Ferhan Tezcan

Naklen yayında sıcak saatler

2000 yılında Digitürk kuruluyordu. Kuranlar arasında ben de vardım. Çünkü Cem Uzan'ın 'Teleon' firması batmış Türkiye naklen yayın krizine yakalanmıştı. Patronumuz Mehmet Emin Karamehmet'di.  Ligde devre arası olmuştu. Ama yayıncı yoktu. Karamehmet yayınlatmak için televizyon kanalı aramaya başladı. Ankara'da lisansı olan ‘Işık TV'yi buldu.

Televizyonlarda maç naklen yayınlarını kapalı kanallar yapardı (sadece lig maçları). O yüzden Show TV elimizde olmasına rağmen bu kanaldan yayın yapamıyorduk. Maçlar 4 ay ‘IŞIK TV'den yayınladı. Lig bitti.  Temmuz ayının ortalarında Marmaris'te tatil yapıyordum.

Öğle saatlerinde telefonum çaldı. Arayan Show TV genel müdürü Murat Saygı idi. Meraklanmıştım. Hemen sıraladı ‘Ferhan Lig TV' kurulacak. Mehmet Emin Bey Amerika'da. Şansal Beyle konuşup senin isminde birleşmişler. O yüzden neredeysen gelmen lazım ‘Lig TV 36 programlı olarak başladı.  İçinde Şansal Büyüka'dan Erman Toroğlu'da, Hıncal Uluç'dan Oğuz Çetin'e, Cüneyt Tanman'dan Profesör Deniz Gökçe'ye, komedyenlerden daha birçok önemli isme ev sahipliği yapıyordu. Çok sıkı çalıştık. Digitürk yönetiminde Sedat Gümüşoğlu gibi TURKCELL kurucuları da vardı. Digitürk büyüdü de büyüdü. Üyelik sayısı milyonları buldu.

Hatta bir gün Elazığspor başkanı Baki Bey beni aradı ve ödeme zamanı olmamasına rağmen para istedi. Ben de genel müdürle konuşup gerekli parayı gönderdik. İlişkileri en azından kulüplerle yakın temasla sağlıyor gönüllerini alıyorduk. Paramız çok yoktu ama elimizden geleni yapıyorduk. Ve Digitürk yıllarca bu şekilde ligi yönetti. Sonra kayyumlara düştü, ardından da Katarlılara.

BEIN SPORTS'A İHTARNAME ÇEKİLDİ

Futbol Federasyonu iki gün önce Bein Sports yönetimine Kulüpler Birliği'nin de baskısıyla  'ihtarname' gönderdi.  Yani ‘ya öde ya da fesih et' dedi. Beın Sports yönetiminden daha ‘çıt' yok. Kulüpler Türk bankalarının desteği ile transferlerini yapmaya çalışıyorlar.  Mart ayından beri Katarlılar kulüplere ödeme yapmıyor. Zaten geldikleri gün 500 milyon dolara yaptıkları sözleşme günden güne eriyor.

Bir de geçen sezon öncesi Futbol Federasyonu ile Beın Sports'ın yaptığı yeni anlaşma yüzünden dolar molar ortadan kalktı.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu önceki gün Kulüpler Birliği Başkanı Mehmet Sepil önderliğinde bütün kulüp temsilcileriyle bir araya geldi. Kulüplerin Futbol Federasyonu ile arası yok. Kulüpler bu yayın sorununun skandala dönüşmemesi için Beın Sports'a bir ortak bulunabileceği ve ‘konsensüs' şeklinde problemin çözülebileceğini de bildirdiler. Ama Beın Sports'un üst düzey yöneticileri Al Oabadly Yusuf Mert ve Saab ortada yoklar.

Ortada yoklar ve para da ödemiyorlar.  Daha doğrusu Türk futbolu bir açmaza doğru gidiyor. Kulüpler in artık sabrı taştı. Bu konu ‘öyle ya da böyle' çözülecek. Hem de kulüplerin istediği şekilde. Anlaşılan o ki, Fransa'ya milyonlarca Euro yatıran Katarlıların bu işi yönetme becerileri de kolay kolay yerine gelecek gibi değil.

FUTBOL FEDERASYONU 'NA SORUŞTURMA

Futbol Federasyonu üç gün önce Ankara'da genel kurul yaptı. Hem de ne genel kurul. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor kulüp başkanları mali genel kurulda yoktu. Yöneticilerini de göndermemişlerdi.  Yeterli üye sayısı da yoktu.  Telefonlarla sağı-solu arayıp adam toplamaya çalıştılar. Hatta 15 kişinin sahte imza kullandığı ve Fenerbahçe ile Kasımpaşa kulüplerinin Futbol Federasyonuna soruşturma açtırmaya hazırlandığı söyleniyor.

Koca Futbol Federasyonu mali genel kurulunda her zaman bu tip genel kurulları kaçırmayan Saffet Sancaklı gibi, Alpay Özalan gibi futboldan gelme milletvekilleri de gelmemişlerdi.

Yani Futbol Federasyonuna kızan kulüpler ile Federasyonun da arası ciddi biçimde ısınacak gibi gözüküyor. Para işleri ile Fenerbahçe başkanı Ali Koç ile Nihat Özdemir arasında küçümsenmeyecek derecede ‘ayrılık rüzgârları' esiyor. Türkiye liglerinin başlamasına çok az bir zaman kaldı. Ancak Türk futbolu büyük bir kaosun içine girmek üzere ve ortada ‘doktor' yok.

YORUM YAP