“Onlar Başkanlık istedi, tek adam rejimi değil!”

“Onlar Başkanlık istedi, tek adam rejimi değil!”

12.04.2017 09:20:01

Silivri'de Hayır çalışmalarını sürdüren Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, “Türkiye'ye dayatılan bir       başkanlık modeli değildir” dedi ve halkın yalan propaganda ile zihninin bulandırıldığını iddia ederek “Menderes de,  Demirel de, Özal da evet, onlar başkanlık istedi, tek adam rejimi istemediler” şeklinde konuştu.

Referandum maratonunu final çizgisine yaklaşırken Hayır için çalışmalarını sürdüren Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu'dan sürece ilişkin yorumunu aldık.

AVLU: TÜRKİYE'NİN İHTİYACI YENİ SİSTEM DEĞİL DAHA ÇOK HUKUK VE DEMOKRASİDİR
Yönetim kurulu üyeleriyle Silivri'de Hayır çalışmasını yürüten Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, 16 Nisan ile ilgili savunduklarını şöyle ifade etti: “Türkiye'nin ihtiyacı, daha çok hukuk ve daha çok demokrasidir.

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİYLE, TÜRKİYE'Yİ BÖLME TEŞEBBÜSÜYLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
15 Temmuz gibi tarihimizde kara günler, kara alaylar olarak ifade ettiğimiz darbeler yaşamış bir geleneğin içerisinden gelerek ifade ediyoruz ki; bugün iktidarı ve muhalefeti ile son 15 yıllık siyasetimizde derinleşen kutuplaşma iklimi, ilk defa iktidarıyla, muhalefetiyle ortak bir paydada buluşabilme imkânı bulmuşken, yeniden bu kutuplaşmanın daha da derinleşeceği Anayasa değişikliği teklifiyle, Türkiye'yi bölme teşebbüsüyle karşı karşıyayız.

“16 NİSAN ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI”
16 Nisan, Türkiye'nin bu manada ikliminin değişmesi için önemli bir dönüm noktasıdır. Ya Türkiye üst üste siyasi, ekonomik ve toplumsal olarak lig düşecek, ya da kaldığı yerden tarihi yürüyüşüne devam edecek.

“DEMOKRASİ AÇIĞINIZI TEK ADAM REJİMİYLE KAPATAMAZSINIZ”
Bugün Türkiye gerçek gündemini konuşamaz haldedir. Bu; bugün geçerli parlamenter demokratik modelimizin yarattığı sıkıntıları yok sayamayız. İfade ettiğim gibi Türkiye'nin daha fazla demokrasi arayışı olduğu noktada, demokrasi açığınızı tek adam rejimiyle kapatamazsınız. Demokrasi açığınızı; evrensel değerler, demokrasinin evrenselleşmiş tarihi tecrübesiyle beraber, bu toplumun demokratik ve hukuki kanallara meselelerini aktarabileceği mekanizmaları daha da işler hale getirerek kapatabilirsiniz.

“TÜRKİYE'NİN MİLLİ  GÜVENLİK ŞEMSİYESİ; DEMOKRASİ VE ADALETTİR”
Türkiye'nin milli güvenlik şemsiyesi demokrasi ve adalettir. Parti olarak iddiamız; herkesin hukukundan emin olduğu bir Türkiye'yi ortaya çıkarabilmektir. Burası Türkiye Cumhuriyeti Devletidir ve bu millet de Türk Milleti'dir. Türk Milleti diyemeyenlerin bu ülkeyi yönetme hakkı yoktur.

“TÜRKİYE'YE DAYATILAN  BİR BAŞKANLIK MODELİ DEĞİLDİR”
Güzel bir Anadolu tabiri vardır; 'Bal bal demekle ağız tatlanmaz' denir, yerli ve milli demekle de bu sistemin yerli ve milli olduğu anlamına gelmediğini görüyoruz. Literatürde mukayese edebileceğimiz, öngörüde bulunabileceğimiz, temel referanslarıyla beraber demokrasi anlayışı içerisinde çok sağlıklı kuvvetlerin kati ayrılığını esas alan başkanlık modelleri de meşrudur, parlamenter demokratik modeller de meşrudur. Ama bugün Türkiye'ye dayatılan bir başkanlık modeli değildir. Menderes de, Demirel de, Özal da başkanlık istedi gibi bir yalan propagandayla insanlarımızın zihinleri bulansın istiyorlar. Evet, onlar başkanlık istedi, tek adam rejimi istemediler.”
Sevginar SALİ

YORUM YAP