Mertöz: Hedefimiz dünyada 3. olmak

Mertöz: Hedefimiz dünyada 3. olmak

18.09.2019 13:23:06

Mesan Kilit'i, Küpe FM'de İş Dünyası programında Turhan Alyakut'un sorularını yanıtlayarak anlatan deneyimli iş insanı Rıdvan Mertöz, “Avrupa'da 3.'yüz ama bizim hedefimiz dünyada 3. olmak” diyerek başarı çıtasını yükseltti.

Küpe FM'de başlayan İş Dünyası program serisinde bu Salı da bölgemiz sanayicilerinin ağırlanmasına devam edildi. Mesan Kilit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, Turhan Alyakut'un sorularını yanıtladı.
Geçmiş dönem İhracatçılar Birliği Başkanı, İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi, Silivri Sanayiciler ve İş Adamları Derneği üyesi, Mesan Kilit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olarak iş dünyasında aktif görev alan Rıdvan Mertöz, 40 yıllık iş hayatına dair paylaşımlarıyla dikkat çekti.

MERTÖZ: ÇALIŞAN DEMİR IŞILDAR
Turhan Alyakut'un, “Bu enerjiyi çalışmaktan mı alıyorsunuz?” sorusuna değerli iş insanı Rıdvan Mertöz, şöyle cevap verdi: “ “Çalışan demir ışıldar” derler büyüklerimiz. Çalışmaktan bıkmadım ve yorulmadım, spor yapar gibi hissettim. Çok az tatil yaptım. Geçtiğimiz 3-5 yıla kadar toplam 35 yılda yaptığım tatil oldukça az. Çalışmaktan zevk aldım. Ömrümüz yettikçe, Allah uzun ömürler versin, çalışacağız. Babam 80 yaşına kadar çalıştı. Ömrümüz olursa biz de gayret edeceğiz, bırakmayacağız.

“GENÇLERE DESTEK OLMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Gençlerimizin önünü açarak ve çalışmaya da devam ederek onlara destek olmayı sürdürüyoruz. Hem şirketimizde hem sivil toplum kuruluşlarında yaptığımız çalışmalarda gençlere hep önem verdik. Aynı zamanda İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesiyim. Gençlerden oluşmasına gayret ettik, yaş ortalaması aşağı yukarı 45 civarında, en yaşlısı benim. Gençlerle çalışmaya devam ediyoruz.”

“İNSANIN HAYALİ, ULAŞMAK İSTEDİĞİ HEDEFLERİ OLACAK”

Turhan Alyakut'un, “Dünya'da ve Türkiye'de sektörün öncü bir firmasısınız. Çok önemli bir markayı yönetiyorsunuz. İnsanın hayatında mutlaka bir kırılma noktası olur. Dönüp baktığınızda 40 yıllık iş hayatınızdaki kırılma noktası neredeydi?” sorusuna Rıdvan Mertöz şöyle yanıt verdi: “Öncelikle, bizler varlıklı aile çocukları değiliz. Bizim bir şeyler kazanmamız ve yenmemiz gerekiyordu. Bir ikincisi de, insanın hayali, ulaşmak istediği hedefleri olacak. Bu hedefleri koymak çok çok önemliydi. İlkokul 5. sınıftayken mühendis olmak istiyordum. Mühendis olduktan sonra fabrikamın olmasını istemeye başladım. Bunlar hedeflerimiz içinde vardı. Birazcık da Rabbim yardımcı oldu. Engel çıkmadı. Şansımız yaver gitti. Aileniz ve çevremiz destek oldu. Kılı kırk yardık. Krizleri başarıyla atlattık. 2009 Yılı özellikle iş hayatımda en sevdiğim yıl oldu. Türkiye'nin en acımasız krizlerini yaşamasına rağmen biz geleceğe yatırım amaçlı çok güzel ürünler yaptık. Elektronik kilitlerin Ar-Ge'sini başlattık.

“AVRUPA'DA 3.'YÜZ AMA BİZİM HEDEFİMİZ DÜNYA'DA 3. OLMAK”
Dünyadaki ilk 3'ü en iyi rakip sayıyorum. Avrupa'da 3.'yüz ama bizim hedefimiz dünyada 3. olmak. Sağlığımda bu hedefimize ulaştığımızı görebilmek beni çok mutlu edecektir. Böyle hedefler olunca 40 yıl başarıyla geçmiş oluyor.”

KİTAP SERÜVENİ
Hayatı ve iş tecrübelerini kitaplaştıran Rıdvan Mertöz, bu sürece ilişkin de programda şu paylaşımda bulundu: “Çevremizdeki insanlara hatıralarımızı anlattığımız zaman, bunların derlenip kitaplaştırılma önerisi geldi. Basın danışmanı editör bulup kitaplaştırmamızı teklif ettiğinde “Kitabını yazan bir iki yıl sonra ölüyor veya öldükten sonra kitaplar yazılıyor. Bizi yolcu mu ediyorsun?” dedim. Yoğunluğumdan dolayı ne editör, ne basın danışmanı beni bulamıyordu. Altı aylık bir hedef koymuştum ama o sürede bitiremedik. Firmamızın 40. kuruluş yıldönümüne yetiştirebilmek için kitabı apar topar baskıya aldık. Eksikleriyle, yanlışlarıyla hayat hikâyemizi toparlamış olduk. Hem eğitim ağırlıklı, hem de ayrıca bir hayat hikayesi olarak iki ayrı kitaba dönüştürmeyi düşünüyoruz.”

“DÜNYADAKİ EN ÜST DÜZEY RAKİBİMİZLE EŞ DEĞER ÜRÜN YAPACAK DÜZEYDEYİZ”
Turhan Alyakut'un, “Mesan Kilit, sadece Türkiye için değil, dünya için de çok önemli bir marka. Hangi markalarla ve hangi sektörlerle çalışıyorsunuz. Hangi üretimleri yapıyorsunuz?” sorusuna tecrübeli iş insanı şöyle yanıt verdi: “Yaptığımız ürünler çok bilinen değil. Endüstriyel kilitler üretiyoruz. Bir kapı kilidi gibi herkesin dokunduğu ürünler değil. Elektrik piyasası başta olmak üzere havalandırma sektörüne, makine imalatçılarının makineler üzerinde kullandıkları menteşeleri üretiyoruz. Teknolojik bir üründür, son zamanlarda elektroniğine de geçtik.
Dünyada en üst düzeydeki rakibimiz hangi ürün üzerinde çalışıyorsa biz de o rakibimize eş değer ürün yapacak düzeydeyiz. Önümüzdeki bir iki yılda otomotive ve yeni sektörlere girmeyi düşünüyoruz. Şu anda yedi farklı sektöre hitap ediyoruz. Günümüzde inşaat çok popüler, ama biz ona yönelik ürün yapmadık.

“ÖRNEK BİR DAYANIŞMA SERGİLEDİK”
İlk çıkış noktamız mobilya kilitleriydi. 1990'lı yılların başında endüstriyel kilide yöneldik. Kardeşim Ali Osman Mertöz, Mesan'dan ayrılırken biz mobilya sektöründen çıktık. Kardeşim mobilya sektöründe kaldı, biz elektrik ve makine sektöründe devam ettik. Türkiye'de çok az görülen bir ayrılık gerçekleşti, yani genelde ayrılanlar birbirine zarar verir. Ortaklıkta olduğu gibi ayrıldığımızda da örnek bir dayanışma sergiledik.”

“HERKES BİLDİĞİ İŞİ YAPMALI”
Turhan Alyakut'un “Dünya ve ülkemiz ekonomik durumu birçok kurumu farklı farklı sektörde iş yapar hale getiriyor. Siz 40 yıldır iş yaptığınız sektörün dışında herhangi bir iş yapmayı düşündünüz mü?” sorusuna Mertöz şöyle yanıt verdi: “Biz de son yıllarda rüzgâra kapılıp inşaat sektörünü girdik ama bize göre değildi. Çok da sevmedim. Herkes bildiği işi yapmalı. En önemlisi en iyi bildiğin işi yaparak zirveye çıkmak. Farklı işlere bölündüğümüz ve dikkatimizi dağıttığımız zaman esas ana işimizden koparız. Başka sektörleri düşünmedim, inşallah çocuklarım da düşünmez.”

“YÜKSEK GÜMRÜK VERGİSİ REKABET GÜCÜMÜZÜ ÖLDÜRÜYOR”
“İhracatla ilgili en büyük sorun nedir?” sorusunu yanıtlayan Rıdvan Mertöz, “İhracatçı, başta en büyük sorunu olan ham maddesine uygulanan günlük gümrük vergisinden şikâyetçi. Türkiye, ham madde fakiri bir ülke. Ham maddeyi dışarından almak zorundayız. Çeliğinden alüminyumuna, bakırına kadar dışarıdan alırken ne yazık ki yüksek vergiler ödüyor. Üreticiyi korumak için yüksek vergiler yapılıyor ama demir çelikte veya alüminyumda dışarından gelen maddeler devlete 1 kazandırıyorsa, 5 de kaybettiriyor. Bunun yanı sıra çok sorun var. Ama birinci sırada budur, çünkü bu vergi rekabet gücümüzü öldürüyor. Japonya, Almanya, Kore gibi ileri ülkeleri örnek alalım. Bunlar nasıl kalkınmış ona bakalım” şeklinde konuştu.

“MESAN KİLİT OLARAK GÜZEL BİR ÖRNEĞE İMZA ATTIK”
“Çin'le nasıl rekabet ediyorsunuz?” sorusuna Mesan Kilit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı şöyle yanıt verdi: “Çin'de ücretlerin artması, maliyetlerin yükselmesi bizim lehimize döndü. Asgari ücret 70 dolardı, şimdi 4 katına çıktı, 280 dolar civarına yükseldi. Çin bize yaklaştı. Bu bir avantaj. 15 Sene, 20 sene evvel de, kendi şirketimden örnek verecek olursam, Ankara'nın yollarını aşındırdık, yaptığımız ürünlere koruyucu önlemler koymak istedik. O günkü bürokrasi, çok yardımcı olmadı ve önlem alamadık. Biz de kendi önlemimizi aldık. Çin fiyatına kaliteli üretim kararı aldık. Çin'le mücadeleye başladık. Şu anda Çin malı endüstriyel kilitte girmediği tek ülke Türkiye. Bunu biz Mesan Kilit olarak başardık. Bu bir örnek. Bu örneği birçok firmamız birçok sektörde alabilir.”
“Devlet büyükleri bu konunun farkında mı? Ödülü hak ediyorsunuz” yorumuna Mertöz şöyle yanıt verdi: “Bizim amacımız ödül değil, ülkemize bunu kazandırıyorsak ne mutlu. Çok ciddi bir ithalatın önüne geçmiş olduk. Bizim derdimiz sadece Çin değil, bizi yıpratan Alman rakiplerimiz var. Onlar daha da etkileyici. 12 Yıl önce dünyada 2. olan Alman firmanın patronu çok sinirlenerek fuar ortamında “Sizi yok edeceğim” dedi. 12 Yıldır Türkiye'de bizim fiyatın altında mal satıyor. 2007 yılında Türkiye satış cirosu neyse, 2017 yılında da aynısı oldu.”

“DAHA NİTELİKLİ MESLEK LİSELERİ İSTİYORUZ”
Eğitim önceliklerine değinen Rıdvan Mertöz, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Biz eğitim gönüllüsüyüz. Ülkemizin kurtuluşu ancak eğitimle olur. Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. İstanbul Sanayi ve Ticaret Odası, İstanbul Teknik Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı ortak bir protokol imzaladı. Milli Eğitim Bakanına meslek liselerimizi şikâyet ettik, kendisi de “Gelin beraber çözelim” dedi. Bizler de sanayi kuruluşları olarak okullarımıza hami olduk. Biz de Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin hamiliğini üstlendik. Okulumuza atanan ve geçen hafta iş başı yapan yeni müdürümüze Pazartesi günü hayırlı olsun ziyaretinde bulundum. Yapacağımız çalışmaları paylaştım. Biz meslek liselerimizin daha nitelikli olmasını istiyoruz. Teknoloji ile tanışmış öğrencilerin yetişmesini ve tercih edilmelerini istiyoruz. Öğretmenlerin de çağdaş teknoloji düzeyinde olmasını istiyoruz.
Ayrıca Silivri SİAD olarak da öğrencilerimize sürprizlerimiz var. Burs sözümüz var. İhmal edilmiş meslek liselerini eski kimliğine veya eskiden daha yüksek düzeye yükseltmek ve nitelikli eleman ihtiyaçlarımıza ulaşmak. Üniversiteye gitmek yerine dört yıl bir işletmede çalıştığınız zaman bir tekniker olarak mühendisten daha yüksek maaş alacak, ondan daha iyi imkânlara ulaşacaksınız. Meslek Lisesi mezunlarına, normal lise çıkışlarından daha yüksek ücret sözünü de veriyoruz. İnşallah meslek liseleri gelecekte hak ettikleri yere yükselecek. Meslek liselerini daha nitelikli hale getirmekle kalmıyor, kendi işletmelerimizde de eğitime çok büyük önem veriyoruz. Yabancı Dil eğitimlerini çok önemsiyoruz.”

Sevginar SALİ

YORUM YAP