa'dan 16 ülke ile çalışıyoruz, dikkat ediniz 16 ülke diyorum. 16 okul değil, yaklaşık 25 okul ile irtibat halindeyiz. Benim yıllardır emek verdiğim bir projem İspanya'dan Rosa Lara Santamaria Hanımefendi ile birlikte Ulusal ve Merkezi destek servisinde onaya sunuldu. Bu projenin onayına kadar Çemberimde Gül Oya ile ilgili etkinliklerle ilgili sorumluluklarımı tamamlayıp, artık hep bu yeni uluslararası projeme odaklanmak istiyorum. Ama Çemberimde Gül Oya gibi kumaşı, ipliği, dokuması yerli bir projeye kayıtsız kalamazdım. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak Türkçe Dersi kazanımlarımızdaki Milli Kültür Temasını bundan daha iyi anlatabileceğim bir platform olamaz.

Hürhaber: İngilizce Öğretmenimiz Gülden Bayrak ile beraber yürüttüğünüz projeleriniz vardı onlarne durumda?
İlker BAYRAK: Beraber yürüttüğümüz 2 proje var. Biri 16 ülke ile çalıştığımız büyük projemiz. Diğeri geçen seneden beri ödül rekorları kıran A Multi Cultural School Magazine. Bunun dışında benim kendi başıma yürüttüğüm, Gülden Hanım'ın tek başına yürüttüğü projeler de var. Projenin konusu bazen çok ortaklılığı gerektirmeyebiliyor. Yani bazen her ülkeden 1 ortak yetebiliyor. O zaman iki Türk ortağa gerek olmadığı için ayrı ayrı projeler yürütüyoruz.


Hürhaber: Öğrencileriniz nasıl karşılıyor projeleri?
İlker BAYRAK: Çocuklar çok alıştı Renginar Hanım. Şimdi proje yürütme eğitimleri veriyoruz onlara. Kısa bir süre sonra, kendileri profillerini oluşturup, Avrupa'daki akranlarıyla iletişime geçiyor. Çok yetenekliler doğrusu. Onlarla gurur duyuyoruz. Bu kadar akıllı öğrencilerimiz olmasa bu işler bu kadar yolunda gitmezdi. Bu kadar çok projeye ortak olurken, öğrencilerimizin dirayetine, terbiyesine, çalışkanlığına güveniyoruz. Sorumluluk bilinci taşıyan, temsil kabiliyeti olan öğrenciler ülkemizi bu projelerde çok iyi temsil ediyorlar. Avrupalı meslektaşlarımızda olgunluklarıyla ve vakarlarıyla şaşkınlık ve hayranlık uyandırıyorlar.

Hürhaber: Bu projeler sırasında komik anılarınız oluyor mu?
İlker BAYRAK: Aa çok oluyor? Mesela öğrenciler oradan yazarken, bize kendi öğrencimiz, Nice to meet you. yazmış. Böyle komik şeyler, bizde de diğer ülkelerde de oluyor.

Hürhaber: Öğretmenlerarasında oluyor mu?
İlker BAYRAK: Bazen bizim aramızda da oluyor. Ben Türkçe Öğretmeni olduğum için, İngilizce'ye Türkçe'nin mecaz yapısını kazandırmaya çalıştığım için oluyor, neyse ki Gülden Hanım hemen bir açıklama cümlesiyle düzeltiyor. Çok keyifli dostluklar da kuruluyor. Sırbistan'dan bir ortağımız var Ksenijia Laisic Miletic çok iyi bir dostluğumuz var. Çok kibar bir insan. Belki bizim yaşımız kadar öğretmenlik tecrübesi vardır. Ama aynı dili konuşmasanız da aynı iyi hisleri taşıyorsanız oluyor bazı şeyler... Sonra Sniezana Slavinskiene'yi unutmamamız lazım. Litvanyalı ortağımız. Projeler konusunda ondan da çok şey öğrendik. Çok başarılı işler çıkardık.

Haber MERKEZİ

YORUM YAP