Ferhan Tezcan

Pereira nereye varacak?

1974 yılıydı. Brezilya futbolunun efsanesi Valdır Pereıra Dıdı Fenerbahçe takımının başına geçmişti. Başkan Emin Cankurtaran adeta para saçıyor ve çok kaliteli oyuncuları Sarı-Lacivertli kulübe getiriyordu. Mersin İdman Yurdu takımından santrafor Osman, solaçık Muharrem, İstanbulspor'dan Cemil, Belçika'dan Selahattin, Türk futbolunun önemli ismi Ender Konca, Bursaspor'dan Necati Ankaragücü'nden kaleci Adıl hep Fenerbahçeli olmuşlardı.

Didi'nin başında olduğu Fenerbahçe İstanbul'da ilk hazırlık maçını bir takımla oynayacaktı.

Maçtan üç saat önce Didi takım kadrosunu açıklamış ve ondan öncede takım kaptanı Ziya, Fuat ve Nedim gibi takımın olmazsa olmazlarını kadro dışı bırakmıştı. Didi bu oyuncular ile yola devam etmek istemiyordu.

Aradan günler geçti. Didi yumuşadı. Ve her şey tatlıya bağlandı. Futbolcular takımlarında kaldılar.

Yıllar geçti.  Fenerbahçe'ye Veselinoviç geldi. Çek Venglos geldi. Daum geldi. Türk hocalar geldi. Hollandalı Advocaat geldi.  Portekizliler geldi. Dünya futbolunda adı ''Beyaz Pele'' diye anılan Zico geldi.  Cocu geldi. Komann geldi. Geldi de geldi.  Ama hiçbiri şimdiki Vitor Pereıra gibi yapmadı.  Belki de yapamadı

Fenerbahçe'nin başına geçmesi de büyük bir sürpriz olan Vitor Pereira adeta bir “soykırım” gibi sezon açılışından beri futbolcu “doğruyor”.

Sezon başındaki ''Topuk Yaylasında'' Mame Thıam, Sadık Çiftpınar, Kemal Ademi ve Oğuz Kaan Gütekin'in ipini çekti.

Ardından Caner ile Sinan Gümüş'ü de kapı dışarı etti.

Yetmedi. Bu sezonun “flaş” transferi Steve Caulker'i gözüne kestirdi.

Ardından geçen sezon alınan Fransız Tısserand'a kalemle çizdi. Tısserand'ı Fransa'nın köklü kulübü Metz transfer etmek istiyor. Tısserand gitti gidecek.

Daha listede kimler var belli ki. Lemos da her an kapıya konulabilir.

Mesut Özil'e belli ki çok güveniyor. Mesut'ta Arsenal'deki en iyi arkadaşı Kolosınac'ı getirmek için çaba harcıyor. Takımı boşaltma işi görülüyor ki Pereıra'ya verilmiş Ancak arka planda başkan Ali Koç'un olduğu kesin.

TANGANKA NASIL BİRİ? 

Fatih Terim'in geçtiğimiz sezonun ortasından beri ciddi biçimde Lujındama'ya karşı bir öfkesinin olduğu belli. Şimdide ondan kurtulmak için İngiltere'de oynayan stoper Tanganka'yı getiriyor. 23 yaşındaki savunma oyuncusu. Çabuk ve sol ayaklı. Bir de ön libero için Dieng var. Dieng Çin liginde oynadıktan sonra adı Galatasaray'da geçen bir oyuncu.

Terim iki gün önceki konuşmasında transferin 8 Eylül son güne kadar “diri” kalacağını ve başka transferlerde yapabileceklerini açıkladı.

Galatasaray'da Falcao devri kapandı. Ancak Kolombiyalı futbolcu Amerika'ya gitmek için bir ay süre istedi. Ancak Feghouli'deki  ''vurdum -duymazlık'' devam ediyor.  Ancak o da kadro dışı bırakılacak ve tazminat verilip yolcu edilecek.

Sarı-kırmızılı kulüp Oğulcan konusunu çözmüş gibi. Çünkü Çaykur Rizespor'un yeni başkanı iyi eğitimli ve iyi bir ailenin ferdidir.  Tahir Kıran yaptığı son derece aklı-başında konuşmalarla bu anlaşmazlığı bitirdi.  Sadece Galatasaray'dan gidecek Emre Taşdemir'i razı etmekte zorlanıyor gibiler.

Galatasaray'da transfer 8 Eylül'de bitecek dediler.  Bana göre bu konuda tek beklenti Benfica'nın Gedson Fernandes'i satış opsiyonlu Türkiye'ye göndermesi. Bu konuda geçici başkan Ruı Costa Fatih Terim'e kesinlikle destek oluyor.

ADALET NEDİR?

Sorun şudur. Toplumda yararları ve yükümlülükleri paylaştırmak için insanlar zordan çok hukuka başvurmuş. Ancak böyle kurulan bir düzenin kabul edilebilmesi için onunda ''adil'' olması gerekir.

Peki, herkesin istediği o adalet düzeni için nasıl anlaşmalı? Bütün bu hallerde eşitlik ilkesi şöyle belirtilebilir: ''Birbirine benzer durumlarda benzer biçimde davranmalı."

Bu ilke tartışılmaz görünür çünkü akla uygundur.

YORUM YAP