Şahin Dirik

Muhtemel 31 Mart tablosu

Yerel seçimlere sayılı günlerin kaldığı şu vakitlerde iyice hareketlenen tahminciler kervanına ben de katılıyorum. Önümüzdeki tabloya realist yaklaşmak gerekirse ben de artık Özcan Işıklar'ın seçimi kazanacağına emin olanlardanım. Ancak bunun sebebi geçtiğimiz günlerde yayınlanan anket sonuçları değil. O anket ve anketi uygulayan şirketle ilgili şoke edici iddialar görmezden gelinebilecek düzeyde değil. Açıklanan anket sonuçlarını gerçekçi bulmuyorum. Ancak yine de Işıklar'ın seçimi kazanacağına inananlardanım. Seçime dair tahminlerim şu yönde;
Özcan Işıklar: %39 civarı bir puanla seçimi kazanacak kazanmasına da geçen yerel seçimde %48 olan oy oranını yaklaşık 10 puan civarı düşürünce (hem de yanına %10'luk oy oranıyla Silivri'de 3. Parti konumunda olan İYİ Parti ve el altından destekleyen diğer partilere rağmen) bu durum genel merkez nezdinde büyük bir eksi olarak hanesine yazılacaktır. Elbette “Selami çıkıp oyları böldü” diye suçu kendi üzerinden atmak isteyecektir ancak durup şunu da sorgulamalı, insanlar solda başka bir alternatif görünce gitmeye neden bu kadar müsait? Rahatsız oldukları bir şeyler mi var? İYİ Parti ve diğerlerinin desteği olmasaydı, karşıda da MHP değil Hüseyin Turan gibi yüksek profilli, güçlü bir AK Parti adayı olsaydı CHP'nin işi Silivri'de bu kez çok zor olacaktı. Işıklar ucuz atlattı, tabiri caizse yine dört ayak üzerine düştü.
Volkan Yılmaz: %36 civarında bir oy alıp seçimi ikinci olarak tamamlayacak diye tahmin ediyorum. Aslında bu seçim Cumhur İttifakı için bulunmaz bir fırsata dönüşebilir, adeta 2004 seçimlerinin tekrarı olabilirdi. Eğer AK Parti ve MHP'nin üst düzey yetkilileri olayların gidişatını daha fütürist bir yaklaşımla gözlemleyebilip doğru hamleler yapsaydılar sol oyların bölünecek olmasından istifade edilir 1 Nisan'da da Silivri Belediyesi Cumhur İttifakı'na geçebilirdi. Şu anki şartlar altında bu pek mümkün değil… Volkan Yılmaz'ın halka yakın, sempatik duruşu bir kenara, MHP'nin kurumsal kimliği özellikle Kürt seçmeni fazlasıyla ürkütüyor. Öyle poşu takıp çiğköfte yoğurmakla da bu sorunlar çözülmüyor. Kürt seçmenin MHP antipatisinin yanı sıra MHP'nin %8'lik oyu ile TBMM'de grubu olan partiler arasından Silivri'de beşinci yani sonuncu parti olması, Silivri'de %38'le ikinci parti olan AK Parti seçmeninin çok önemli bir kısmını “Biz neden onları destekliyoruz, onlar bizi desteklesin” şeklinde düşünmeye itiyor. Yani size diyeceğim odur ki Cumhur İttifakı bu seçimde AK Parti'nin ham oyu olan %38'e bile ulaşırsa öpüp başına koysun.
Selami Değirmenci: %21 civarı bir oy alacağını tahmin ediyorum (maksimum). Değirmenci'nin şahsi oyunun yanı sıra sadece CHP'ye, Kemal Kılıçdaroğlu'na, Muharrem İnce'ye ve Özcan Işıklar'a tepki olarak verilen oylardan da oluşmayacak bu oylar. İYİ Parti'nin seçilebilecek sıradaki tek meclis üyesi Ümit Seçkin'in Silivri'de tanınmıyor oluşu, İYİ Parti'den, Cumhur İttifakı adayının MHP'den olması ve MHP'nin ittifakın küçük ortağı olması sebebiyle AK Parti'den de Değirmenci'ye oy geçişine sebep olacak ve tüm bu oyların toplamı %21 civarı bir puana denk gelecek. Değirmenci seçimi kazanamasa da Özcan Işıklar'ın listesini alttan birkaç sıra delip meclis üyelerini meclise taşıyacaktır, tıpkı Genç Parti döneminde de olduğu gibi. Geçen seçimlerde CHP'nin 15. sıraya kadar meclis üyesi soktuğunu düşünürsek İYİ Parti'li Dündar Konuk'un (15) ve CHP'li Ersin Taşkın (14), Gökhan Yonat (13) ve Fevzi Arslan'ın (12) risk altında olduklarını iddia etmek yanlış olmaz. Dikkatli olmalarında ve çok çalışmalarından fayda var. Bu hesaba göre şans Değirmenci'nin listesindeki Hüseyin Dertop (1), Serkan Akbulut (2), Tayfun Zeki Şahin (3) ve Mustafa Yazıcı'nın (4) yüzüne gülebilir. Değirmenci'nin her yerel seçim dönemi siyaseten etkisini gösterdiği ve Silivri siyasetine değişik isimler, meclis üyeleri kattığı bilinen bir gerçek. 2004'te kendisi kazanamamasına rağmen Faruk Can ve İnci Aydar gibi isimleri meclise taşıması, 2009'da CHP saflarına pek çok genç ismi katması ve bunların bir kısmının Işıklar'ın listesinden meclis üyeliği şansı bulması (Bora Balcıoğlu dâhil), 2014'te ön seçimi kazanarak tam 7 kişiye CHP'den meclis üyeliği şansı vermesi Değirmenci'nin siyaseten etkisini her dönem gösterdiğini kanıtlar nitelikte. Bu yüzden kendisini Silivri'de son derece ilginç bir siyasi güç unsuru olarak değerlendiriyor ve asla hafife almıyorum. Bakalım bu dönem meclise kimleri taşıyacak? CHP mecliste tek başına çoğunluğu sağlayabilecek mi? Merak içerisindeyim…
Diğer partilerinde toplamda %2 civarı bir oy alacaklarını da hesaba katarsak bu oranlar tutar gibime geliyor. Seçimden sonra bu köşe yazıma dönüp tekrar bir bakın bakalım, ne kadarı tutmuş… 31 Mart seçimleri şimdiden tüm partilere ve Silivri'ye hayırlı uğurlu olsun...

YORUM YAP