Proje Okulları Yönetmeliğine Danıştay’dan iptal kararı

Proje Okulları Yönetmeliğine Danıştay’dan iptal kararı

15.09.2021 10:08:29

Eğitim İş Merkez Yönetim Kurulu, dava açmaları sonucunda Danıştay'ın Proje Okulları Yönetmeliğine iptal kararı verdiğini duyurdu.

Proje Okulları Yönetmeliğine dava açan Eğitim İş Merkezi Yönetim Kurulu, Danıştay'ın iptal kararı verdiğini yaptığı açıklamayla duyurdu. Söz konusu açıklama şöyle: “01.09.2016 tarih ve 29818 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği yayımlanmıştır.

Her yönüyle kayırmacı ve torpilci sistem üzerine kurgulanmış bu Yönetmelikte, idarenin “kendisinden olmayan” öğretmen ve yöneticileri idari soruşturmalar ve disiplin cezaları ile proje okullarından uzak tutma amacına hizmet eden 8/1-ç ve 9/1-c maddeleri iptali amacıyla Sendikamızca dava açtığımızı duyurmuştuk.

EĞİTİM İŞ'İN GEREKÇELERİ

Davayı gören Danıştay 8. Dairesi gerekçelerimiz doğrultusunda; "Öğretmen olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar" başlıklı 8. maddenin 1. fıkrasının (ç) bendindeki "başvurunun son günü itibarıyla, son dört yıl içinde adlî veya idarî soruşturma sonucu aylıktan kesme ya da daha üst ceza almamış olmak" ibaresinin iptaline, ancak aynı bentte yer alan "veya soruşturma sonucu görev yeri değistirilmemiş olmak" ibaresi yönünden ise davanın reddine, ayrıca "Yönetici olarak görevlendirileceklerde aranacak genel şartlar'' başlıklı 9. maddenin 1. fıkrasının (c) bendindeki "başvurunun son günü itibarıyla, son dört yıl içinde adlî veya idarî soruşturma sonucu aylıktan kesme ya da daha üst ceza almamış olmak" ibaresinin iptaline, aynı bentte yer alan "veya yöneticilik görevi üzerinden alınmamış olmak" ibaresi yönünden ise davanın reddine karar vermişti. 

“HUKUKA AYKIRI BULUNDU”

Bu karara karşı yapmış olduğumuz temyiz başvurusu neticesinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu temyiz istemimizi haklı bularak; Yönetmeliğin 8. maddenin 1. fıkrasının (ç) bendindeki "veya soruşturma sonucu görev yeri değiştirilmemiş olmak" ibaresi ile 9. maddenin 1. fıkrasının (c) bendindeki; "veya yöneticilik görevi üzerinden alınmamış olmak" ibarelerinin de hukuka aykırı olduğunu belirterek Daire kararının bu yönde bozulmasına karar vermiştir.

Bu karar neticesinde proje okullarına öğretmen ve yönetici atamada tam bir keyfiyet içerisinde olan idarenin, haksız, keyfi ve kayırmacı amaçlar ile tesis ettiği disiplin cezaları ve yer değiştirme, görevden uzaklaştırma işlemleri bu proje okullarına atanma ve görevlendirilmede engel teşkil edemeyecektir.

“ADİL VE LİYAKATİ ÖNCELEYEN BİR DÜZENLEME YAPILMALI”

Bakanlığı Danıştay'ın bu kararda yer alan tespitleri dikkatle incelemeye; şeffaflıktan uzak, kariyer ve liyakat ilkeleri gözetilmeksizin bütünüyle keyfi atama ve görevlendirmeler ile yürüttüğü proje okullardaki görevlendirme ve atama işlemlerine ilişkin adil ve liyakati önceleyen bir düzenleme yapması konusunda tekraren uyarılarımız dikkate almaya davet ediyoruz.”

 

              

YORUM YAP