Prof. Dr. Özyaral: Kendini koru ki toplumu da koruyabil

Prof. Dr. Özyaral: Kendini koru ki toplumu da koruyabil

28.02.2020 10:37:18

İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, Küpe FM'de “Turhan Alyakut'la Sabah Haberleri”ne katılarak Korona virüsü ile ilgili alınması gereken önlem ve korunma yollarını anlattı.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, 26 Şubat 2020 tarihinde Küpe FM'de “Turhan Alyakut'la Sabah Haberleri”ne konuk olarak Korona virüsünü, alınması gereken önlemleri ve korunma yollarını anlattı. Bağışıklık sistemi zayıf olan insanların çok daha fazla dikkat etmesi gerektiğin altını çizdi. Söyleşi şu soru ve cevaplar halinde sürdü;

“DÜNYADAKİ CANLILARIN SADECE %10'U İNSAN VE EGOLARIYLA YÖNETMEYE ÇALIŞIYORLAR”
Turhan ALYAKUT: Dünyanın ilgisi şu an Korona Virüsünde. Son olarak komşumuz İran'a sıçramış durumda. İran'da 50 kişinin ölmesinin ardından sınırlarımızın ve uçuşların kapatılması söz konusuydu. Tahran'dan gelen uçak Korona virüsü şüphesiyle Ankara'ya acil iniş yaptı. 132 Yolcunun 17'sinin Korona virüsü şüphelisi olduğu bildirildi. Sağlık Bakanı, “Bulguya rastlanmadı” açıklamasında bulundu. Korona virüsünü daha endişeli konuşur olduk. Birçok uzman da kafa karıştırıcı açıklama yapıyor. Hangi tedbirleri almalıyız, nasıl korunacağız?
Oğuz ÖZYARAL: İnsanoğlu neyin farkında, neyin değil? Dünyadaki canlıların sadece %10'u insan ve egolarıyla dünyayı yönetmeye çalışıyorlar. Oysa ki dünyada koca bir ekosistem var o, da bizi yönetiyor. Vücudumuzda milyonlarca bakteriyle beraber yaşıyoruz. Dünyanın dört bir tarafında bilmediğimiz, henüz daha tanımlamadığımız minicik mikroorganizmalar var. Ayrıca da virüsler var. Bunların bizde ne gibi bir sağlık sorunu yaşatacağını bilmiyoruz ve dünyayı yönetmeye çalışıyoruz.

“'ONU YE, BUNU YE' DEMEKLE KORONA VİRÜSÜNE KALKAN SAĞLANMAZ”
Reklamlara çıkıp bir sürü kimyasal içeren ürün sunuyoruz. Yediğimiz içtiğimiz bizi korumuyor. Sadece doyuruyor, beslemiyor. Korunamayan vücudunda bağışıklık ( immün) sistemin perişan. “Onu ye, bunu ye” demekle Korona virüsüne kalkan sağlanmaz. Sadece bağışıklığı düzenlemek için faydası olur.

“TÜRKİYE, BU KONUDA ÇOK TİTİZ”
Sağlık Bakanımız inanılmaz titiz bir kişi. Her konuya son derece önem veriyor ve üzerinde duruyor. Uçağın Ankara'ya indirilmesi tabi ki çok önemli. İstanbul'da henüz böyle bir merkez kurulmadı. Dolayısıyla böyle bir sorun yaşanacaksa derhal orada bu konu çözülmesi gerekiyordu. 14 Kişinin şüpheli olmasını şöyle görüyoruz; uçaktan inerken Sağlık Bakanlığı tarama yapıyor. Termal kameralar var. Vücut ısınız değişiyorsa, ki standart bir gribal enfeksiyon geçiriyorsunuzdur vücudunuz da ufacık bir ısı artışı varsa o kamera sizi yakalar. Keşke bütün dünya böyle yapsa. Ben uçağın içine kadar gittim, Fransa'da kimse ilgilenmedi. Giriyorsun, çıkıyorsun kimse hiçbir şeye bakmıyor. Çantamda yiyecek içecek var mı sadece ona bakıyorlar. Biz Türkiye'de bu konunun çok üzerinde duruyoruz. Üniversite olarak da bir video hazırladık. Sunuyoruz.

“KENDİNİ KORU Kİ TOPLUMU KORU”
1.Kendini koru ki toplumu koru. Fransa'dan dönerken arkamda bir kadın oturuyordu ve sürekli aksırdı. Ne ağızını kapattı, ne bir mendil kullandı. İnanılır gibi değil. Herkes şikayetçi oldu. Kadın hiç umursamadı. Böyle bir saygısızlık yok. İlla Korona olması gerekmiyor ama herkesi mutsuz etti. Uçaktaki iki sıra arka koltuklara kaçtı. Nereye kaçarsan kaç o uçağın içinde öyle bir enfeksiyon varsa ve hapşırıyor ve aksırıyorsa, bu trende, otobüste, vapurda, arabada, sınıfta, salonda v.s. kapalı olan her yerde ağızımızdan binlerce partikül atmosfere yayılıyor. Hastalık yapar veya yapmaz mikroorganizmalar var. Onlar havaya yayılıyor. Karşınızdaki insan da bundan nasibini alıyor. İnsanlar suratlarına bir maske takıyor. Ameliyathane gibi sokaklarda geziniyorlar. O maske sadece aksırdığında ağızındın çıkan partikülün etrafa yayılmasını önler. Hiçbir şartta ortam atmosferine karışan viral partikülün süzülmesini sağlamaz. Maskeleri kullanın, kendi mikroorganizmaları ortama dağıtmayın. O maske sizi korumayacak, bunu bilin. Korunmak için eczacılık endüstrisine ait çok güzel ürünler geliştirildi. El hijyeni ile ilgili, vücuda sıkılan preparatlar hazırlandı. Çok rica ediyorum merdiven altı üretilen ürün almayın. Kendinize zarar vermeyin. Bu işler, ucuz işler değil. Bir yerde bir problem telaffuz ediliyorsa mümkünse o bölgeye zorunluluk dışında seyahat etmeyin. Sokakta bir şey yiyip içecekseniz mutlaka elinizi temizleyin. Yanınızda ıslak mendiliniz olsun. Kapıları açıyor kapatıyoruz, bir el gün boyunca yüz –yüz elli yere dokunuyor. Toplu ulaşım kullanıyoruz. Hijyeni mutlaka yapmak gerekiyor. Tuzlu sudan bahsediliyor, o sizi korumak sadece temizler. Mikrobun orada gelişmesini korumaz. Sabah kelle, akşam paça allah aşkına bilimsellikten uzak işler yapmayalım. Kelle paça haftada bir veya iki kez içilir. İmmün ve kemik sistemini geliştirir, kalsiyum yapısını güçlendirir ama bir ilaç değildir. Gençler, hamileler içer, siz 50 yaş üstündekilere içiremezsiniz. Her şeyden önce halkımıza saygı duyalım. Bağışıklık Sistemini güçlendirmek için Sağlık Bakanı ne dedi? “Mevsim meyve ve sebzelerini tüketin, doğal beslenin” dedi. Bu kadar ciddi konuşmalar yapılırken, niye olayı ciddiyetsizleştiriyoruz. Medya maymunu olmanın anlamı nedir? Ben bu tavırlardan çok rahatsızım. Okumadan, literatüre bakmadan, kaynakları değerlendirmeden hiçbir şey söylemiyor ve yazmıyorum. Çocukluğumuzda nişastalı pelteler vardı. Onları yemiyoruz. Nişasta balgam söktürücüdür. Boğaz ağrısını alır. Limonla birlikte al sana şifa kaynağı. Geçmişte büyüklerimiz o kadar doğru şeyler yedirip içirmişler ki…

“BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÇÖKMÜŞ HASTALAR ÇOK DAHA FAZLA DİKKAT ETMELİ”
Kalp-damar hastasıysanız, diyabetikseniz, kanserle mücadele halindeyseniz, tedavi görüyorsanız, biz bunlara bağışıklık sistemi çökmüş hastalar diyoruz. Ağız ve burunlarını korumaları, toplu taşıma sırasında aşırı dikkat etmeleri gerekiyor ve mutlaka el hijyeni korunmalı.

“TÜRKİYE, ÇOK CİDDİ ÖNLEMLER ALIYOR”
Turhan ALYAKUT: Korona virüsü riski olmasına gerek yok. Aklı başında bir insan zaten o hijyeni sağlamak zorunda.
Oğuz ÖZYARAL: Bakanlık bunun kitapçığını da yayınladı. Herkes internetten erişebilir. Bu maalesef kim bilir daha kaç bin kişinin hayatına mal olacak sıkıntılı bir enfeksiyonla yüz yüzeyiz. Tabi ki durdurulacak. Dünya çok büyük emek veriyor. Çok dikkatli çalışılıyor. Bir Türk olarak gurur duyuyorum. Türkiye çok ciddi önlemler alıyor. Depremler yaşıyoruz. Hijyen durumu berbat durumda. Üzülüyoruz. Sıkıntılar var. Bu şartlar altında da hijyeni en üst seviyeye çıkarmak için devletimiz büyük emek sarf ediyor. Lütfen, üst düzey mercilerin dediklerini titizlikle dinleyelim. Çok dikkat edelim.”
Turhan Alyakut, yayına katılarak önemli bilgiler paylaşan Prof. Dr. Oğuz Özyaral'a teşekkür etti.
Renginar SALİ

YORUM YAP