İhsan Özkes

Muhammed Siz Bir İslam, İslam Olamaz

2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Komisyonu tarafından çıkarılan ve 2002-2003 Eğitim Öğretim yılından itibaren 5 yıl süreyle okutulmasına karar verilen 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Kitabında Kelime-i Tevhid’in yarısı yoktur. Şöyle ki: Kelime-i Tevhid’in “La ilahe illallah” (Allah’tan başka ilah yoktur) bölümü vardır, “Muhammedün Resulullah” (Muhammed, Allah’ın resulü ‘elçisi’ dir) bölümü ise yoktur. (Bkz. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 5. Sınıf Ders Kitabı, Bilim ve Kültür Yayınları, 2002, sayfa 20)
Çünkü; Hristiyanlar ve Yahudiler Hz. Muhammed’i Peygamber olarak görmüyorlar.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bayrakdar’ın bildirdiğine göre komisyona bazı ayetlerin “Dinlerarası Diyalog” projesine aykırı olduğuna dair teklif verilmiş ve kabul edilmiştir. (Bkz, “Dinlerarası Diyalog ve Başkalaştırılan İslam”, İslam Araştırmaları, c, 20, say. 3, Ankara 2007)
Bu çerçevede aynı kitapta (33. Sayfa) Bakara Suresi’nin, 286. Ayetinde “Ya Rabbi… sen bizim Mevla’mızsın kâfirlere karşı bize yardım et” kısmındaki “kafirlere karşı” bölümü çıkartılıyor.
İlköğretim 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 2006 yılı, 5. Baskısı, 29. Sayfada “Kur’an’dan ve Peygamberimizden dua örnekleri” bölümünde Fatiha Suresi’nin son ayetindeki “Gazaba uğrayanlarınkine ve dalalette olanlarınkine değil” bölümünün özellikle eksik yazıldığı görülmektedir ki Hz. Muhammed onları Yahudiler ve Hristiyanlar olarak açıklamıştır.
2007’ de zamanın Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik Eğitim Bir-Sen’in 15. Kuruluş Yıldönümüne katılıyor. Burada kendisine “Allah’ın ayetlerine sansür” sorulunca, “ayakta sorulan sorulara cevap vermiyorum” şeklinde yanıt veriyor.
24 Şubat 2007 akşamı bir televizyonun Ana Haber Bülteninde Talim Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan’dan skandalla ilgili inanılamayacak bir savunma geliyor. Erdoğan sansür edilen ayetlerle ilgili olarak “insanlar arasında düşmanlığı körükleyecek kavramlar içerdiği için kitaptan çıkartılmıştır” diyor.
AKP iktidarına soruyorum: Bu kitap okullarda kaç yıl okutuldu? Kelime-i Tevhid’i bu kitaptan eksik öğrenen çocuklarımızın sayısı kaçtır?
Yine, Talim Terbiye Kurulu’nun 10.12.2009 tarihli kararıyla 2010-2011 öğretim yılından başlanarak beş yıl süreyle ders kitabı olarak kabul edilen 4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabının 20. sayfasında “Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şehadeti öğreniyoruz” başlığında: “Tevhid” kelime anlamı olarak ‘birlik veya birleme sözü’ anlamına gelir. Allah’ın varlığına ve birliğine inanmak demektir.” Kelime-i Tevhid “La ilahe illallah Muhammedün Resulullah” cümlesine denir. “Anlamı da ‘Allah’tan başka ilah yoktur’ demektir” denilmektedir. (Bkz. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 4. Sınıf Ders Kitabı, İlke Basım Dağıtım, 2010 yılı, sayfa 20)
Ancak kitapta, Kelime-i Tevhid “La ilahe illallah, Muhammedün Resulullah” olarak verilmesine rağmen “La ilahe illallah” ın anlamı olan “Allah’tan başka ilah yoktur” verilirken “Muhammedün Resulullah” bölümünün anlamı olan “Muhammed, Allah’ın resulü (elçisi) dir” bölümü verilmiyor.

Haberin devamı 09.01.2012 tarihli Hürhaber Gazetesi’nde…


YORUM YAP